Partier med hård kritik af Heunicke: 'Tilliden kan ligge på et meget lille sted'

Sundhedsministeren klandres for slingrekurs i corona-indsatsen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er en af dem, der har stået i frontlinien ved pressemøderne - ofte flankeret af embedsmænd. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Flere af Folketingets sundhedsordførere er utilfredse med sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, er skuffet.

- Jeg synes, det virker som en minister, der ikke er sikker på, hvad vi skal gøre, og det efterlader os, der har støttet ham, på perronen, siger hun.

Hun henviser til, at alle Folketingets partier har stemt for den hastelovgivning, som har sat corona-indsatsen på skinner. Det har de gjort nærmest i blinde med tiltro til regeringen og embedsværket i en ekstraordinær tid.

- Vi har støttet op om lovforslag, som vi ikke ville have gjort under normale omstændigheder, og nu går han ud og undsiger dem - siger, at det er en fejl. Det er kritisabelt, siger hun.

Slet skjult utilfredshed

Samme pointe lyder fra Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen.

- Under normale omstændigheder havde vi ikke stemt for den slags forslag, som vi har nu.

- Folketinget har gjort sig meget umage for at stå sammen. Vi har brug for, at der er en samhørighed, så man ved, hvad man skal forholde sig til, siger han.

Martin Geertsen efterlyser en klar, utvetydig linie fra ministeren og kalder det "underligt at bruge tid på at skændes med embedsværket om, hvem der har ansvaret for hvad".

Også hos De Radikale er der en slet skjult utilfredshed at spore, når det kommer til udførelsen og stilen i kommunikationen.

- Ministeren ved godt, hvad jeg synes om den måde, han har håndteret situationen på, siger sundhedsordfører Stinus Lindgreen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke har - med behørig corona-afstand - rent fysisk stået skulder ved skulder med både Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, og faglig direktør for Statens Serum Instituts infektionsberedskab Kåre Mølbak ved et utal af pressemøder.

- Der vil ske fejl. Det vigtige er, at vi lærer af dem, har han sagt indtil flere gange.

Men samtidig har ministeren i flere medier gjort det klart, at han har været utilfreds med myndighedernes vurdering af, hvem man bør teste for coronavirus, med tvetydige meldinger om børns legeaftaler, og med opfordringen til, at danskerne skulle melde hinanden.

'Dårlig politisk ledelse'

Den slags ansvarsfralæggelse er særligt upassende for en minister, mener flere af ordførerne.

- Det eneste formål er at løfte ansvaret fra egne skuldre, og det synes jeg ikke er klædeligt, siger Stinus Lindgreen.

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, er enig.

Enhedslistens Peter Hvelplund (t.v.) og Liselott Blixt (t.h) fra Dansk Folkeparti er blandt kritikerne af sundhedsministeren. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

- Det er udtryk for dårlig politisk ledelse. I en situation, hvor vi er ekstremt pressede, er tiden ikke til at skubbe rundt på ansvaret. Vi skal stå sammen, siger han.

Også den konservative sundhedsordfører melder sig i koret.

- Det ser ikke kønt ud, når man nedlægger en embedsmand i offentligheden, siger Per Larsen.

Det er dog et spørgsmål om processen, ikke om indholdet, mener han.

- Jeg har tillid til, at ministeren gør det, han kan. Om han har fået dårlig rådgivning, det vil vise sig, siger Per Larsen.

Men netop proces og kommunikation er vigtigt i denne tid, lyder det fra Venstre og Dansk Folkeparti.

Og her har Magnus Heunicke ansvaret, pointerer DF's sundhedsordfører.

- Det her efterlader os med en usikkerhed.

- Selvfølgelig bakker vi op, men tilliden har lidt en knæk. Den kan ligge på et meget lille sted nu, og der skal meget til at rette op på det, siger Liselott Blixt.

DR har forsøgt at få et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke om kritikken. Men ministeriet oplyser, at det på grund af den ekstraordinære situation i øjeblikket og de mange henvendelser om interviews ikke har været muligt at besvare kritikken.