Regeringen ønsker ifølge fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) at skrue på værnepligtens længde og antallet af værnepligtige, når forhandlingerne om forsvarsforliget går i gang efter sommer.
Det sker som led i det udspil, der i dag er blevet præsenteret, og hvor regeringen over de kommende ti år ønsker at investere 143 milliarder kroner mere i forsvaret. En del af de penge skal gå til at rekruttere og fastholde de værnepligtige, hvor tre ud af fire stopper, når værnepligten er slut.
Og selv om der ikke kom nogle konkrete udspil på området, så lader det ikke til at blive svært at få bred opbakning til i Folketinget, hvor flere partier melder sig klar til at stemme for.
- Værnepligten skal være længere, og der skal være langt flere værnepligtige. Vi foreslår mellem 9 og 12 måneders værnepligt afhængig af værn og en femdobling fra 2.000 til 10.000 årsværk, siger forsvarsordfører i DF, Alex Ahrendtsen.
- Det behøver ikke komme i morgen, men over en 10-15-årig periode. Men det er vigtigt for os, at forsvaret atter blive en del af samfundet, som det var tidligere.
Han tilføjer samtidig, at DF også ønsker, at kvinder modsat i dag skal indkaldes til værnepligt, ligesom både færinger og grønlændere skal indkaldes.
Han er ikke bekymret for, at det kan betyde tvangsindkaldelser, da mange i dag allerede melder sig frivilligt.
- Der er mange, der gerne vil være i forsvaret. Især nu hvor vi kommer til at investere, så det bliver attraktivt, og hvor man kan få en uddannelse, som man kan bruge efterfølgende, når man har aftjent sin værnepligt eller udstået sin kontrakt.
Værnepligt til kvinder er ’ikke groet i vores have’
Samme toner lyder fra Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg.
- Der er ikke noget af det, regeringen har fremlagt, der skræmmer os væk. Tværtimod. Jeg ser helt klart for mig, at Danmarksdemokraterne skal med i et kommende forsvarsforlig, siger hun.
Hun peger på en længere værnepligt som ”en nødvendighed”, fordi det i høj grad handler om at fastholde nogle af de folk, der kommer ind i forsvaret.
- Jeg tror, det er virkelig godt at forlænge værnepligten. Både fordi man har de unge mennesker, og de vil kunne bruges til mere, når man putter noget ekstra uddannelse i dem. Men flere kunne få lyst til at blive i forsvaret, så man kunne godt se på, hvordan man fastholder dem i forsvaret, mener Inger Støjberg.
Danmarksdemokraterne er dog ikke klar til at lave værnepligt for kvinder på samme måde som for mænd.
- Det er ikke en ide, der er vokset i vores have. Det er fint med kvinder i forsvaret, og der er allerede en ret stor andel i forsvaret, så lad os nu se, hvad vi kommer frem til i forhandlingerne, siger Inger Støjberg.
SF vil have frivillige til at blive længere
Hos SF er formand Pia Olsen Dyhr også positiv over for at forandre værnepligten.
- Man skal kigge på at fastholde dem, der er værnepligtige. De søger væk fra forsvaret. Vi er ikke afvisende over for at se på værnepligten, men jeg er optaget af, at de 75 procent, som forvinder efter værnepligten, på trods af at de har meldt sig frivilligt, bliver i forsvaret. Det kræver en bedre uddannelse og arbejdsforhold, mener SF-formanden.
Derfor handler det ifølge Pia Olsen Dyhr om at sørge for, at forsvarets uddannelser skrues sammen på en måde, så de værnepligtige kan bruge den i en civil karriere senere i livet. De fire måneder, mange værnepligtige er i forsvaret, giver ikke nok i den retning, lyder det.