Tema Eva Kjer Hansen-sagen

Papes mistillid til Eva Kjer har bred opbakning blandt konservative borgmestre

Flere K-borgmestre rundt omkring i de danske kommuner bakker deres partiformand op i partitoppens mistillid til miljø- og fødevareministeren.

Formand for De Konservative Søren Pape Kan føle sig forsikret om, at han har opbakning fra det meste af sit bagland. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

I en rundringning, som Dr Nyheder har lavet til borgmestrene i det konservative bagland, udtrykker flere borgmestre, at der er fuld opbakning til formand Søren Pape Poulsens beslutning om at udtrykke mistillid til miljø- og fødevareministere Eva Kjer Hansen.

- Jeg støtter fuldstændig op om vores formand Søren Pape Poulsen. Når man har et støtteparti, som man skal samarbejde med, så skal man behandle dem ordentligt, lyder det fra Helsingør borgmesteren Benedikte Kiær (K), der i øjeblikket er på barsel.

Eva Kjer Hansen-sagen

Eva Kjer Hansen måtte trække sig som fødevare- og miljøminister, efter at de konservative havde udtrykt mistillid til hende, og der opstod en regeringskrise. Esben Lunde Larsen har nu overtaget ministerposten.

Gå til tema

Også Hørsholms borgmester, Morten Slotved (K), mener, at formand Pape traf den helt rigtige beslutning, da han i går trak støtten til miljø- og fødevareministeren.

- Rasmus Jarlov og Mette Abildgaard har oplevet, at det ikke var de rigtige forhandlingsdata, der blev fremlagt, og det er vigtigt, at man i sådan et forhandlingsforum har fuld tillid til ministeren.

I Køge fremhæver borgmester Flemming Christensen (K), at det er vigtigt at være principfast.

- Alternativet er, at vi skulle føje os i enhver sammenhæng, siger Flemming Christensen.

Flere af borgmestrene føler sig især provokeret af den arrogante, som flere udtrykker det, måde, som ministeren har valgt at håndtere sagen på.

- Havde man ikke være så hovmodig og stædig, så var det her ikke sket, udtrykker Benedikte Kiær, som bakkes op af sin borgmesterkollega i Køge Flemming Christensen (K).

- Jeg synes, at fødevareministeren er gået lidt for arrogant til det her, så det her var nødvendigt, ellers kan vi jo heller ikke genkende os selv bagefter, siger Flemming Christensen.

Spørger man borgmestrene, om ikke de risikere regeringens liv på denne her sag, så lyder svaret dog, at alle fortsat bakker op om Løkkes regering.

- Jeg synes, at Pape har været meget klar om, at De Konservative bakker op om regeringen - og det må stå for Lars Løkke egen regning, hvis han mener, at regeringen skal gå af, svarer Helsingør borgmesteren Benedikte Kiær.

Også Morten Slotved forsikrer om, at det er ministeren og ikke regeringen, som De Konservative har mistet tilliden til.

- Vi er glade for den venstreregering, vi har, og vi ønsker fortsat at støtte en venstreregering.

Enigheden med formanden er dog ikke at finde alle steder i det konservative bagland. I Vesthimmerlands Kommune raser den konservative borgmester, Knud Kristensen, mod Papes beslutning, som han i går kaldte pinlig.

- Det er så pinligt. Fordi der er ingen argumentation for det, som man er i gang med, når man går ind og støtter landsbrugspakken, men siger, at ministeren skal gå, sagde Knud Kristensen til DR Nyheder.