Pape presses af sit eget forslag om at revidere udskældt lov

Flere partier gør nu klar til at omstøde offentlighedsloven med et beslutningsforslag. K er dog ikke umiddelbart klar til at stemme for.

Enhedslisten går straks i gang med at udforme beslutningsforslag, lød det fredag fra retsordfører Pernille Skipper (EL). (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

De konservatives forslag om at ændre dele af den udskældte offentlighedslov, får nu flere partier til at varsle et beslutningsforslag.

Partierne vil udnytte, at de konservatives kovending har skabt et flertal i Folketinget uden om regeringen.

- Vi vil nu samle det flertal, der tegner sig, så vi kan få sammensat et beslutningsforslag, der kan blive gennemført og dermed ændre offentlighedsloven, siger Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll.

Også Enhedslisten har allerede meldt ud, at de vil begynde at udforme et beslutningsforslag.

- Enhedslisten går straks i gang med at udforme beslutningsforslag. Væk med den dumme offentlighedslov, skrev retsordfører Pernille Skipper (EL) i går aftes på Twitter.

https://twitter.com/PSkipperEL/status/657650752798769152

Liberal Alliance opfordrer til, at de partier, der vil ændre offentlighedsloven, nu sætter sig sammen.

- Der er vigtigt, at vi ikke ender i en konkurrence om at komme først med beslutningsforslag. I stedet bør de partier, der ønsker øget åbenhed sætte sig sammen og lave fælles forslag, siger Simon Emil Ammitzbøll.

De konservatives formand, Søren Pape Poulsen, er dog ikke i første omgang parat til at stemme for beslutningsforslaget.

- I allerførste omgang har jeg tænkt mig - inden jeg gør for stort et drama ud af det - at tale med justitsministeren og de øvrige partier om det. Og så tager jeg bestik af, hvad jeg gør bagefter, siger Pape.

Planen er, at der i 2017 skal komme en evaluering af offentlighedsloven, men det flertal, der nu tegner sig med den konservative udmelding, vil have den fremtrykket.

Det er særligt paragraf 24 om ministerbetjening, der har skabt utilfredshed i partierne uden for forliget. Paragraffen blokerer for offentlighedens indsigt i dokumenter, der udveksles på et tidspunkt, hvor det har betydning for rådgivning af en minister.

Flertallet uden om regeringen består af Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet og SF.

Derudover er Radikale også klar til at se på den, og derfor tegner der sig nu et flertal mod dele af offentlighedsloven.