Partier kræver skærpet paskontrol i lufthavne nu

Flere partier er utilfredse med, at EU's skærpede grænsekontrol først bliver indført til oktober.

Tre partier vil have regeringen til at indføre den skærpede grænsekontrol straks og ikke vente til oktober (arkivfoto). (Foto: BJARKE ØRSTED © Scanpix)

Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og De Konservative vil have regeringen til at indføre EU's skærpede grænsekontrol allerede nu i stedet for at vente til 7. oktober, skriver Jyllands-Posten.

Den øgede kontrol skal sikre systematisk tjek af passet blandt danskere og andre EU-borgere, som rejser i Schengen-området.

Målet er at få fat i de mennesker, der rejser hjem efter at have deltaget i kampe for Islamisk Stat (IS) i Syrien og Irak.

IS er lige nu under hårdt pres på slagmarken. Det betyder ifølge partierne, at krigerne flygter og vender hjem til Danmark.

- Vi er dybt bekymrede over PET's advarsler. De vurderer, at der er risici for, at folk, som er hjemvendt fra Syrien og som ønsker at skade Danmark, kan komme ind over grænserne, uden at vi ved det. Derfor er det vigtigt, at vi har øget kontrol med, hvem der kommer ind i lufthavnene og de andre grænser, siger den socialdemokratiske retsordfører, Trine Bramsen, til DR Nyheder.

Hos De Konservative opfordrer retsordfører Naser Khader, at regeringen sætter militæret ind som assistance, hvis der mangler kræfter til at løfte kontrolopgaven i Københavns Lufthavn.

Andre EU-lande indførte allerede øget grænsekontrol i april.

DF-retsordfører Peter Kofod Poulsen kritiserer udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) for at være for "fodslæbende".

Selvom luftfartsindustrien advarer om øget ventetid ved at indføre øget kontrol, så er det ikke noget, Trine Bramsen bekymrer sig om.

- Hvis det er et spørgsmål om, at man skal vente fem minutter ekstra i lufthavnen, så potentielle terrorister ikke for held til at skade rigtig mange mennesker, så foretrækker jeg personligt at vente fem minutter ekstra. Der er tale om rigtig farlige mennesker, siger Trine Bramsen til DR Nyheder.

/ritzau/