Pape vil ikke afvise regering med Mette Frederiksen, selvom det ser svært ud: 'Det skal da forsøges'

Både Venstre og De Konservative var gennem hele valgkampen afvisende over for en regering med Socialdemokratiet. Sådan er det ikke længere.

Søren Pape Poulsen på vej ind til temamøde om udenrigs- og sikkerhedspolitik på Marienborg. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Ligesom Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen har De Konservatives Søren Pape Poulsen gennem hele valgkampen blankt afvist muligheden for at gå ind i en regering med Mette Frederiksen i spidsen.

Da valgkampen startede, sagde den konservative formand, at han "slet ikke har fantasi til, at det kunne ske".

- Jeg kan ikke forestille mig, at vi skulle sidde i samme regering, lød det 5. oktober.

Men nu har piben fået en lidt anden lyd.

På Venstres landsmøde i weekenden åbnede Venstres Jakob Ellemann-Jensen for muligheden for at gå ind i netop sådan en regering, og nu er Søren Pape Poulsen heller ikke længere fuldstændig afvisende.

Sådan lyder det på vej ind til et temamøde med de andre partiledere om udenrigspolitik på Marienborg.

- Det ser svært ud, men jeg synes, det skal handle om politik og ikke alle mulige bogstavkombinationer. Det vil kræve, at Mette Frederiksen flytter sig ret langt, men det skal da forsøges. Jeg kommer da til at prøve at få mest muligt igennem, og så må vi se, om det overhovedet kan bære, siger han.

Men før det er relevant at diskutere sammensætningen af en regering, mener han, man først skal se, hvad grundlaget for regeringen bliver.

- Får vi skattelettelser i bunden? Får vi hævet topskattegrænsen? Kan man se på noget arveafgift og reformer indenfor sundhedssektoren og uddannelsessektoren med mere frit valg?

- Hvis alt det kommer på bordet, så skal man da ansvarligt se på, hvad det rent faktisk er for en politik, der skal føres i Danmark. Det ser svært ud, og der er langt derhen. Men jeg begynder ikke en forhandling med at melde mig ud, siger han.

Blå blok i graven

Da Venstres Jakob Ellemann-Jensen i weekenden holdt tale til Venstres landsmøde, gjorde han samtidig op med blå blok som en samlet enhed. Faktisk lagde han den nærmest i graven som et muligt samlet alternativ til en socialdemokratisk regering.

- Vi har brugt alt for meget tid på at bekrige hinanden i den blå blok i stedet for at samarbejde. Ikke kun i den forgangne valgperiode, men i de seneste mange år, sagde Ellemann fra talerstolen.

En udmelding, der i går fik Liberal Alliances Alex Vanopslagh til at proklamere, at Ellemann var ved "at aflive blå blok".

Søren Pape Poulsen er dog ikke helt enig i Jakob Ellemann-Jensens analyse af, at de blå partier har bekæmpet hinanden for meget.

- Vi havde en valgkamp, hvor de borgerlige partier talte til mange forskellige vælgere, ligesom de røde gør. Lige nu skal vi bare videre.

Har Jakob Ellemann ret i, at der ikke er et fælles blåt projekt?

- Jeg synes, vi har mange ting, vi er enige om. Men hvad der er sandt er, at vi er langt fra at have et borgerligt flertal i Danmark. Det må vi jo tage notits af og se, hvad de her forhandlinger kan bringe.

Han mener aldrig, at han selv har budt ind på idéen om, at der skal være et fælles borgerligt projekt.

- Jeg har sagt, at vi har en borgerlig fællesmængde, både når det angår det frie valg, langt hen ad vejen på den økonomiske politik, på sundhed og ældre. For mig er det ikke afgørende, at der er et fælles projekt. Der er jo heller ikke et fælles rødt projekt, siger han.

Støjberg stikker til Ellemann

Hos Inger Støjberg, der er formand for Danmarksdemokraterne, der buldrede ind i Folketinget med 14 mandater, er tonen noget mere spids overfor Jakob Ellemann-Jensens udmelding i weekenden.

Hun mener nemlig, at Venstre-formanden har valgt kollegaerne i blå blok fra til fordel for Mette Frederiksen.

- Det er tilsyneladende sådan, at Jakob Ellemann hellere vil være med i en regering med Mette Frederiksen som statsminister end at være en del af den blå opposition. Det må vi jo så tage bestik af.

Støjberg var hurtigt væk fra mikrofonerne igen, men inden da nåede hun at stikke til Jakob Ellemann-Jensen. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Men er du enig i, at der ikke er et fælles blåt projekt?

- Vi tager jo bestik af, hvad Jakob Ellemann nu har sagt, og det er jo altså, at han tilsyneladende hellere ser sig selv i en regering med Mette Frederiksen som statsminister end som en del af den blå opposition, lød det, inden hun også gik ind til møde på Marienborg.

Forhandlingerne om en ny regering har stået på siden få dage efter valget 1. november og er fortsat i gang. Det er Socialdemokratiets Mette Frederiksen, der som såkaldt kongelig undersøger sidder for bordenden, og hun undersøger i øjeblikket, om det er muligt at danne en regering hen over den politiske midte.