Partier er lunkne efter ghettoforhandlinger: Hvorfor skal lejere betale for regeringens politik?

Regeringens forslag om at bruge lejernes penge til genopretning af udsatte boligområder får en lunken modtagelse.

Regeringen præsenterede sit udspil til en ghettoplan i går. I dag begyndte forhandlingerne, men særligt slagsmålet om finanseringen ventes at blive afgørende. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Finansieringen af regeringens nye ghettoplan ser ud til at blive et af de mest oplagte slagsmål på forhandlingsbordet.

For selvom et bredt flertal erklærer sig enige i i hvert fald dele af intentionerne bag planen, så er fiansieringen bag bygget om at tage penge fra landets lejere. Regeringen har lagt op til at bruge 12 af de 21 milliarder i kassen hos Landsbyggefonden på at rive betonblokke ned og renovere byggerierne.

En fond der finansieres af alle landets lejere, men hvor hovedparten af midlerne altså ifølge regeringen skal øremærkes til at rette op på de udsatte boligområder.

Og det falder ikke i god jord hos nogen af forhandlingspartierne efter dagens møde med økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA). Helt afvise idéen vil ingen af dem heller.

Lejernes penge

Første parti ude af forhandlingsdøren er Dansk Folkeparti, hvor finansordfører René Christensen indkapslede knasten.

- Vi er ikke de eneste, der er lunkne ved den og stiller spørgsmålstegn til, hvordan det kommer til at fungere i den virkelige verden, siger han og konstaterer:

- 12 milliarder er rigtig mange penge.

Ordlyden var ikke meget anderledes hos de resterende af partierne. De Radikales udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen, erklærer sig parat til at få blandet boligområderne, men finansieringen skal på forhandlingsbordet.

- Det er meget andre lejere, der skal betale det her. Vi håber, at vi kan brede det ud.

- Det er jo netop lejernes penge. Det er jo også pensionisterne og alle de andre.

Mette Frederiksen: Vi er opmærksom på finansieringen

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, vil efter dagens indledende møde ikke lægge sig fast på, hvor mange penge fra Landsbyggefonden, der med rimelighed kan anvendes på formålet, men:

- Det er et af de områder, som vi er særligt opmærksomme på. Der er selvfølgelig en diskussion i rimelighed af, at de mange helt almindelige lejere i Danmark, som passer på deres lejligheder og går på arbejde, skal finansiere hele regeringens udspil.

Men mener du, at det er rimeligt at bruge mere end halvdelen af Landsbyggefondens midler på det her?

- Nu skal vi i gang med forhandlingerne. Som jeg sagde det lige før, så er tiden ikke til at skyde nogens ideer ned.

Boligrenoveringer på standby?

Også SF og Enhedslisten lufter lignende bekymringer. Bekymringer som også boligorganisationer og eksperter har nævnt over for DR Nyheder.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, har også svært ved at se, hvordan de resterende 88 procent af landets lejere, der ikke bor i et udsat boligområde, skal få råd til boligrenoveringer.

- Noget tyder jo på, at alle pengene skal hentes hos alle de lejere, der er i Danmark. Det er altså ikke kun mennesker i udsatte boligområder. Det er alle lejere, der kommer til at mangle penge til at få renoveret deres køkkener, varmepumper og lignende.

Partiet erklærer sig dog parat til at forhandle videre og være med til at anvise en finansiering, hvis de ender med at blive enige med regeringen om forslagene.

Regeringen er klar til at forhandle om alt

Hvorvidt det ender med at blive 12 milliarder kroner, som landets lejere skal bidrage med regeringens nye ghettoplan, er dog også uvist. Simon Emil Ammitzbøll-Bille siger efter det indledende møde i ministeriet, at det var et ”godt og konstruktivt” møde, men at intet er givet på forhånd.

- Vi er sådan set villige til at forhandle omkring alt. Men det er jo sådan, at det er vigtigt, der er de penge, der skal til for at der ikke længere er ghettoer, når Danmark kommer frem til 2030.

Hvis regeringens forslag ender med at blive til en aftale, vil det betyde, at over 11.000 husstande skal tvangsudflyttes fra de udsatte boligområder, viser et notat fra regeringen.