Pape: Kvinders anklager mod Naser Khader skal undersøges af advokater

De Konservative ser 'med stor alvor' på fem kvinders anklager mod Naser Khader, siger partileder Søren Pape Poulsen. Khader afviser anklagerne.

- De kvinder, der er stået frem hos DR, har ikke før udtalt sig eller kontaktet os, og sagerne er derfor nye for mig, udtaler Søren Pape Poulsen (K). (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Fem kvinder står i dag frem og fortæller, at den konservative folketingspolitiker Naser Khader (K) har udsat dem for seksuelle krænkelser og grænseoverskridende adfærd.

Episoderne har ifølge kvinderne fundet sted i perioden fra 1999 frem til 2019.

De Konservative vil nu sætte uafhængige advokater til at undersøge anklagerne mod Naser Khader, 'fordi det er en forudsætning for, at vi kan komme til bunds i sagen, høre den fra alle sider og derefter drage vores konklusion', udtaler De Konservatives partileder, Søren Pape Poulsen (K).

- Vi ser med stor alvor på sagen, vi vil til bunds i den, og den vil få de nødvendige konsekvenser, udtaler Søren Pape Poulsen, der ikke ønsker at stille op til interview, men har sendt en skriftlig kommentar.

Opfattede episoderne som overgreb

Tre af de fem kvinder, som DR har talt med, står frem med navn. De øvrige to fortæller deres historie anonymt. Alle episoderne har ifølge kvinderne fundet sted på møder med Naser Khader, som ifølge kvinderne havde et fagligt eller professionelt formål.

Men når møderne fandt sted, kom det hurtigt til at handle om noget andet, fortæller kvinderne.

Flere af kvinderne siger, at Naser Khader har presset eller forsøgt at presse dem til seksuelt samvær, som de ikke ønskede eller havde samtykket til. Nogle af kvinderne siger, at de selv opfatter episoderne som overgreb.

Andre fortæller, at Naser Khader under møder har taget tøj af og ønsket at få massage af kvinderne.

Ifølge kvinderne har ingen af dem meldt episoderne til politiet, klaget til Naser Khaders chefer eller til de partier, han repræsenterede. En af dem gik til sin egen chef, som ikke gik videre med sagen.

Kvinderne fortæller samstemmende, at de var bekymrede for Naser Khaders reaktion, hvis de stod frem – ifølge dem var Naser Khader den magtfulde part i de møder, de havde.

Naser Khader afviser anklagerne: 'Jeg er chokeret og overrasket'

DR har forelagt kvindernes fortællinger for Naser Khader, der afviser alle anklagerne. I nogle tilfælde husker han episoderne helt anderledes, og i andre tilfælde afviser han, at møderne overhovedet har fundet sted.

Han afviser fuldstændig, at han skulle have udsat nogen af de omtalte kvinder for krænkelser, overgreb eller anden grænseoverskridende adfærd.

- Jeg er chokeret og overrasket. Jeg er vred over at blive anklaget for sådan noget. Den måde, jeg bliver beskrevet på, er ikke den korrekte beskrivelse af mig, siger Naser Khader.

Han har også sendt et skriftligt svar via sin advokat, hvor han blandt andet afviser, at han skulle have 'optrådt voldeligt eller truende over for nogen kvinder eller har misbrugt et magtforhold'.

- Det ændrer ikke ved, at jeg er ked af, hvis nogen føler sig krænket over mine handlinger, hvilket jeg skal være den første til at undskylde, står der i svaret.

58-årige Naser Khader er ygemeldt fra Folketinget. Sygemeldingen kom i dagene efter en række historier i Berlingske, hvor flere kendte og ukendte debattører fortalte, at Naser Khader havde truet dem med at gå til deres arbejdsgiver, hvis de havde udtalt sig kritisk om ham. I flere af tilfældene havde han ifølge Berlingske gjort alvor af truslen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Kalder anklager 'ubehagelige' og 'voldsomme'

Naser Khader er opstillet i Sjællands Storkreds og valgt som folketingskandidat af De Konservatives vælgerforeninger i Sorø og Roskilde.

Formand for Sjællands Storkreds Keld Holm kalder anklagerne for ’ubehagelige’.

- Vi skal have tid til at grave ned i det og finde ud af, hvad der er hoved og hale i det her. Men ubehagelige er de bestemt, siger Keld Holm, der fortæller, at han ikke har hørt om anklagerne mod Naser Khader før i dag:

- Vi kommer til at forholde os til det i løbet af i dag. Det gælder i de to valgkredse, hvor han er opstillet, og det gælder selvfølgelig også i forhold til partiet.

Vælgerforeningsformand Mogens Schwensen fra De Konservative i Sorø kalder anklagerne 'voldsomme' og siger, at 'det er noget, der skal tages alvorligt'.

- Grundholdningen for mig er, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist, og derfor er man nødt til at lave nogle grundige undersøgelser, fordi det er så voldsomme anklager, siger Mogens Schwensen og tilføjer:

- Der bliver ikke ændret noget, før vi har noget håndfast, så vi ved, hvad vi har at gå efter.

Pape: Sagerne er 'nye for mig'

Søren Pape Poulsen opfordrer i sit skriftlige svar kvinderne til at kontakte politiet, hvis de mener, at der er sket en forbrydelse.

- De kvinder, der er stået frem hos DR, har ikke før udtalt sig eller kontaktet os, og sagerne er derfor nye for mig, lyder det fra Søren Pape Poulsen.

Det fremgår ikke af svaret fra De Konservatives partileder, hvilke konkrete konsekvenser der kan komme på tale.

- Naser Khader er pt. sygemeldt, og han indgår ikke i arbejdet på Christiansborg, så længe undersøgelsen finder sted, står der i svaret.

BAG OM HISTORIEN

  • DR har gennem længere tid talt med flere kvinder, der har fortalt om deres oplevelser med Naser Khader.

  • I alt fem kvinder deler i artiklen deres historie med DR, som har indsamlet og efterprøvet kvindernes fortællinger. Tre af dem står frem med deres fulde navn i artiklen, én står frem over for Naser Khader, én fortæller sin historie anonymt.

  • Hændelserne har fundet sted fra 1999 til 2019.

  • Hvor det har været muligt, har DR forsøgt at verificere kvindernes forklaringer gennem andre kilder, som har fået fortalt om oplevelserne samt e-mail-korrespondancer, sms-beskeder, opkaldslister, Facebook-beskeder, kvitteringer og andre dokumenter, der er med til at vise, at møderne mellem kvinderne og Naser Khader har fundet sted.

  • I nogle tilfælde er beskeder og andet slettet på grund af nye telefoner og nedlagte konti.

  • DR har derudover talt med en række bekendte til kvinderne – venner, veninder, kollegaer, kærester – om, hvordan de har fået fortalt historierne kort efter, kvinderne siger, det skete.

  • Kvinderne har fortalt deres oplevelser til DR uafhængigt af hinanden, og DR kender deres identitet og fulde udlægning af episoderne. Kvinderne har forskellige aldre og baggrunde, bor forskellige steder, og ingen af kvinderne har kendt hinanden forud for det, de siger, de har oplevet med Naser Khader.

  • DR har forelagt kvindernes anklager for Naser Khader, som har svaret skriftligt via sin advokat. Derudover har DR holdt et møde med Naser Khader, hvor hans advokat var med, og forelagt ham anklagerne.