Partier presser regeringen: Fjern "skæve" restriktioner i kirken og til koncerter

Mens fodboldtilskuere strømmer til stadions, er kirke- og kulturliv fortsat underlagt stramme restriktioner. Det vil flere partier nu have ændret.

Glade festdeltagere til koncert med Marie Louise Buch alias ML Buch på Gloriascenen under 'Summer Days' på Festivalpladsen i Roskilde den 24. juni 2021. Summer Days, der er arrangeret af Roskilde Festival, erstatter Roskilde Festivalen der er aflyst på grund af Covid-19 Coronakrisen, afvikles over to forlængede weekender i juni og juli. (Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix) (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Ritzau Scanpix)

Troende skal have samme mulighed for at mødes og bede til Gud i kirken, som fodboldfans i dag har mulighed for at hylde fodboldhelte på landets stadions.

Det mener en lang række partier, der kræver øjeblikkelig handling fra regeringen.

Reglerne er ifølge partierne særdeles skæve, eftersom der stort ingen restriktioner er til en superligakamp, mens kirke- og kulturområdet stadig er underlagt markante restriktioner. I hvert fald i nogle uger endnu.

For alt imens 31.297 fodboldfans søndag eftermiddag marcherede til fodbold på nationalstadionet Parken i København til kampen mellem FC København og Brøndby IF, så er kultur- og kirkeområdet fortsat underlagt massive sanktioner med kvadratmeterkrav.

Eksempelvis er der krav om sektioner og et arealkrav til koncerter, i biografen og til konferencer, mens der skal være to kvadratmeter per deltager til en gudstjeneste i folkekirken og højst 500 deltagere - medmindre der er tale om en kirkekoncert, for så kan der være lidt flere, men fortsat med et arealkrav.

FCK-fans under superligakampen mellem FC København og Brøndby IF i Parken i søndags. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

Kirkerestriktioner kaldes "skæve"

Men det giver ingen mening, mener Venstre og Dansk Folkeparti. Og regeringens støttepartier De Radikale og Enhedslisten er fuldstændig enige.

- Vi er i gang med at udfase de sidste restriktioner. Vi har fået børnene tilbage i skole. Men vi må konstatere, at vi har et kulturområde, der bløder. Derfor er det nødvendigt, at vi bliver indkaldt til forhandlinger for at se, om vi kan gøre noget på kulturområdet – eventuelt for at udfase restriktionerne, siger Peder Hvelplund, coronaordfører for Enhedslisten.

Partiet har ellers været skeptisk over for yderligere genåbning igennem hele epidemien, men Hvelplund mener nu, at restriktionerne er for "skæve".

- Vi har hele tiden haft den holdning, at vi ikke skal have restriktioner, medmindre de er nødvendige. Der er en skævhed i forhold til kulturområdet, hvor hvis vi ser på andre områder, der kan vi godt kontrollere smitten, selvom vi åbner op, siger han.

Også Radikale Venstre vil have fjernet forhindringerne i kirken og i kulturlivet hurtigst muligt.

- Lige nu har vi haft en stabil periode. Det ser rigtig godt ud både med nysmittede, indlæggelser og dødsfald, så jeg synes, det er helt oplagt, at vi ser på, om vi kan gøre noget af det, vi allerede har aftalt, endnu hurtigere, siger Radikale Venstres sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, der også er formand for Folketingets Epidemiudvalg.

Regeringen kan lempe krav uden forhandling

Selvom restriktionerne altså står til at forsvinde den 1. september, så kan regeringen af egen drift vælge at fjerne dem, siger han.

- Det er ikke noget, vi behøver forhandle om. Regeringen kan jo lempe restriktionerne, hvis de har lyst. Der er områder, hvor der er behov for at gøre noget. Biografer, kirker og kulturlivet generelt.

- Der er nogle oplagte mærkværdigheder i de restriktioner, som er tilbage, siger Stinus Lindgren.

Som reglerne er i dag, skal større arrangementer inddeles i mindre sektioner. Det er blandt andet de krav, der har fået en lang række af sommerens store musikfestivaler til at aflyse.

Foruden presset fra støttepartierne vil også en række borgerlige partier have fjernet restriktionerne nu. Venstres Martin Geertsen ser det gerne ske nu.

- Vi synes, at restriktionerne på kultur- og kirkeområdet skal udfases med det samme. Jeg forstår godt, hvis man i kirkelige og kulturelle kredse er både forundret og for den sags skyld forarget over, at der kan være mere end 30.000 samlet til kamp mellem FCK og Brøndby, mens der stadig er restriktioner i forhold til kultur og kirker, siger han.

Epidemi er stabil

Dansk Folkepartis Liselott Blixt, der er partiets sundhedsordfører, har en opfordring til kulturministeren:

- Sørg nu for at åbne de her kirker helt.

- Vi er så langt nu, at alle har fået tilbudt en vaccine. Det holder ikke, at vi bliver ved med at have restriktioner nogle steder, og andre steder kan man være sammen med rigtig mange personer, siger hun.

1.004 personer er registreret smittet med coronavirus siden i går. Kontakttallet er beregnet til 1, og det betyder, at epidemien på nuværende tidspunkt betegnes som værende stabil.

Forelagt partiernes krav henviser kirke- og kulturminister Joy Mogensen (S) til sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Han har ikke haft mulighed for at stille op til et interview, men skriver i en skriftlig kommentar:

- Sundhedsstyrelsen ser løbende på om der skal justeres på de generelle smitteforebyggende tiltag herunder på anbefalinger om afstand i det offentlige rum for eksempel i biografer, kirker og teatre. Jeg forventer, at Sundhedsstyrelsen kommer med en vurdering af afstandsanbefalingerne i denne uge”.

Opdateret klokken 7.20 med skriftlig kommentar fra sundhedsministeren.