Partier klar til at se på regler for sognenedlukninger: 'Vi synes, at hele modellen skal afskaffes'

Gimlinge Sogn på Sydsjælland er tæt på at skulle lukke ned efter smitteudbrud, men flere partier er nu klar til at se på systemet.

Flere partier er klar til at skrotte systemet, eller erstatte det med et nyt for at undgå, at selv mindre smitteudbrud for små sogne til at lukke. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

Lige nu bliver der testet intensivt i Gimlinge Sogn, som ligger syd for Slagelse.

Et smitteudbrud på den lokale skole har sendt incidenstallet i vejret, og det kræver faktisk kun fire nye smittetilfælde i det sydsjællandske sogn i løbet af de næste tre dage, så skal skolen, kulturtilbud og idrætsliv lukke ned til stor ærgrelse for både sognets børn og voksne.

- Det er vanvittigt irriterende. Både eleverne, lærerne og ledelsen havde forventet og håbet på en normal hverdag, siger Mikkel Bylov, der er lærer på Dalmose Skole i sognet.

Gimlinge Sogn er et relativt lille sogn i Slagelse Kommune. Grafik: Katrine Holst Nielsen

Må Gimlinge Sogn lukke ned, vil det være det første sogn, som må lukke, efter grænsen for automatisk nedlukning blev hævet midt i juli.

Men systemet bør sløjfes helt, mener Venstre.

- Vi synes, at hele modellen skal afskaffes. Vi er på et stadie i epidemien nu, hvor vi har vaccineret rigtig mange mennesker, vi har relativt få indlagte på vores hospitaler, så vi synes faktisk ikke, der er nogen grund til at have det sværd hængende over hovedet på hverken sogne eller kommuner, siger partiets sundhedsordfører, Martin Geertsen.

Samme melding kommer fra Dansk Folkeparti.

- Vi skal til at lære at leve med, at coronaen er her. Vi skal passe på hinanden, men at begynde at lukke ting ned mener jeg ikke er hensigtsmæssigt, siger sundhedsordfører Liselott Blixt.

Muligt med ny model

I dag er der møde i Epidemiudvalget, og selvom de automatiske nedlukninger ikke er på dagsordenen, vil flere partier gerne drøfte systemet. Det siger De Radikales medlem af Epidemiudvalget, Susan Kronborg.

- Flertallet af os er blevet vaccineret, og så er der grundlag for at lave en ny vurdering. Det skal vi hele tiden tage bestik af, så det vil jeg tage med ind i mødet, siger hun.

Det behøver dog ikke betyde, at man helt skal skrotte muligheden for at lukke områder for at inddæmme coronasmitten.

- Men der kan være noget uforholdsmæssigt i det, når relativt små sogne hurtigere rammer incidenstallet. Så jeg tror, det vil være en god overvejelse, at vi tænker, om vi skal lave nogle nye grænser - specielt når vi taler om små sogne, siger Susan Kronborg.

Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund, er også med på at drøfte det, der skal bare være et andet system på plads, før man eventuelt afskaffer sogne-modellen, lyder det.

- Det er vigtigt, at vi også får et nyt system på plads, hvor vi kan sikre, at hvis vi kommer til at opleve større udbrud, at vi så også har mulighed for at kunne inddæmme det, for det er det, der er forudsætningen for, at vi kan stoppe med massetestningen, siger han.

Men i regeringspartiet Socialdemokratiet er man ikke klar til at skrotte modellen for automatisk nedlukning, lyder det fra sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff. Slet ikke.

- Vi kan godt se på løbende at justere kriterierne for, hvordan der skal være nedlukninger hen mod efteråret. Det har vi gjort hele vejen.

- Men når der er mulighed for meget lokale nedlukninger og lukke et sogn, er det jo netop for at sikre, at vi ikke skal lukke hele Slagelse Kommune. Og hvis man bliver nødt til at lukke kommunen er det jo for at sikre, at vi ikke skal lukke en hel region. Og i sidste ende for at undgå at lave en national nedlukning, siger han.

Han medgiver, at coronasituationen i Danmark lige nu er rigtig god, men alligevel er det ikke tid til at glemme alt om lokale nedlukninger.

- Det går rigtig godt, og det skal det også gerne gøre i efteråret, på trods af den store genåbning. Men det kommer ikke til at gå godt, hvis vi slipper grebet fuldstændig.

- Vi har lommer rundt omkring, hvor der er mange, der ikke er vaccineret. Det ser vi i Gimlinge, og vi ser det i Vollsmose. Det er derfor, det stikker af. Vi gør klogt i at starte der, siger Rasmus Horn Langhoff.

Artiklen er opdateret klokken 13.55 med interview med Socialdemokratiets sundhedsordfører.

Facebook
Twitter