Partier kritiserer regeringen: Hvad er logikken i at fastholde krav om seks overnatninger?

Grænseåbning er godt - men drop kravet om, at turister skal booke mindst seks overnatninger i Danmark, lyder det fra flere partier i Folketinget.

Jakob Ellemann-Jensen ser til, mens justitsminister Nick Hækkerup (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) holdt et kort pressemøde efter mødet i Det Udenrigspolitiske Nævn om grænserestriktioner og rejsevejledning. (Foto: Martin sylvest)

Der er både lettelse og hovedrysten blandt Folketingets partier, der længe har efterlyst en plan for yderligere genåbning af landets grænser fra regeringen.

27. juni juni genåbnes grænserne for lande i EU- og Schengenområdet samt Storbritannien under betingelse af, at smittespredning er på et lavt niveau i de lande.

Det glæder Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

- Det, at man får nogle objektive kriterier for rejsevejledningerne, og for hvem der kan komme ind i Danmark, det er godt. Det er et skridt i den rigtige retning, siger han.

Han er også enig i, at det bør være de europæiske nabolande, som Danmark i første omgang åbner grænserne til.

- Der en række andre lande i verden, der har et smittetryk, der gør, at man kan åbne op hurtigere. Men jeg er enig i, at det bør være de nærmeste lande først, fordi det er der, hvor det har den største betydning.

Men her hører enigheden til gengæld også op.

For det fremgår også af de indrejserestriktioner, der skal gælde fra 27. juni, at der vil blive stillet krav om, at turister har bevis for, at de har booket mindst seks overnatninger i Danmark.

Det gælder dog ikke for turister fra Skåne, Halland og Blekinge i Sverige eller fra Slesvig-Holsten i Tyskland - men for turister i andre lande, som Danmark åbner for.

- Når man siger fra regeringens side, at nu laver vi nogle objektive kriterier med en lægefaglig fundering, så er det pudsigt, at man vælger at lægge det andet her oveni, som bestemt ikke er et objektivt kriterium.

- Vi kan ikke få noget svar på, hvad skal der til, for at det er fem dage eller syv dage. Og hvorfor gælder det kun mennesker, der kommer hertil. Der er ikke logisk sammenhæng i det her. Derfor har vi bedt regeringen om at genoverveje det, lyder det fra Venstres formand.

Radikale: Det er uforståeligt

Hos Det Radikale Venstres har politisk leder Morten Østergaard i første omgang ikke kunnet få armene ned i forhold til åbningen af grænserne.

- Jeg kan næsten ikke holde op med at juble over, at sommerferien nu er reddet for de danskere, der har udlængsel. De kan rejse til stort set resten af EU, siger han.

Men også han er uenig, når talen falder på seksdagesreglen.

- Det er uforståeligt. Når man åbner, så er det fordi de lande har en smittespredning, der svarer til vores egen omtrent. Så giver det ikke mening, at man har en seksdagsregel også.

- Derfor mener jeg, regeringen bør genoverveje det. Man kunne starte med Norge, som var det første land, man åbnede over for, og sige, hvorfor skal der være en seksdagesregel for dem, når der hverken er det for dem i Slesvig-Holsten eller det sydlige Sverige, siger Morten Østergaard.

K: Hotelbranchen bliver ødelagt

Også hos Konservative bliver der rystet på hovedet af fastholdelsen af seksdagesreglen.

Ifølge formand Søren Pape Poulsen står 15.000 ud af 17.000 hotelsenge i øjeblikket tomme.

- Seksdagesreglen er helt håbløs og ved at ødelægge hotelbranchen fuldtstændigt. Man skal droppe det krav.

- Det er nok desværre ved at være kørt for turismen med amerikanerne og asiater i (i sommersæsonen, red). Så der er ingen grund til at være bange for, hvor mange turister, der kommer hertil.

- Hotelbranchen har brug for hjælp. Ikke flere restriktioner, siger Søren Pape Poulsen.

Hækkerup: Vi går forsigtigt frem

Justitsminister Nick Hækkerup (S) forklarer, at det er for at begrænse risikoen for spredning af coronavirus udefra, at regeringen holder fast i seksdagesreglen.

Den er med til at sikre, at der ikke kommer for mange tilrejsende til Danmark.

- Når vi åbner landet op, så går vi forsigtigt frem. Og noget af det, som kan gøre, at vi kan undgå smittekæder er at sikre, at ind- og udrejsen ikke bliver alt hurtig.

Nick Hækkerup erkender, at blandt andre hotelbranchen mister omsætning på grund af seksdagesreglen.

- Men det er den afvejning, man bliver nødt til at lave, altså hensynet til at sikre omsætning og gang i økonomien igen på den ende side og på den anden side de sundhedsmæssige hensyn.

- Hvis vi i stedet sagde, at alle fra alle lande var velkommen ubegrænset i Danmark, ja så ville der komme flere turister, men så ville vi også risikere at importere smittekæder og være tvunget til at rulle tilbage på den genåbning, vi har gennemført.