Papes bandepakke kan være på kanten af menneskerettighederne

Der kan være menneskeretligt problem i opholdsforbud til bandekriminelle, men det er ikke sikkert, lyder det.

- Selv om de (bandekriminelle, red) er kriminelle, er de også mennesker, har familieliv og så videre, siger direktøren for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen. (© Scanpix)

Bandekriminelle skal kunne forhindres i at opholde sig i den eller de kommuner, hvor de er dømt for at have begået kriminalitet, mener justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Men det forslag kan der være menneskeretlige problemer i, lyder det fra direktøren for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen.

- Helt overordnet kan man godt vedtage sådan nogle regler.

- Spørgsmålet er, når man i de kommende år skal til at bruge dem i praksis, hvor langt man rent faktisk kan gå i de konkrete sager, hvor vidtrækkende et forbud man kan nedlægge over for folk, siger han.

Det kommer altså an på, hvordan forslaget ender ud og bliver håndhævet, forklarer han.

Der, hvor der kan være opstå et problem i forhold til menneskerettighederne, er, hvis forbuddet er ude af proportioner.

- Hvis du laver et for vidtgående forbud - et for stort område i for lang tid over for en person, som ikke er farlig nok til at kunne bære det.

- Der skal være en afbalancering af hensynet til de her mennesker. Selv om de er kriminelle, er de også mennesker, har familieliv og så videre, siger han.

Direktøren fortæller, at de ikke har lavet en endelig vurdering af forslaget på instituttet endnu.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter