Partier kritiserer rejsevejledning til danskernes favorit-ferieland: 'Opdel Spanien i regioner'

Rejser til hele Spanien frarådes, men flere partier er utilfredse med, at regeringen ikke lytter til deres holdning.

Rejser frarådes til hele Spanien, men Dansk Folkeparti, De Konservative og Venstre ønsker, at man laver regionale rejsevejledninger, så danskerne kan tage til eksempelvis De Kanariske Øer, hvor smitten er lav. Billedet her er fra øen Gran Canaria. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Danskernes yndlingsferiedestination Spanien blev i går et orange land i rejsevejledningerne, som betyder, at Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til hele landet.

Men der er ingen fornuftig grund til, at danskerne ikke skulle kunne slikke sol i de regioner i Spanien, hvor smitten er lav, mener Dansk Folkeparti, De Konservative og Venstre.

- Vi bør lave en regional model for Spanien, ligesom vi gjorde for Sverige. Det har en lang række europæiske lande også gjort, siger Michael Aastrup Jensen, Venstres udenrigsordfører.

Udenrigsministeriet har besluttet at rejser til hele landet frarådes, da tal fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at smittetallet i Spanien er steget fra 25,5 til 39 per 100.000 indbyggere i denne uge. Myndighederne giver grønt lys til rejser, hvis et land har under 30 nye smittetilfælde om ugen per 100.000 indbyggere.

Men partierne mener ikke, det giver mening at vurdere Spanien som et samlet land, da det er så stort, og smittestigningen ikke har fundet sted i alle regioner.

- Det er jo et kæmpe-område. Der har været meget smitte i Nordspanien, men ikke sydpå. Mange danskere har sommerhuse på småøerne, som er meget afskårede, siger Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti.

- De Kanariske Øer eksempelvis, der ligger 2.000 kilometer væk fra fastlandet og er et af de største rejsemål for danskerne. Det er et sted, der reelt ingen sager har, og det frarådes nu også, siger Michael Aastrup Jensen (V).

Især regioner i den nordlige del af Spanien har haft mange nye smittetilfælde, mens der også er områder uden særlig mange tilfælde, blandt andet De Kanariske Øer.

Særligt frygter partierne for rejsebranchens overlevelse.

- Det er et dødsstød til en rejsebranche, der står tre centimeter fra afgrunden, siger Michael Aastrup Jensen.

Partier: 'Vi bliver ikke hørt'

Partierne mener ikke, at regeringen har lyttet til deres holdning eller inddraget dem i beslutningsprocessen.

- Det er trist, når vi er mange, der har sagt, at vi ønsker, det bliver opdelt på regionalt basis, siger Liselott Blixt.

- Den eneste dialog med udenrigsministeren, jeg har haft, er en sms, jeg får, et par timer før det blev præsenteret, hvor jeg straks skrev, at jeg var uenig, siger Michael Aastrup Jensen.

- Man burde som minimum have hørt Det Udenrigspolitiske Nævn til deres holdning. Man har taget den nemmeste beslutning, siger De Konservatives Naser Khader.

Handler ud fra forsigtighedsprincip

Udenrigsministeriet henviser til Socialdemokratiets ordfører, og fra hende lyder det, at der er flere grunde til at fraråde rejser til hele landet.

- Når man laver rejsevejledninger, skal de være langtidsholdbare og nemme at forstå. Skal man lave rejsevejledninger for alle regioner, så bliver det meget, meget svært at forstå, siger, Socialdemokratiets udenrigsordfører Annette Lind.

- Samtidig kan man spørge, hvordan man tester i de områder? Er der validitet for, hvordan man tester? Man kender ikke datamaterialet godt nok i de regionale modeller. Kvaliteten kan være svingende, forklarer hun.

Den samme forklaring kom forleden fra Udenrigsministeriet. Danmark følger dermed Norge, der også har lukket ned for Spanien. Men der er andre lande, som eksempelvis Belgien og Frankrig, som opdeler rejsevejledningerne regionalt.

De Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti mener godt, at vi kan gøre som dem.

Kunne man ikke frygte, de ikke tester nok i de regioner med få smittede?

- Jeg er ikke nede i detaljen, men andre lande stoler på de tal og laver regionale opdelinger, så det må man også kunne herhjemme, selvom det kræver mere, siger Naser Khader (K).

Men er det ikke bedre at gå med livrem og seler og fraråde rejser til hele landet, når vi kan se, at smitten er høj?

- Vi skal på den ene side gøre, hvad vi kan for sundheden for danskerne, men på den anden side skal vi også tænke på, at der skal være en rejsebranche i fremtiden. Derfor skal vi opdele regionalt, siger Michael Aastrup Jensen.

Annette Lind (S) er enig i, at det både er træls for danskerne og rejsebranchen, men hun mener, det er vigtigere at være ekstra forsigtige.

- Vi opererer ud fra et forsigtighedsprincip og de data, vi har. Vi vil ikke have, at smitten blusser op igen, siger hun.

De Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti opfordrer Udenrigsministeriet til at ændre rejsevejledningen hurtigst muligt.

Rejsevejledningerne fra Udenrigsministeriet er kun vejledninger, og det er derfor ikke ulovligt, hvis danskere alligevel vælger at rejse til Spanien.

Rettelse: Der fremgik tidligere oplysninger om regioner med stigende smitte, der var upræcise.

Facebook
Twitter