Partier opfordrer regeringen til at hjælpe Italien og Spanien: Der er behov for europæisk solidaritet

Fra begge sider af folketingssalen bliver regeringen opfordret til at hjælpe de hårdest ramte lande.

Italien og Spanien er de lande, der i øjeblikket er hårdest ramt af coronavirus, og Danmark bør hjælpe alt det, vi kan, mener flere partier. (Foto: YARA NARDI © Scanpix)

- Tænk, hvis vi var Italien.

Det er De Radikales EU-ordfører, Sofie Carsten Nielsen, der sætter ord på skrækscenariet fra Sydeuropa, hvor over 12.000 italienere er døde af coronavirus. Her er skøjtehaller nogen byer blevet til lighuse, og militæret er med til at fragte de døde væk i

konvojer
.

- Det er sådan, man er nødt til at tænke, og så ville vi virkelig have brug for, at der var nogle, der var der for os, siger Sofie Carsten Nielsen.

Både hun og hendes ordfører-kolleger i Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten mener, at regeringen skal undersøge, om vi har mulighed for at hjælpe lande som Italien og Spanien, der er særligt hårdt ramt af coronavirus.

- Vi står med en grænseoverskridende pandemi, som for alvor er blusset op i Italien og Spanien, men det kunne lige så godt være noget, der var begyndt i Danmark eller i Sverige. I den situation er det altså vigtigt, at vi rækker ud og hjælper hinanden, siger Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen.

Og Liselott Blixt, sundhedsordfører i Dansk Folkeparti, stemmer i.

- Vi bliver nødt til at se, om vi kan hjælpe de lande, der er så langt ude, som vi ser, at især Italien og også Spanien er.

Alt skal i spil

De danske sundhedsmyndigheder har indsamlet respiratorer fra dyreklinikker og kaldt pensioneret

sundhedspersonale
på arbejde for at være rustet til kampen mod Covid-19.

Og partierne understreger da også, at en hjælpende hånd til Italien og Spanien ikke må efterlade for få hænder til at tage sig af de danske corona-patienter.

- Selvfølgelig skal vi have kapacitet til alt det, der kommer i Danmark, men det ser ud som om, vi har en meget bedre kurve, end vi havde turdet håbe på, siger Sofie Carsten Nielsen.

Derfor skal alle muligheder for at hjælpe vores EU-venner undersøges.

- Vi skal ikke have en italiener liggende i en hospitalsseng, hvis der er behov for, at en dansker ligger i den. Men hvis sundhedsmyndighederne vurderer, at der er kapacitet til det, har Italien alvorlige problemer, som vi kan være med til at hjælpe dem med, siger Jan E. Jørgensen.

Vi skal hjælpe, hvis vi kan - og det kan vi, mener Liselott Blixt.

- Jeg kan se, at vi nu har fået tilført 900 respiratorer, og vi har 900 selv. Så mange ser det ikke ud til, at vi kommer til at skulle bruge.

- Hvis vi står med en overkapacitet, enten af personale eller maskiner, som måske kunne hjælpe, så skal vi hjælpe, fastslår hun.

Klar til at hente patienter til Danmark

Tyskland har allerede sendt personale og udstyr mod Italien, og det er samme slags bidrag, Dansk Folkeparti har i tankerne. Venstre og De Radikale går skridtet videre og lufter tanken om at behandle corona-syge patienter fra Spanien eller Italien i Danmark.

- Vi er nødt til at se, om vi kan gøre et eller andet - om Forsvaret kan hjælpe, eller om vi kan tage en lille bitte gruppe patienter hertil, siger Sofie Carsten Nielsen.

De Radikales Sofie Carsten Nielsen (T.v.) og Venstres Jan E. Jørgensen (t.h) er parat til at behandle corona-syge italienere og spaniere i Danmark. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Jan E. Jørgensens eksempler på, hvilken hjælp han forestiller sig, Danmark kan stille til rådighed, lyder langt hen af vejen ens.

- Det kan være personel, vi kan sende til Italien, det kan være patienter, vi

midlertidigt
kan tage os af, det kan også være noget udstyr, vi kan hjælpe med, siger han og fortsætter:

- Den her krise er så stor, at den virkelig viser behovet for

solidaritet
på tværs af kontinentet.

Sofie Carsten Nielsen er enig:

- Når man viser, at man er klar til at hjælpe, er der også større sandsynlighed for, at man selv kan blive hjulpet, siger hun.