Røde partier vil give økonomisk håndsrækning til studerende

Når forhandlingerne om hjælp til økonomisk pressede borgere begynder i dag, skal der også være fokus på at hjælpe de studerende, mener flere partier.

Formand for SF Pia Olsen Dyhr og Politisk ordfører i Enhedslisten Mai Villadsen vil hjælpe de studerende med et økonomisk engangsbeløb. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

I mandags meldte statsminister Mette Frederiksen (S) ud, at regeringen ønsker at hæve kørselsfradraget og ældrechecken for at hjælpe nogle af dem, der lige nu bliver ramt af prisstigninger.

Men hvis det står til SF, så er det ikke kun folkepensionister og pendlere, der skal kompenseres med et pengebeløb på grund af de stigende priser.

De ønsker også, at de studerende skal have en hjælpende hånd i form af et kontant beløb, når de senere i dag indleder forhandlinger.

- Vi mener, at studerende på SU også bliver hårdt spændt for. De kan også mærke energipriserne, de kan også mærke det i forhold til fødevarepriserne. Vi ønsker at give SU-modtagerne et engangsbeløb på 2.000 kroner for også at hjælpe dem, siger Pia Olsen Dyhr, der er formand i SF.

Og SF er ikke alene om at gå til forhandlingerne med et fokus på de studerende.

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, deler SF's synspunkt og vil også give de studerende en økonomisk håndsrækning.

- Man har udhulet SU'en i mange år, og det går rigtig hårdt ud over de unge, som i forvejen har svært ved at betale huslejen. Nu er det også dyrt at købe pasta, ketchup, kaffe og brød. Derfor synes jeg også, man bør se på en kompensation.

Mai Villadsen bakker op om SF's forslag om et engangsbeløb på 2.000 kroner til de studerende, men mener ikke, at man nødvendigvis skal stoppe der.

- Det synes vi bestemt lyder rigtig fornuftigt, men det kunne også være et højere beløb. For os er det bare væsentligt, at man kompenserer mange af de grupper som i årevis har været udsat for at deres ydelse er faldet – selvom priserne er steget.

De studerende skal have lov at tjene mere

De Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard mener, at de studerende skal have lov at arbejde mere uden at blive modregnet i SU'en (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Også Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative mener, at man skal hjælpe de studerende, så de har lidt mere at leve for og vil have det med i de forhandlinger, der begynder i dag.

Men de vil hellere sikre, at de studerende kan tjene flere penge ved siden af SU'en end at give dem et kontant beløb som SF og Enhedslisten foreslår.

De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, mener ikke, at de studerende er blandt de svageste grupper i samfundet og foreslår derfor i stedet, at de unge skal kunne arbejde mere uden at få trukket i SU'en.

- Vi har længe været tilhængere af, at det skulle være muligt for unge mennesker at arbejde mere, før deres SU bliver modregnet, og det vil være en helt oplagt løsning at bruge – også i den her situation. Så det er vi meget åbne over for, siger hun.

Som studerende på en videregående uddanelse må du lige nu tjene 13.876 kroner om måneden før skat uden at blive modregnet i SU'en.

Forhandlinger i dag

Statsminister Mette Frederiksen svarede ikke på, om de studerende skal have økonomisk hjælp efter spørgetimen tirsdag. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Politisk ordfører i Radikale Venstre, Andreas Steenberg, er ikke med på at sende de studerende et engangsbeløb. Han henviser i stedet til, at et politisk flertal i januar blev enige om en reformpakke, som blandt andet hæver de studerendes fribeløb med 4.000 kroner om måneden.

I den aftale gøres det dog klart, at den forhøjelse af fribeløbet kræver opbakning fra alle partierne i den nuværende SU-forligskreds.

Hos Dansk Folkeparti fokuserer skatteordfører Dennis Flydtkjær også på, at de studerende skal have mulighed for at tjene mere ved siden af deres SU.

Statsminister Mette Frederiksen ville efter tirsdagens spørgetime ikke kommentere på, om der skal gøres noget for de studerende.

- Regeringen har sagt, at vi bør lave en målrettet hjælp til dem, der har de største udfordringer. Nu går vi i gang med de politiske forhandlinger, så må partierne tage deres forskellige ønsker med ind til bordet.

De første forhandlinger om økonomisk hjælp til pressede borgere begynder i dag klokken 13.30.