Partier: Nyt system for vælgererklæringer er en skandale

Et nyt, digitalt system skal lette partiers indsamling af underskrifter, fungerer dårligt, mener partier.

Tidligere skulle en vælgererklæring sendes frem og tilbage med posten flere gange for at blive godkendt, og derfor er der oprettet et nyt digitalt system. (© DR Nyheder)

Det er noget rod og en demokratisk skandale, mener både Kristendemokraterne og Nationalpartiet, efter at et digitalt system til indsamling af såkaldte vælgererklæringer blev lanceret 12. januar.

Den nye ordning skulle ellers gøre op med besværligt papirarbejde og langsommeligt bureaukrati, som tidligere har præget partiers indsamling af underskrifter.

Stig Grenov, formand for Kristendemokraterne, fremhæver blandt andet mystiske mails og nedbrud på hjemmesiden vælgererklæring.dk.

Partier uden for Folketinget skal indsamle cirka 20.000 underskrifter, for at stå på stemmesedlen ved næste valg, og proceduren har hidtil været meget besværlig med breve frem og tilbage.

Hvis en person vil aflevere en vælgererklæring, skal personens mailadresse oplyses til Social- og Indenrigsministeriet, som derefter sender en e-mail med instruktioner.

- Vi har oplevet, at Indenrigsministeriets mails ender i borgernes spammapper, fordi de har sendt dem ud med en kryptisk afsenderadresse. Der er ikke engang ministeriets officielle logo på mailen, siger Stig Grenov.

Desuden er hjemmesiden, hvor underskrifterne skal registreres, ofte nede, og han frygter, at Kristendemokraterne derfor går glip af vigtige underskrifter.

Også Nationalpartiet indsamler underskrifter og er frustreret over det digitale system.

- Det er en fuldstændigt skandaløs løsning, der er lanceret. Det er helt basale funktioner, som ikke fungerer, siger formand Kashif Ahmad. -

/ritzau/

FacebookTwitter