Pape kræver miljøkompensation i regeringens landbrugspakke

Konservative freder grundlæggende landbrugspakken, men vil kræve kompensation, hvis ministeriets regnemaskine har været "lidt sjov”.

Lige nu har De Konservative tillid til miljøminister Eva Kjer Hansen (V), men "vi rejser øjenbrynene og løfter en pegefinger," siger partiformand Søren Pape Poulsen. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Det Konservative Folkeparti har indgået en aftale med regeringen om en landbrugspakke, og den aftale står partiet ved. Slut. Færdig.

Så klar er meldingen nu fra partiformand Søren Pape Poulsen (K), efter at der i de seneste dage har været kritik fra flere sider af regeringens landbrugspakke. De Konservatives miljøordfører, Rasmus Jarlov, har tidligere på ugen sået tvivl om partiets fortsatte støtte til pakken, som der - uden De Konservative - ikke ville være flertal for.

- Vi har indgået en aftale om en landbrugspakke, og den står vi helt og fuldt ved, for den er rigtig god for dansk landbrug, siger Søren Pape Poulsen.

Med garantien til regeringen følger imidlertid også et krav om kompensation af miljøet, hvis pakken - som flere forskere har peget på – fører til større udledning af kvælstof end ventet.

- Når vi kigger på miljøsiden af pakken, er der nogle tal, der ikke holder – det ser det i hvert fald ud til – og der må ministeren så komme med nogle kompenserende tiltag, der ikke koster dansk landbrug konkurrenceevne, siger K-formanden.

Ministeren må finde en løsning

Hvad kompensationen skal bestå af, vil Søren Pape Poulsen dog ikke svare på.

- Det må ministeren lægge frem. Det skal være nogle tiltag, der betyder, at miljøet i de første år ikke rammes, indtil vi kommer ind på den intelligente miljøregulering i 2020, siger han.

Om dagens udmelding er et udtryk for, at De Konservative kræver flere penge til miljøet, er også uklart.

- Det må vi jo se på. Der er sikkert en lang række tiltag, der kan laves. Jeg siger bare med det samme, at det er ikke dansk landbrug og dansk landbrugs konkurrenceevne, der skal rammes på, at man har siddet med en lidt sjov regnemaskine ovre i ministeriet. Det må vi finde en løsning på. Det må ministeren lægge frem, siger Søren Pape Poulsen.

Miljøminister Eva Kjer Hansen (V) har flere gange udlagt det som om, at den nye landsbrugspakke gavner miljøet allerede fra næste år, men en række forskere har i Berlingske taget afstand fra ministeriets beregninger.

Rejser øjenbrynene og løfter en pegefinger

De Konservative har på den baggrund givet udtryk for, at partiet vil genåbne forhandlingerne om landbrugspakken, der om kort tid står til at blive vedtaget i Folketinget, men det slår partiformand Søren Pape Poulsen nu fast, at man ikke har i sinde at kræve.

Forløbet har dog slået skår i De Konservatives forhold til miljøminister Eva Kjer Hansen.

- Vi har selvfølgelig tillid til en minister, indtil vi ikke har det længere. Men lige nu har vi tillid til hende, men vi må bare sige, at det her gør selvfølgelig lige, at vi rejser øjenbrynene og løfter en pegefinger og siger, at vi skal kunne stole på de tal, vi får. Det drøfter vi med ministeren, siger Søren Pape Poulsen.

Fødevare- og miljøminister Eva Kjer Hansen siger til DR Nyheder, at hun er klar til at snakke med de Konservative.

- Det hele har været lagt frem og været drøftet grundigt i aftalekredsen. Der er ikke nye forklaringer eller nye tal, men jeg tager naturligvis gerne en snak med de Konservative, når de beder om det.

Opdateret kl. 18.27: Fødevare- og miljøminister Eva Kjer Hansens reaktion på meldingen fra Konservative er skrevet ind.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1119841208066402

FacebookTwitter