Partier raser over DF efter kovending om EU-afstemning

Det falder ikke i god jord hos nogen af fløjene, at Dansk Folkeparti skifter holdning om Europol-afstemning.

Med nej'et ved EU-afstemningen i december ryger Danmark ud af Europol, med mindre en parallelaftale kommer i stand. Gør den ikke det, kan der komme en ny afstemning om Europol. Tidligere ville DF anbefale et ja ved en sådan afstemning. Nu kan DF ikke love det. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Fra partierne på Christiansborg lyder der ord som 'løftebrud' og 'vælgervildledning' som reaktion på Dansk Folkepartis nye udmelding om en eventuel dansk Europol-afstemning.

Politiske kollegaer fra begge fløje er overhovedet ikke enige, når Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, afviser, at partiets holdningsskifte er løftebrud.

Partiet siger nu, at man ikke længere kan garantere at anbefale et ja ved en eventuel afstemning om Danmarks medlemsskab af Europol.

- Det her er helt uden for kategori det største løftebrud i min tid som politiker, fordi det er afgivet så centralt i en valgkamp som en garanti til vælgerne, siger Radikale Venstre politiske leder, Morten Østergaard til DR Nyheder.

- Det er himmelråbende, at Thulesen Dahl på den måde fralægger sig ansvaret for det måske mest centrale løfte, der blev givet i valgkampen; en garanti for, at vi ikke kom ud af Europol, fordi Dansk Folkeparti ville bakke op om en ren Europol-afstemning, hvis ikke vi kunne få en parallelaftale, siger Morten Østergaard.

Kommer med to krav

Sidste år ved EU-afstemningen sagde DF-formanden, at han ville anbefale et "ja", hvis der kom en ny, ren Europol-afstemning.

Men nu kommer partiet med to krav, hvis partiet skal anbefale et ja ved en ny afstemning - som dog lige nu ikke er aktuel, før regeringen har forsøgt at få en parallelaftale med EU om Europol.

Det ene krav lyder på, at regeringen udskriver en folkeafstemning om Danmarks medlemskab af Schengen-samarbejdet.

Det andet krav lyder på, at danskerne ved folke­afstemningen skal stemme for at forlade Schengen.

Også Liberal Alliances EU-ordfører, Christina Egelund, revser DF og kalder Thulesen Dahls udmelding for en kovending.

- Det er et klassisk eksempel på, at man sagde én ting før et valg for at opnå et resultat, og nu siger man noget helt andet.

- Det sætter unægtelig Danmark i en vanskelig situation. Vi har en bunden opgave, og det synes jeg, alle partier er ansvarlige for. Der skal DF også løfte sin del af ansvaret, siger EU-ordføreren til Ritzau.

'Håber han besinder sig'

Hos de Konservative håber formand Søren Pape Poulsen, at Kristian Thulesen Dahl 'besinder sig'.

-Ethvert parti skal selvfølgelig have lov til at skifte mening, men det her er så voldsomt, at man inden for få måneder kan skifte så dramatisk mening, siger Søren Pape til DR Nyheder.

- Jeg er så ærgerlig over, at Dansk Folkepartis frygt for at sige noget pænt om EU nu betyder, at danskernes sikkerhed og tryghed er i fare. Vi skal bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet, og det gør vi altså bedst med Europol-medlemsskabet, siger Pape.

Socialdemokratiet mener, at Dansk Folkeparti vildleder vælgerne ved at vende på en tallerken.

- Det bør står tydeligt for enhver, at det Dansk Folkeparti har haft gang i, er en decideret vildledning af vælgerne, siger partiets EU-ordfører, Peter Hummelgaard Thomsen (S), til Ritzau.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk