Selvom Folketinget i dag har frarådet alle folketingsmedlemmer og ansatte at have Tiktok på deres arbejdstelefoner, vil flere folketingsmedlemmer fortsat være til stede på platformen.
Det gælder blandt andet politikere fra De Konservative, Enhedslisten og Liberal Alliance.
En af dem er Konservatives Mai Mercado, som er aktiv bruger af TikTok.
- Vores folketingsmedlemmer har ikke TikTok på deres arbejdsmobiler. Selv har jeg TikTok på en privat telefon indkøbt til formålet - og det var før, det blev en offentlig debat, skriver Konservatives retsordfører i en sms.
Folketinget har i dag meldt ud, at man fraråder brugen af TikTok på alle medlemmer og ansattes arbejdstelefoner, efter at Center for Cybersikkerhed i sidste uge opfordrede alle ansatte i staten til at slette appen.
Samtlige partier har valgt at rette ind efter den opfordring.
Men hos Liberal Alliance, hvis formand, Alex Vanopslagh, fik stor medvind på TikTok under Folketingsvalget under øgenavnet 'Daddy Vanopslagh', er det ikke slut med den kinesiske app.
- Vi vil fremover stadig benytte os af TikTok, men vil sikre, at det sker fra private telefoner, hvor der ikke deles fortrolige oplysninger, skrev partiet i en mail til DR fredag.
Det Hvide Hus og EU-Kommissionen bandlyser TikTok
I SF, Alternativet, Moderaterne og Nye Borgerlige overvejer man, hvorvidt folketingsmedlemmer skal fortsætte med at være til stede på platformen, mens Dansk Folkeparti har erhvervet sig en særskilt telefon, som partiansatte vil kunne bruge udelukkende til TikTok. Den har dog ikke været i brug endnu.
Tidligere er det dokumenteret, at TikToks kinesiske moderselskab, ByteDance, har adgang til TikToks brugerdata, og selskabet mistænkes for at videregive oplysninger til det kinesiske styre. Folketinget begrunder sin beslutning med "risiko for spionage".
Sidste uges opfordring fra Center for Cybersikkerhed kom, efter at EU-Kommissionen har bedt alle ansatte slette TikTok fra deres arbejdstelefoner.
Også i Det Hvide Hus er TikTok netop blevet bandlyst, ligesom statsansatte i Canada har fået forbud mod at bruge appen. I Danmark er der dog kun tale om opfordringer og ikke deciderede forbud.
Moderaterne overvejer fortsat privat brug
Radikale Venstre, Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance meldte ud i fredags, at partierne sletter TikTok fra arbejdstelefonerne, mens Dansk Folkeparti allerede før Center for Cybersikkerheds anbefaling havde valgt at stoppe brugen af TikTok på arbejdstelefoner.
De resterende partier svarer mandag, at de retter ind og sletter TikTok fra arbejdstelefonerne efter Folketingets opfordring.
Hos Moderaterne har man netop meldt den beslutning ud på et gruppemøde her til formiddag, fortæller gruppeformand Henrik Frandsen. Partiet har dog endnu ikke besluttet, om brugen af TikTok skal stoppes helt - også fra private telefoner.
- I første omgang følger vi slavisk den opfordring, vi har fået fra Folketingets formand. Og så tager vi diskussionen videre. Hvis bekymringen er spionage, som jeg kan se i den mail, jeg har fået fra Folketingets formand, så skal man også være omhyggelig med sin private telefon, siger han.
Hvorfor ligger det ikke lige for at droppe platformen helt og sige, at det ikke er noget, man vil bidrage til, når tingene foregår, som de gør?
- Det kan også være, det er det, vi ender med. Men vi skal bare lige have lidt mere fast grund under fødderne, inden vi træffer den beslutning. Det gør vi en af de nærmeste dage, siger Frandsen.
NB: Partierne bør tage fælles beslutning
Samme sted står Nye Borgerlige. Formand Lars Boje Mathiesen ser gerne, at emnet bliver taget op i Udvalget for Forretningsordenen, som er et udvalg i Folketinget, hvor alle partier er repræsenteret.
- Vi har fjernet appen fra arbejdstelefonerne, men derudover synes vi, at det er en fælles beslutning, man skal træffe i Folketinget, siger han.
- Hvis kun ét parti fortsætter med at bruge det, og resten ikke gør, så vil det parti jo have en kæmpe kommunikationsfordel i forhold til de andre.
Lars Boje Mathiesen har fortsat selv en profil på platformen, men han har ikke delt andet end én video fra sidste sommer, hvor en amerikansk bil laver hjulspind på en bane med publikum.
TikTok: Det er en misforståelse
Folketinget fraråder brugen af TikTok, men forbyder det ikke decideret. Folketinget som arbejdsplads kan samtidig heller ikke blande sig i, hvad folketingspolitikerne gør på deres private telefoner, understreger Folketingets formand, Søren Gade (V).
- Vi kan ikke regulere, hvad folk gør på deres privattelefoner, og der er der heller ikke direkte adgang til Folketingets domæne, så det vil jeg ikke blande mig i. Men jeg vil blive en smule trist, hvis man fortsætter med at bruge TikTok på de enheder, der er udleveret af Folketinget og betalt af skatteyderne, siger Folketingets formand.
Søren Gade fortæller, at han ikke selv er hjemmevant på TikTok:
TikTok selv mener, at Center for Cybersikkerheds opfordring beror på misforståelser.
- Vi vil meget gerne mødes med danske politikere og myndigheder for at afklare nogle af misforståelserne omkring TikTok og ikke mindst vores relation til Kina, sagde Christine Grahn, der er 'Head of Governmental Relations' hos TikTok i Norden til DR fredag.
- Vi udfører et meget omfattede arbejde med datasikkerhed for at sikre, at vores brugeres data er sikker på platformen, sagde hun.