Partier frygter gentagelse af kviktest-fadæse: Vil stoppe fremtidige udbud af kviktest og vacciner

Efter SOS' kviktestfadæse skal opgaven i et nyt udbud. Men flere partier vil løse opgaven i det offentlige.

SOS International vandt sammen med underleverandøren Medicals Nordic udbuddet om at levere lyntest i fire regioner. Men under en uge efter kontrakten trådte i kraft, rev regionen udbuddet over. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Opgaven med at lynteste danskerne for coronavirus med en vatpind i næsen er for vigtig til, at den skal håndteres af private virksomheder.

Sådan lyder det nu fra flere partier, efter regeringen og regionernes udbud af kviktest til private hænder kuldsejlede i søndags og endte med en iturevet kontrakt.

Nu skræmmer sporene partierne på Christiansborg.

For opgaven med at kvikteste danskerne som led i teststrategien skal igen sendes i udbud. Det vil Enhedslisten og Dansk Folkeparti have stoppet, mens SF som udgangspunkt støtter forslaget. De Konservative advarer mod at begå endnu en ”stor fejl”.

SOS vandt udbuddet om at kvikteste danskerne. En opgave, virksomheden sammen med underleverandøren Medicals Nordic tog hul på forrige mandag. Men allerede i søndags rev regionerne kontrakten i stykker.

EL: Udbud var en fejl

Nu har regionerne midlertidigt overdraget opgaven til Falck, indtil der er gennemført et nyt udbud. Det er det udbud, blandt andre Enhedslisten vil have stoppet, siger sundhedsordfører Peder Hvelplund.

- Man skulle hjemtage opgaven og løse det i det offentlige.

Var det en fejl at sende det i udbud?

- Ja, jeg ser ingen grund til at sende det i udbud.

Han vil derfor rejse sin bekymring over for sundhedsministeren Magnus Heunicke (S) og høre, hvorvidt opgaven kan ”hjemtages”.

I så fald vil det offentlige få til opgave at kvikteste befolkningen, ligesom det i dag er en offentlig opgave at stå for de halspodninger for covid-19, der gennemføres.

DF: Vi skal ikke spare penge på test

Også Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt er bekymret. Hun kalder det gennemførte udbud for ”noget af det værste,” der er lavet og ”et selvmål”.

- Jeg håber ikke, at man laver udbud som det her igen midt i en pandemi. Det er ikke der, vi skal spare penge, siger hun.

SF’s sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen tror ikke, det vil blive dyrere, hvis det offentlige selv skal stå for at føre vatpinde op i næserne på testningsparate danskere.

- Vi har så meget brug for at få ro på og kvalitetssikre tests. Tests er så afgørende vigtigt for at få samfundet åbnet igen, siger hun.

De Konservatives sundhedsordfører Per Larsen kalder den nu opsagte kontrakt med SOS for en ”stor fejl”.

- Det er fatalt, man ikke får testet så mange som overhovedet muligt.

Bør man helt droppe et nyt udbud?

- Det er i hvert fald utrolig vigtigt, at dem, der får opgaven, kan løse den på fornuftig vis.

- Det er i allerhøjeste grad risikabelt at skifte hest midt i vadestedet, siger han.

Nødvendigt med et nyt udbud

SOS International vandt udbuddet til en værdi af op mod en milliard kroner i fire af landets fem regioner foran seks andre bydere. I Region Syddanmark endte virksomheden Carelink med at vinde opgaven. I udbudsmaterialet vægtede regionerne det tilbud, der havde den laveste pris – og det var altså SOS.

Niels Printz, der er administrerende direktør i SOS International, erkender, at firmaet skulle have undersøgt sin underleverandør bedre. Se klippet herunder.

Lige nu har Falck overtaget opgaven med at lynteste borgerne i tre af de fire regioner, som SOS International vandt i udbuddet. Men opgaven kan ikke undtages fra et udbud, hvis en privat aktør skal løse den, vurderer Carina Risvig Hammer, der er lektor i udbudsret ved Københavns Universitet.

- Udgangspunktet vil være, at vi skal sende kontrakter i udbud, som vi lader private udføre, siger hun.

I udbudsloven er der ellers en undtagelsesbestemmelse, der gør det muligt for det offentlige at lave kontrakter med fx Falck, hvis der er ”tvingende grunde”. Det offentlige har tidligere brugt den bestemmelse under corona-pandemien til at lave nødkontrakter, men bestemmelsen kan kun bruges på den korte bane, vurderer Carina Risvig Hammer.

- Der skal være en akut situation, som gør det nødvendigt at foretage et indkøb. Man kan kun bruge det til at lave noget indkøb i en kortere periode, siger hun.

Hun vurderer samtidig, at regionerne kan genbruge udbudsmaterialet fra sidst, når den nye udbudsrunde skal gennemføres.

Private skal hjælpe med at vaccinere

Foruden et nyt udbud af kviktest kan det også komme på tale at sende en del af håndteringen af COVID-19-vaccinationerne i udbud, så private kan tage del i opgaven med at vaccinere danskerne. Det skal efter planen ske, når den store gruppe af danskere skal have stikket i løbet af foråret og sommeren.

Men det udbud ser Liselott Blixt gerne aflyst.

- Jeg synes ikke, det hører sig til i et udbud. Jeg synes, vi skal tage imod det tilbud, som de praktiserende læger er kommet med. De kender deres patienter og findes over hele landet.

Og Peder Hvelplund fra Enhedslisten er enig i, at opgaven med at vaccinere danskerne ligger bedst i det offentlige.

- Det optimale vil være, hvis man løser opgaven i offentligt regi. Efter hvad jeg kan høre, har man hverken resurser eller kompetencer til at gøre det, og så er det klart, man bliver nødt til at sende det i udbud, siger han.

Professor: En svær balancegang

Sundhedsprofessor Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet betegner spørgsmålet om, hvorvidt vaccinationsprocessen skal sendes ud til private som en ”balancegang”, hvor man ikke kan regne med, at det offentlige er bedre til at løse opgaven.

Han vurderer dog, at hovedparten af vaccinationerne vil kunne gives gennem de praktiserende læger, som de selv har ønsket.

- De vil selvfølgelig også kunne blive presset, men hvis man lader sygeplejersker vaccinere, så tror jeg, det vil kunne lade sig gøre.

Minister vil lære af udbudsforløb

Sundhedsminister Magnus Heunicke har trods gentagne forespørgsler ikke ønsket at stille op til et interview om den kuldsejlede kontrakt med SOS, om et nyt udbud af kviktest eller et udbud af vaccinationer.

I et skriftligt svar henviser han til Erhvervsministeriet.

- Det følger af udbudsreglerne, at større kontrakter skal sendes i udbud, siger han.

Og til spørgsmålet om, hvorvidt vaccinationerne skal gennemføres af private, skriver ministeren:

- Udrulning af vaccinationerne mod COVID19 skal ske så hurtigt som muligt. Det vil som udgangspunkt ske i de regionale vaccinationscentre og med de samarbejdspartnere, som der ellers er gode erfaringer med ift. vaccinationsindsats.

- Derudover kan det afdækkes, om der er øvrige aktører, der kan bidrage til indsatsen for en hurtig udrulning. Her vil der være fokus på at sikre kvaliteten, og der vil kunne læres af de erfaringer, der har været på testområdet.