Partier presser Mette Frederiksen: Afskaf håndværkerfradraget

Radikale, SF og Enhedslisten vil ved finanslovsforhandlingerne kræve fradraget afskaffet.

- Socialdemokratiet har ingen planer om at afskaffe boligjobordningen, da den helt bestemt er med til at sikre, at hverdagen for rigtige mange familier kan hænge bedre sammen, udtaler skatteminister Morten Bødskov (S). (Foto: christian Als © Scanpix)

Det skal snart være slut med at trække udgifterne til håndværkerydelser og rengøringshjælp fra i skat. I hvert fald hvis det står til de tre partier, som har bragt Mette Frederiksen til magten.

Radikale, SF og Enhedslisten fremsætter nemlig nu krav til den kommende finanslov om, at håndværkerfradraget – der officielt hedder boligjobordningen – helt skrottes.

- Som et led i en ansvarlig økonomisk politik er man nødt til at tage bestik af, at der er utrolig meget gang i byggeriet. Og generelt er vi i en økonomisk situation med højkonjunktur. De penge kan vi bruge meget bedre for eksempel på det grønne område eller på velfærden, og det håber vi, at vi kan finde ud af på finansloven, siger den radikale leder, Morten Østergaard

Enhedslisten: Dumt at bruge skattekroner på

SF kræver også, at den nuværende boligjobordningen afskaffes. I stedet skal pengene bruges på grønne tiltag, mener SF-formand Pia Olsen Dyhr.

- Vi ønsker at nedlægge boligjobordningen og i stedet bruge pengene til en energisparefond, hvor danskerne kan søge om penge til at energi-isolere deres huse. Det har vi brug for, hvis vi skal løfte klimaudfordringen, siger Pia Olsen Dyhr.

Og det tredje støtte parti, Enhedslisten, er lige så opsat på at få afskaffet håndværkerfradaget.

- Vi skal skrotte ordningen helt. Det er en rigtig dyr skattefradragsordning, som typisk understøtter arbejde, som i forvejen ville være udført. Så den sætter ikke flere i arbejde, så det er dumt at bruge skattekroner på, siger Enhedslistens gruppeformand, Jakob Sølvhøj.

Enhedslisten vil i lighed med SF og Radikale kræve boligjobordningen afskaffet i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger, som går i gang til efteråret.

- Boligjobordningen virker socialt skævt, fordi det ofte er folk med pæne indkomster, som bruger den. Så lad os i stedet bruge pengene målrettet på den grønne omstilling, siger Jakob Sølvhøj.

Minister: God for mange familier

Skatteminister Morten Bødskov (S) er draget på ferie og ønsker ikke at stille op til interview. Men via Skatteministeriets presseafdeling udtaler han i en skriftlig kommentar:

- Socialdemokratiet har ingen planer om at afskaffe boligjobordningen, da den helt bestemt er med til at sikre, at hverdagen for rigtige mange familier kan hænge bedre sammen, ligesom den er en vigtig håndsrækning til mindre håndværksvirksomheder og deres ansatte.

Morten Bødskov tilføjer, at regeringen omvendt hele tiden vil være sikre på, at ordningen er skruet sammen på den rigtige måde.

- For eksempel så den fungerer som et effektivt middel i kampen mod sort arbejde. Den fremtidige udformning af boligjobordningen tager regeringen stilling til, når vi haft lejlighed til at se på, hvordan den nuværende ordning har fungeret, udtaler Morten Bødskov.

S fredede ordningen før valget

Socialdemokratiet har – tidligere – også hørt til de partier, der har tordnet imod boligjobordningen. Men før valget udstedte Socialdemokratiet et løfte om, at danskerne stadig kunne trække udgifter til håndværkerarbejde og rengøringshjælp, selv om Mette Frederiksen vandt valget.

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at boligjobordningen ikke er en blomst, der har groet i vores have, men vi anerkender også, at den er populær. Det er vigtigt for mig at sende det signal, at den her ordning ikke bliver afskaffet, hvis der kommer en socialdemokratisk regering efter næste valg. Ordningen skal fortsætte i en eller anden form, sagde finansordfører Benny Engelbrecht (S) til DR Nyheder ved årsskiftet.

Her åbnede han samtidig for at målrette boligjobordningen mere i forhold til servicedelen.

- Det er her, hvor man især bekæmper sort arbejde. Og samtidig er det her, hvor familier og ældre borgere kan få hjælp til at få hverdagen til at hænge bedre sammen, sagde Benny Engelbrecht.

Højere servicefradrag er dog slet ikke støttepartiernes kop te.

- Det synes jeg er en ualmindelig dårlig idé. Vi skal bruge pengene klogere. Ikke mindst set i lyset af, at vi har lavet et fælles ambitiøs målsætning på klimaområdet, og her vil de penge bidrage godt, siger Pia Olsen Dyhr.

Frederiksen var imod i 2015

Boligjobordningen betyder, at det for 2019 er muligt at trække udgifter til serviceopgaver i hjemmet fra i skat op til 6.100 kr. årligt.

Og for håndværksydelser, primært med et grønt sigte, kan man trække opgaver for op til 12.200 kroner fra i skat. Man kan kun få fradrag for arbejdsløn inklusive moms - og altså ikke for den del af regningen, der omfatter materialer. Knap en halv million danskere benytter årligt boligjobordningen.

I 2015 mente statsminister Mette Frederiksen (S) at boligjobordningen 'ikke er den bedste måde at bruge pengene på.

- Men man skal lade være med at brænde pengene af på ordninger, der ikke skaber ret mange job, sagde Mette Frederiksen.

Siden 2015 har skatteydere trukket 11 milliarder kroner fra som følge af boligjobordningen, viste en opgørelse, som Skatteministeriet lavede sidste år. Tallene viser også, at staten som følge af fradragene er gået glip af 3,2 milliarder kroner i skat.