Partier med ønsker til vaccinekø: Kassedamer og buschauffører forrest - kontorfolk bagerst

Arbejder man i job, hvor man er i fysisk kontakt med mange mennesker, skal man foran i vaccinekøen, mener DF, SF og Enhedslisten.

Til maj er det de raske danskere mellem 16-64 åriges tur til at blive vaccineret mod corona. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Når de ældste, de mest sårbare og sundhedspersonalet er blevet vaccineret, er det de tre millioner raske danskere mellem 16 til 64-åriges tur til få tilbudt vaccinen. Ifølge Sundhedsstyrelsens vaccinekalender bliver det til maj.

Men der er endnu ikke taget stilling til, i hvilken rækkefølge de tre millioner i den såkaldte gruppe 12 skal vaccineres - for eksempel om det skal være de ældste over 60 år først.

- Det er endnu ikke fastlagt. Processen er, at Sundhedsstyrelsen udarbejder en faglig indstilling til Sundhedsministeriet – derefter er det en politisk beslutning, hvordan vaccinationerne i gruppe 12 skal prioriteres, skriver Sundhedsstyrelsen i en mail til DR Nyheder.

Men nu melder flere partier ud, at folk, der har et job, hvor de har tæt fysisk kontakt til mange mennesker, skal forrest i køen.

- Det kan jo være kassemedarbejdere, buschauffører, taxachauffører og togpersonale. De har jobfunktioner, hvor de er i kontakt med mange mennesker, og derfor har de stor risiko for at blive udsat for smitte. Det vil være med til at dæmpe smitten i betragtelig grad, hvis de bliver vaccineret, siger Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund.

Vaccine til dem der driver samfundet

Dansk Folkeparti har samme holdning.

- Det er taxachauffører, ansatte i supermarkeder og i det hele taget folk, der er i kontakt med mange mennesker hver dag. Det er vigtigt, at vi får vaccinen ud til dem, der driver samfundet videre, siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt.

Hun tilføjer, at en mulig prioritering derudover kunne være at uddele vacciner til de ældste først - altså 60-64 årige.

- Jeg håber, at Sundhedsstyrelsen laver et godt stykke arbejde, som vi kan læne os op ad, siger hun.

SF vil også sætte folk i udsatte jobfunktioner forrest i køen.

- Det er for ekspempel kassemedarbejderen, buschaufføren og taxachaufføren, for det er nogle af de faggrupper, som er blevet mest smittede under corona,fordi de er sammen med så mange mennesker i løbet af en dag, siger SFs sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ønsker ikke at stille op til et interview. Han henviser til Sundhedsstyrelsen. Men Sundhedsstyrelsen afviser også at stille op til interview med en begrundelse om, at vaccinerækkefølgen er en 'politisk beslutning'.

Vil sætte kontorfolk bagerst i køen

Enhedslisten vil også lade personer, der har 'udsatte boligforhold', komme foran i vaccinekøen.

- Vi har jo set, at smitten i særlig grad har spredt sig i områder, hvor folk bor tæt sammen i lejligheder. Det kan for eksempel være på den københavnske vestegn eller andre boligområder, hvor man bor tæt sammen. Derfor er det selvfølgelig fornuftigt, at de bliver vaccineret først, siger Peder Hvelplund.

Hvem vil I så sætte bagerst i køen?

- Det skal direktøren. Det skal dem, som kan arbejde hjemmefra, for eksempel kontorpersonale, siger Enhedslistens sundhedsordfører.

Også SF har en klar holdning til, hvem der skal sendes bagerst i vaccinekøen.

- Det kan for eksempel være folk, der arbejder på kontor, hvor man ikke er nødt til at skulle have meget kundekontakt i løbet af dagen, siger Kirsten Normann Andersen.

Flere blå partier mener dog omvendt ikke, at vaccinerækkefølgen bør være op til politikerne.

- Om rækkefølgen bliver fastlagt efter alder eller jobfunktion, skal jeg ikke blande mig i. Det må være Sundhedsstyrelsen, der trækker de streger, siger sundhedsordfører Per Larsen (K).

Lars Boje Mathiassen, der er sundhedsordfører for Nye Borgerlige, vil først tage stilling til rækkefølgen, når der ligger en faglig indstilling fra Sundhedsstyrelsen.

- Jeg vil ikke i dag sidde og træffe beslutning, om en buschauffør skal vaccineres før for eksempel en medarbejder i et eksportfirma. Rækkefølgen for, hvem der skal vaccineres først i gruppen af raske mellem 16-64 år, skal bero på en sundhedsfaglig analyse og en samfundsøkonomisk analyse, siger han.

Ekspert: Yngre skal foran i køen

Tidligere direktør i Statens Serum Institut Nils Strandberg påpeger, at spørgsmålet om rækkefølgen særligt har betydning, hvis der til maj ikke er nok vacciner til alle tre millioner voksne danskere.

- I den situation mener jeg, at man skal starte med de unge - altså dem mellem 16 og 30 år - fordi vi ved, at det er dem, som både er mest smittede, og dem som er mest årsag til smittespredning. Ved at vaccinere dem først får man sænket smittespredningen mere, end hvis man vaccinerer de ældste først, siger Nils Strandberg.

Han tilføjer, at der ikke er voldsom risiko ved dermed at lade de ældste i gruppen af 16-64-årige blive vaccineret senere end de unge.

- Overrisikoen er meget lille, når de ikke har anden sygdom. Og hvis de har anden sygdom, så er de jo allerede blevet vaccineret på det her tidspunkt, siger Nils Strandberg.

Vestegnsborgere skal også til først

Set ud fra et hensyn til bekæmpelsen af corona er der en anden gruppe, som den tidligere direktør i Statens Serum Institut vil anbefale at sætte foran i vaccinekøen - nemlig de borgere, som bor i kommuner, hvor smittetallene er højest.

- Det vil være ret klogt at starte med de områder, hvor der er den højeste smittespredning, og det er for eksempelvis i de københavnske vestegnskommuner og i andre områder med meget socialt belastet boligbyggeri i storbyer som for eksempel København, Aarhus og Odense, siger Nils Strandberg.

Så vil det være fornuftigt at vaccinere dem, der bor i storbyerne, før dem som bor på landet?

- Ja, det vil det jo være, for det er jo der, hvor der er mest smitte. Så ud fra et ønske om at forhindre mest smitte, vil det være fornuftigt at gøre det på den måde, siger Nils Strandberg.

Sundhedsstyrelsen har ikke ønsket at oplyse, hvornår de planlægger at aflevere deres forslag til vaccinerækkefølgende for de raske 16-64 årige.

FacebookTwitter