Hverken V, K, EL eller De Radikale er ubetinget begejstrede for regeringens bud på en CO2-skat

Særligt rabatten til de store udledere vækker undren hos partierne på Christiansborg.

Både De Radikale og Enhedslisten savner højere ambitioner fra regeringen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Regeringens udspil til en CO2-afgift vækker ikke udelt jubel blandt partierne på Christiansborg.

Det gælder, uanset om man spørger Enhedslisten og De Radikale eller Konservative og Venstre.

De to støttepartier anfægter ambitionsniveauet, mens Konservative og Venstre anfægter virksomhedernes vilkår.

Regeringen vil med sit forslag lade det koste op mod 750 kroner at udlede et ton CO2. En stigning fra 180 kroner, som det koster i dag.

Den høje pris gælder dog ikke en række af de største udledere - som for eksempel cementproducenten Aalborg Portland. Virksomheden skal kun betale 100 kroner mere for hvert ton CO2, der ryger op af dens skorstene.

Sådan lyder hovedlinjerne i regeringens forslag til en CO2-afgift, som ifølge regeringen vil reducere Danmarks CO2-udledning med 3,7 millioner ton.

Støttepartier savner højere ambitionsniveau

- Generelt er det for lave ambitioner. Både i forhold til grønne ambitioner - men allermest i forhold til at få finansieringen med. For det er det, der skal sikre omstillingen i den fart, som vi har behov for, siger De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen.

Også i Enhedslisten synes man, ambitionsniveauet er for lavt. Her kritiserer man også rabatten til virksomheder som Aalborg Portland, der er den største udleder i Danmark.

- Vi er meget kritiske over for ambitionsniveauet i udspillet - også det, at de allerstørste udledere er undtaget fra den høje afgift i så stort omfang. Det, synes jeg, er voldsomt. Så der skal nogle forbedringer til, før vi kan være med, siger politisk ordfører i Enhedslisten Mai Villadsen.

Hos De Radikale er de knap så kritiske over for rabatten til cementproducenten.

- Jeg synes egentligt, at det er okay, at der hjælpes hos dem, der har lidt svært ved at omstille. Men det skal så også sikres, at de omstiller.

At afgiften for virksomheder som Aalborg Portland skal ligge lige præcis på det niveau, som regeringen lægger op til, er dog ikke "støbt i beton" hos De Radikale.

Men Sofie Carsten Nielsen understreger også vigtigheden af, at virksomhederne ikke ender med at rykke ud af Danmark og tage både arbejdspladser og udledning med sig som resultat af for høje afgifter.

- Med det her udspil belønner man klart dem, som udleder allermest CO2. Det, synes jeg, er helt skævt, når vi står i en så alvorlig klimakrise, siger Mai Villadsen.

Hun mener også, at man med regeringens udspil gør det billigere at producere cement end andre byggematerialer. Dermed synes hun, man skævvrider det bæredygtige byggeri.

Venstre ser positivt på udspillet

I oppositionspartiet Venstre forsvarer man rabatten til særlige virksomheder.

- Det handler ikke om at belønne dem, der udleder mest CO2. Det handler om, at vi skal sikre den grønne omstilling, siger klimaordfører i Venstre Marie Bjerre.

Hun understreger, at det vigtigste for Venstre er, at den grønne omstilling sikres, og ikke at man "bare beskatter udledninger".

- Derfor er vi nødt til at tage hensyn til de virksomheder, som har svært ved at omstille sig.

Ellers er Venstre faktisk ret positive over for regeringens udspil, så længe der fortsat skabes vækst og arbejdspladser i hele landet. CO2-afgiften skal helst gå hånd i hånd med mere vækst og en øget konkurrenceevne, hvis det står til Venstre.

Konservative vil gerne se faglige beregninger for rabat til Aalborg Portland

I Konservative mener man, at man lige netop svækker konkurrenceevnen og mister arbejdspladser, hvis ikke man sætter andre skatter ned for virksomhederne.

- Det er okay, at man vil have en meget høj CO2-afgift. Det er vi også tilhængere af, siger finansordfører i Konservative Rasmus Jarlov.

- Men med det her udspil stiger skatten markant, og det vil jo også betyde, at Danmark bliver fattigere, og vi mister arbejdspladser.

Og når det kommer til rabatten til virksomheder som Aalborg Portland, så skal Konservative lige se de faglige beregninger på netop den beslutning, inden de tilslutter sig den.

- Jeg synes umiddelbart, at rabatten til Aalborg Portland virker meget høj - men vi vil gerne se en økonomisk beregning på, om det giver mening for det danske samfund, eller om det handler om sympati for en bestemt virksomhed, siger Jarlov.

Aalborg Portland har altid fyldt meget

Aalborg Portland har generelt fyldt meget i hele debatten om den grønne omstilling i Danmark, fordi virksomheden er den største danske udleder af CO2.

Michal Lundgaard Thomsen, der er direktør i Aalborg Portland, mener, at det giver mening, at man differentierer, alt efter hvor besværligt det er for virksomhederne at omstille. Men han "er altid utilfreds med en særlig dansk CO2-afgift".

Statsminister Mette Frederiksen (S), der selv er fra Aalborg, har tidligere sagt, at hun er villig til at gå langt for at bevare cementvirksomheden.

DR's Genstart har lavet en udsendelse om netop det.

Hør den på linket herunder.

Grønne Mettes sorte fabrik