Efter et norsk firma har trukket sig fra at bore efter ny olie og gas i den danske del af Nordsøen, så lægger regeringen nu op til at sætte en foreløbig stopper for muligheden.
Det oplyser klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) på mediet X.
I sidste uge rettede Konservative, SF og De Radikale kritik af regeringen for, at deres klima-festtaler og ambitioner om at få andre lande til at droppe ny olie- og gasjagt ikke hang sammen med, at norske BlueNord i foråret fik grønt lys til at lede efter gas i netop Nordsøen.
Og derfor glæder det også SF, at det ikke længere ser ud til, at der - i hvert fald for nu - vil være en åbning.
- Det er helt fantastisk. Det er godt, at den mulighed for ny naturgasjagt, der var på vej til at komme i Nordsøen, den nu bliver stoppet, siger SF's klimaordfører, Signe Munk.
Hos De Radikale er de klar til at være med til at lukke den aktuelle miniudbuds-runde.
- For klimaets skyld og for den danske troværdigheds skyld internationalt set. Vi er et grønt foregangsland, og det skal vi blive ved med at være. Det kommer vi ikke til at være, hvis vi fortsætter med at hive olie og gas op af undergrunden, siger klimaordfører Samira Nawa.
'Enormt ærgerligt'
I morgen skal klimaministeren mødes med partierne bag en aftale fra december 2020, som gør, at udvinding af olie og gas i Nordsøen er helt slut fra 2050 - og som desuden aflyste alle fremtidige udbudsrunder.
Men hvad gjorde så, at det alligevel kom på tale, at det norske firma BlueNord skulle have mulighed for det? Jo, det gør en passage i den aftale, som Socialdemokratiet, De Radikale, Dansk Folkeparti, Konservative og SF står bag.
Den tillader såkaldte mini-udbud. Det giver firmaer mulighed for at sende uopfordrede ansøgninger om at lede efter mere gas i områder tæt på de steder, hvor der i forvejen udvindes olie eller gas.
I denne miniudbuds-runde var norske BlueNord den eneste ansøger. Og nu vil regeringen således helt droppe miniudbuddet.
Ifølge Energistyrelsen skyldes norske BlueNords beslutning, at selskabet har "identificeret potentielle tekniske udfordringer, overordnede kommercielle overvejelser og en intern vurdering af projektet i forhold til andre projekter".
Morten Messerschmidt, der er formand for DF, som også er en del af aftalen fra 2020, tænker ikke, at det kan udelukkes, at virksomheden nu trækker sig på grund af "al den virak, der har været".
- Det, synes jeg, er selvfølgelig enormt ærgerligt. For verden efterspørger olie, og det her betyder bare, at der vil være mere olie fra Rusland og Mellemøsten på verdensmarkedet i stedet for dansk olie, og det synes jeg er enormt beklageligt.
Vil lukke muligheden helt
I forbindelse med sidste uges kritik, lød det også fra SF, K og De Radikale, at man helt skulle lukke for den mulighed, der er for at åbne miniudbuddene, hvis virksomheder melder sig uopfordret.
Så når klimaministeren i morgen mødes med partierne bag aftalen for at drøfte at lukke for det aktuelle miniudbud, så håber SF, at man kan benytte lejligheden til at få lukket den bagdør helt.
- Nu skal vi helt have lukket muligheden for, at der kan blive sat ny olie og naturgasjagt i gang igen, simpelthen fordi vi står på et sårbart sted for klimakampen, og der er brug for, der ikke bliver jagtet ny olie og naturgas, siger hun.
Samira Nawa tror ikke, at det bliver det, mødet i morgen skal handle om. Men det bliver ikke De Radikale, som skal stå i vejen for at fjerne den passage fra aftalen, lyder det:
- Vi var med i den aftale, fordi den var historisk og vi fik sat en slutdato. Men det har aldrig været vores kop te, at der skulle laves miniudbudsrunder undervejs.
Men det kan Morten Messerschmidt ikke være med til. Han mener, at man skal have et dansk alternativ til den russiske og mellemøstlige olie og gas, så længe verden efterspørger det.
- Jeg synes hele den farce med partier, der for få år siden lavede ene aftale, har været ude at undsige den aftale, det har ikke været særligt klædeligt.
For både Munk og Nawa gælder det, at de mener, at man kan sætte ind andre steder, hvis regeringen har så travlt med at blive uafhængig af russisk gas og olie.
Klimaminister Lars Aagaard (M) har ikke ønsket at stille op til interview om udmeldingen.