Parti-kritik: Pengemand overtog Ny Alliance

Saxo Banks direktør stod - uden at være demokratisk valgt - bag et kup-agtigt holdningsskift i partiet i liberalistisk retning, siger tidligere højtstående medlemmer af Ny Alliance. En skidt indflydelse, siger en ekspert.

Saxo Banks direktør Lars Seier Christensen har stor indflydelse i Liberal Alliance. (© DR)

Skelletterne vælter ud af skabet i Liberal Alliance, efter at Naser Khader forleden forlod partiet.

Saxo Banks direktør, Lars Seier Christensen, stod - uden at være demokratisk valgt til noget som helst - bag et kup-agtigt holdningsskift i partiet i liberalistisk retning, siger tidligere højtstående medlemmer af Ny Alliance.

- Jeg oplevede det som om, at her var der en mand, der købte et parti og blev parti-ejer. Her blev det den, der har flest penge, der kunne bestemme et helt partis program, siger Lars Roesen, tidligere hovedbestyrelsesmedlem fra Ringkøbing, til TV AVISEN.

Han bakkes op af tidligere storkredsformand i Århus, Ulla Wemberg-Møller.

- Jamen, jeg kan ikke sige andet end Berlusconi, hvis jeg skal sige et ord, der er beskrivende. Når en pengemand går ind og får for stor indflydelse på dansk politik, så har vi et problem med vores demokrati, det underminerer demokratiet, siger hun.

Oplægget til Liberal Alliance kom fra bankdirektøren

Sidste år i august slog Saxo Bank til. Ny Alliance var i knæ. Både Naser Khader og Anders Samuelsen var kørt flade - meningsmålingerne var i bund - og Columbus-ægget i den situation var, at partiet skulle have nyt "liberalt" navn, og partiprogrammet skulle renses for bløde værdier.

Oplægget til partiets hovedbestyrelse blev præsenteret af - netop - Saxo Banks direktør, Lars Seier Christensen. For advokat Ulla Wernberg-Møller kom det som en kæmpe overraskelse.

- Han kom ind fra sidelinjen og kuppede, hvis man kan sige det sådan, hovedbestyrelsen, forklarer hun.

Må holde afstand

Baggrunden er kendt - nemlig at Saxo Bank fra Ny Alliances start i maj 2007 støttede partiet økonomisk med et millionbeløb.

Direktør Lars Seier Christensen blev medlem af partiet, men deltog ikke i partiets almindelige arbejde - i stedet deltog han aktivt i et noget hemmeligt visionsudvalg, der lagde linien for partiet. Ikke ulovligt men en meget udansk måde, siger Lars Roesen fra Ringkøbing.

- Det er da meget fint, hvis erhvervsfolk vil være med til finansiere partier. Det har partierne brug for. Men de må da sørge for at holde en afstand. Jeg går ud fra, at Lars Seier heller ikke sidder med bag på cyklen for det cykelhold, han sponsorerer. Her sidder han sådan set med i Ny Alliance, siger han.

Et demokratisk problem

Og det er ikke helt uproblematisk, siger en ekspert.

- Med et parti af den størrelse, som vi har med at gøre her, giver det jo meget store muligheder for en person, som ikke står parlamentarisk til ansvar over for vælgerne, men alene hviler på sit eget mandat, og det kan godt i demokratisk sammenhæng være et problem, siger Lars Bille, der er institutleder i stastskundskab på Københavns Universitet.

- Altså, hvis partiet benytter sig af de fremgangsmåder her, så risikerer man, at folk siger, hvorfor skal jeg så overhovedet være medlem, siger Lars Bille.

Partiformand: Vi er åbne

Partiets landsformand Leif Mikkelsen, anerkender ikke, at Lars Seier Christensens indflydelse er et problem.

- Vi har ikke mange ressourcer, og vi er åbne over for de, der gerne vil bidrage og ønsker at fremme de værdier, vi ønsker at stå på. Lars Seier Christensen vil gerne hjælpe til. Virkeligheden er den, at Lars Seier bestemmer intet i Liberal Alliance, siger han.