Partier orienteres om Claus Hjort-sagen: Flere partier vil give indsigt til alle folketingsmedlemmer

Fra i dag bliver partilederne orienteret om tiltalen mod Claus Hjort Frederiksen. Her står partierne i sagen indtil videre.

Claus Hjort Frederiksen (V) udtaler sig på Christiansborg, torsdag den 12. maj 2022. Anklagemyndigheden vil tiltale Claus Hjort Frederiksen for viderebringelse af statshemmeligheder. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Her til formiddag har de første partiledere været til orientering i Justitsministeriet i sagen om tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) og Rigsadvokaten var til stede for at give sin forklaring på, hvorfor Rigsadvokaten mener, at han skal tiltales efter paragraf 109 for at røbe statshemmeligheder.

Møderne i Justitsministeriet er fortrolige, så partilederne må ikke videregive indholdet til folketingsgrupperne.

Regeringen lægger derefter op til, at de 179 folketingsmedlemmer skal stemme om at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet. Det kritiserer flere partier i Folketinget, da medlemmerne så skulle stemme uden at kende det konkrete indhold af sagen.

Her er, hvad partierne mener om sagen forud for møderne i Justitsministeriet:

Socialdemokratiet:

I sidste uge sagde justitsminister Mattias Tesfaye, at han er klar til at retsforfølge den tidligere forsvarsminister, hvis Folketinget vælger at ophæve Hjort Frederiksens immunitet.

- Vores indstilling er, at vi skal følge den anmodning, der er fra Rigsadvokaten og have respekt for det faglige arbejde, som er blevet foretaget der.

Justitsministeren oplyser, at Socialdemokratiet stemmer samlet om at ophæve immuniteten.

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) er klar til at ophæve Claus Hjort Frederiksens (V) immunitet på baggrund af Rigsadvokatens indstilling om tiltale. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Venstre:

Claus Hjort Frederiksens partifæller i Venstre vil ikke tage stilling til, om man skal stemme for at ophæve hans immunitet, før man kender tiltalen mod ham. Det skriver Jakob Ellemann-Jensen på Facebook.

Ifølge Venstres Karen Ellemann bør Folketingets øverste ledelse, Præsidiet, arbejde for, at Folketingets medlemmer får at vide, hvad regeringen vil tiltale Claus Hjort Frederiksen for.

Ellers kan folketingsmedlemmerne ikke vurdere, om Hjort skal fratages sin immunitet, mener Karen Ellemann, der selv er 1. næstformand i Præsidiet.

- Jeg synes ikke, det er rimeligt, at et folketingsmedlem går ned og stemmer uden at vide, hvad sagen drejer sig om.

Karen Ellemann (V) mener, at Folketingets øverste ledelse, Præsidiet, skal orientere Folketinget om Rigsadvokatens indstilling. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2021) (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Enhedslisten:

Står det til Enhedslisten så skal alle folketingsmedlemmer have indsigt i sagen. Derfor opfordrer partiets politiske ordfører, Mai Villadsen, også til, at sagen kommer for Præsidiet. Derfor er Enhedslisten endnu ikke klar til at melde ud, om de vil ophæve immuniteten.

- Vi ønsker generelt mere åbenthed i retsplejen. Og vi synes helt generelt, at alle de folketingsmedlemmer, der skal trykke på knappen og ophæve immuniteten bør have indsigt i denne her sag, før vi er klar til det i Enhedslisten, siger Mai Villadsen.

Politisk ordfører Mai Villadsen (EL) portrætteret under Enhedslistens årsmøde i Hafnia-Hallen i København fredag den 13. maj 2022.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Konservative:

Hos Konservative mener formand Søren Pape Poulsen, at der er vigtige principper på spil. Han har ikke gjort partiets stilling op endnu, men ser nogle principielle prorblemer, hvis Folketinget ikke ophæver Claus Hjort Frederiksens immunitet.

- Vi har et stort problem, hvis vi har et folketing, der mener, at jo mere hemmelige oplysninger man har tilgængeligt, så kan man så blive fredet af sine kolleger i folketinget, siger han.

Søren Pape Poulsen (KF) er klar til at diskutere om, Folketingets medlemmer skal tage stilling til lignende sager i fremtiden. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Dansk Folkeparti:

Dank Folkeparti meddelte i sidste uge, at partiet vil have "fuld åbenhed" om, hvad den tidligere forsvarsminister er tiltalt for, før de tager stilling til, om Hjorts immunitet skal ophæves.

- Vi skal have fuld viden, fuld indsigt. Ellers kan vi ikke vurdere, siger DF's retsordfører, Peter Skaarup.

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup vil have fuld indsigt i sagen om Claus Hjort Frederiksen (V), før partiet tager stilling til, om hans immunitet skal ophæves. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Nye Borgerlige:

Nye Borgerliges formand Pernille Vermund sagde allerede i sidste uge, at partiet vil frede Claus Hjort Frederiksens immunitet, hvis ikke folketingsmedlemmer får indblik i sagen.

Pernille Vermund ønskede at få en jurist med som bisidder til mødet i Justitsministeriet, men det fik hun ikke lov til, og derfor dropper hun at møde op.

- Jeg vil hverken selv eller bede mine partifæller om at stemme i blinde. Jeg synes, det er meget bemærkelsesværdigt med en sag, hvor ingen får at vide, hvad der står i anklageskriftet.

Pernille Vermund (NB) vil ikke deltage i orienteringen i Justitsministeriet, da hun ikke måtte medbringe en juridisk bisidder. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Liberal alliance:

Samme holdning finder man hos Liberal Alliance. Heller ikke her vil formand Alex Vanopslagh møde op til den fortrolige orientering. Blandt andet fordi de så ikke vil kunne udtale sig kritisk om sagen bagefter uden at bryde fortroligheden.

- Det er jo mageløst. Regeringen forsøger at give os partiledere mundkurv på, ved at give os en fortrolig orientering, som vi ikke må dele med nogen. Det er ikke sådan et folkestyre skal være, skriver han på Twitter.

Alex Vanopslagh (LA) mener ikke, at det er holdbart, at orienteringen om Claus Hjort Frederiksen (V) er fortrolig. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Frie Grønne:

I Frie Grønne er man også skeptisk omkring, at møderne i Justitsministeriet er fortrolige. Og ligesom Konservative vil partiet gå ind i en diskussion om, hvorvidt Folketinget overhovedet skal tage stilling til den slags sager. Men formand Sikandar Siddique medgiver, at der er en række dilemmaer i sagen.

- På den ene side så ønsker Frie Grønne mere åbenhed i politik, og alt det hemmelighedskræmmeri virker suspekt. Men på den anden side så har vi også dilemmaet med, at danskerne ikke skal føle, at politikerne kan slippe afsted med ikke at stå til ansvar, siger Sikandar Siddique.

Frie grønne venter med at tage endelig stilling til immunitetsspørgsmålet.

Frie Grønne har endnu ikke taget stilling til, om de vil ophæve Claus Hjort Frederiksens (V) immunitet, oplyser formand Sikandar Siddique forud for mødet i Justitsministeriet. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

SF, Radikale Venstre, Kristendemokraterne og Alternativet har endnu ikke meldt ud, hvor de står i sagen.