Pape klar til at være statsminister i regering, der bevarer Arne-pension

Konservative er imod Arne-pension, men vil ikke gøre det til et krav i eventuelle regeringsforhandlinger.

Det var på et pressemøde den 15. august på Christiansborg, at Søren Pape Poulsen fortalte, at han går efter posten som statsminister. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Den konservative statsministerkandidat, Søren Pape Poulsen, har været en af de hårdeste modstandere af Arne-pensionen.

Han har blandt kaldt pensionen, der var Mette Frederiksens store slagnummer i den seneste valgkamp, for "rendyrket socialisme". Og da Venstre for kort tid siden ændrede kurs og erklærede sig parat til at bevare mulighed for tidlig pension til dem, der har været i længst tid på arbejdsmarkedet, var den konservative kritik hård:

- Det er vigtigt for os at være en sikker, borgerlig stemme, som man kan regne med, og som står ved det, vi også stemmer i folketingssalen, sagde partiets politiske ordfører, Mette Abildgaard.

Dermed henviste hun til, at Venstre stemte imod, da pensionen blev vedtaget, men altså nu er klar til at bevare den.

Men den konservative modstand stikker ikke så dybt, at Søren Pape Poulsen vil gøre det til et kardinalpunkt, hvis han efter et valg kommer til at stå i spidsen for forhandlinger om en ny regering.

Det siger han i et interview med DR Nyheder.

'Ingen grund til at bruge ret meget tid på det'

I den borgerlige lejr står både Venstre, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige nu også bag Arne-pensionen, så Pape har kun opbakning fra Alex Vanopslagh og Liberal Alliance i sin modstand.

Og det er en kamp, som Pape ikke vil sætte alt ind på at vinde.

- Verden er jo nu engang sådan, at det er 90 mandater, der bestemmer. Så vil jeg selvfølgelig tage en snak med de borgerlige om, hvad vi så skal gøre for at få flere hænder på arbejdsmarkedet, og hvordan vi skal sikre en stærk dansk økonomi. Men 90 mandater bestemmer. Sådan er det nu engang.

Du kunne også i en regeringsforhandling sige, at en afskaffelse af Arne-pensionen er så afgørende for dig, at den skal afskaffes, hvis du skal være statsminister?

- Jo, men politik er nu engang sådan, at man skal kunne tælle til 90. Jeg vil hellere være med til at sikre et stærkt Danmark med en stærk økonomi, hvor danskerne beholder nogle flere af deres egne penge, end at sige, at vi ikke kan få en borgerlig regering - og dermed sikre Mette Frederiksens tusindårsrige - på grund af en Arne-pension. Det vil jeg da ikke gøre.

Så har du på forhånd opgivet kampen om at afskaffe Arne-pensionen?

- Nej, jeg er imod den. Og jeg vil blive ved med at sige, at jeg er imod den. Men hvis der er 90 mandater for den, så er der ingen grund til at bruge ret meget tid på det.

Så du kan godt sidde som statsminister i en regering, der bevarer Arne-pensionen?

- Ja, selvfølgelig kan jeg det, for det er virkeligheden. De fleste partier ønsker at bevare den. Men derfor kan vi jo godt kæmpe kampen med at overbevise folk om, at den faktisk er forkert, siger Søren Pape.

Pape: Handler ikke om nedslidning

Det tungeste argument mod Arne-pensionen for den konservative formand er, at den ikke handler om nedslidning. Han peger på, at det eneste kriterie for at få pensionen, er antal år på arbejdsmarkedet.

I Papes optik skal de nedslidte i stedet have hjælp via seniorpensionen. Det er en pension, man kan blive visiteret til, hvis man er over 61 år, har arbejdet mindst 25 år og højst kan arbejde 15 timer om ugen.

Regeringen taler jo om, at tidlig pension giver mulighed for en værdig tilbagetrækning også nogle år før, man er helt nedslidt. Er det ikke fair?

- Nu har den her regering jo et meget kærligt forhold til andre menneskers penge. Jeg har det sådan, at alting skal jo finansieres. Jeg vil som konservativ stå på mål for, at folk, der er nedslidte, skal kunne trække sig værdigt tilbage.

Vil du hævde, at hvis du kan arbejde 16 timer om ugen – og måske har arbejdet i 45 år i et hårdt fysisk arbejde – så er du ikke nedslidt, så er det med at komme i gang?

- Uanset, hvordan vi laver ordninger, så vil der altid være et skillepunkt. Er det så 16 timer, eller 14 timer? Det skal ligge et sted, og det er så den bedste vurdering.

Er man ikke nedslidt, hvis man kun kan holde til at arbejde 20 timer om ugen, når man er 63, 64, 65 år?

- Så er det jo en balance af en helt anden diskussion, vi skal have. For hvad er det for et arbejdsmarked, vi så skal have? Så skal vi have et arbejdsmarked, hvor vi bliver endnu dygtigere til at animere folk til at skifte job.

- Det er sådan en mærkelig sandhed, at hvis du begynder at lægge sten som 16-årig, så skal du også gøre det, når du er 60 år. Der er mulighed for at skifte job gennem livet.

Så du holder fast i grænsen på en arbejdsevne under 15 timer for at kunne få seniorpension. Er det der, din grænse er for, hvornår man er nedslidt?

- Det er jo det bedste bud. Det er en vurdering. Jeg kan ikke vurdere hvert eneste menneske i Danmark. Man skal jo lægge grænsen et sted, og jeg synes, vi har fundet et godt sted.

- Langt de fleste, der søger seniorpensionen, får den også tilkendt. Det er måske fordi, vi har ramt det meget godt. Du kan altid finde eksempler på, at noget er forkert, men jeg synes generelt, vi har ramt det godt, siger Søren Pape Poulsen.

Herunder kan du se de væsentlige forskelle på Socialdemokratiets Arne-pension, der officielt hedder tidlig pension, og de blå partiers seniorpension: