Partier revser ministerium over kampflystøj: 'Uacceptabelt', 'molboagtigt' og 'dybt alvorligt'

Forsvarsministeren beklager, at Folketinget blev misinformeret om kampflystøj.

Flere forsvarsordførere fra rød blok er kritiske over Forsvarsministeriets håndtering af kommende kampflys støjniveau. (Foto: handout © Scanpix)

Panderynkerne er dybe i rød blok, efter at Jyllands-Posten i går kunne fortælle, at Forsvarsministeriet i over to år har tilbageholdt en støjrapport for Folketinget.

Rapporten viser, at Danmarks kommende kampfly - F35 - kommer til at overskride de tilladte støjgrænser ved Flyvestation Skydstrup i Sønderjylland.

Og det til trods for, at den daværende forsvarsminister Peter Christensen (V) i maj sidste år i Folketinget blev spurgt ind til netop støjgenerne, kort før at man vedtog at købe 27 F35-fly for mere end 20 milliarder kroner.

Derfor skal der nu en redegørelse om forløbet på bordet fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), forlanger SF.

- Sådan kan man ikke forvalte en proces. Derfor har Forsvaret, ministeriet og Claus Hjort et giga problem. Det er dybt alvorligt for en minister at give forkerte svar til Folketinget, og det er yderligere en illustration af, at det her har været forvaltet elendigt fra Forsvarets side, siger forsvarsordfører Holger K. Nielsen (SF).

Se Holger K. Nielsens reaktion på historien om, at oplysninger blev hemmeligholdt fra Folketinget

Forligskredsen blev orienteret - men ikke Folketinget

Ifølge Jyllands-Posten lød svaret fra Peter Christensen til Forsvarsudvalget i maj sidste år, at F35-flyets støjniveau hverken betød, at man blev nødt til at støjsikre boliger, eller at man var nødt til at ekspropriere (at flytte nogle fra deres hjem).

I sidste uge var der dog nye toner fra regeringen, som erkendte, at støjgrænserne kommer til at blive overskredet ved flyvestationen, når F35 kommer på vingerne fra 2022. Og det kan betyde både ekspropriation af ejendomme eller erstatning til boligejere.

Men mens Folketinget har været holdt hen i uvished, var forligskredsen bag kampflyaftalen orienteret om, at F35-flyet - og de to andre flytyper som var med i opløbet - alle larmede mere end det nuværende F16-kampfly.

Derfor undrer De Radikales forsvarsordfører, Martin Lidegaard, sig meget over processen.

- Forsvarsministeriet har ikke nogen interesse i at holde det her skjult, for det må jo komme frem før eller siden. Det virker lidt molboagtigt og må være udtryk for noget rod, siger han og fortsætter:

- Det er aldrig i orden, og det er aldrig acceptabelt, når Folketinget ikke får de fulde oplysninger. Især når det handler om så stort et indkøb, siger Martin Lidegaard, der kraftigt opfordrer ministeren til at have fuld åbenhed og transparens om forløbet med det nye kampfly fremadrettet.

Socialdemokratiets forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, bakker op om kritikken:

- Det er simpelthen ikke godt nok. En ting, man selvfølgelig skal være sikker på, er, at når man får svar fra ministeren, så skal det holde. Og det har det ikke gjort her, siger han.

SF: Borgerne har krav på besked

Flere borgere i Skrydstrup er ligeledes meget kritiske over, at oplysninger om støjgenerne først nu kommer til offentlighedens kendskab.

- Det er jo ganske forfærdeligt, at det kan foregå i et demokratisk samfund, siger Thomas Holm Jensen, der er næstformand i en lokal grundejerforening.

Og netop borgerne nær flyvestationen har om nogen haft krav på en klar besked, mener Holger K. Nielsen fra Socialistisk Folkeparti.

- De mennesker er dybt, dybt frustrerede over den proces, og at det får store konsekvenser for dem, at man har købt de her fly, siger han.

Claus Hjort: Det er en klar fejl

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen medgiver, at det var en ”klar fejl”, da man sidste år gav forkerte oplysninger til Folketinget.

- Det er en selvfølgelig en fejl, at man ikke oplyser, at støjgrænserne bliver overskredet, siger ministeren.

Hvordan kunne det ske?

- Det er en beklagelig fejl. De målinger, der blev lavet i 2015, holder vand. Af de tre flytyper, vi undersøgte, er F35 det, der støjer mindst. Og alle fly larmer mere end vores nuværende F16-fly, og derfor er det en dum fejl, at det ikke fremgår i svaret til Folketinget, at man overskrider støjgrænserne.

Hvad tænker du om, at SF kræver en redegørelse af det her forløb?

- Det skal vi nok lave. Jeg skal i samråd, og der regner jeg med, at det her bliver et af hovedemnerne.

Hvordan kan det ske, at der bliver sagt til Folketinget, at der ikke er problemer med støj, og at det så ikke viser sig at være korrekt?

- Jeg kan kun sige, at det er en smutter. For det er blevet oplyst og diskuteret i forligskredsen – blandt de partier, der har indgået aftalen om de her fly. Men det er så smuttet i det svar, som er givet til Folketingets forsvarsudvalg.

Claus Hjort Frederiksen beklager forløbet:

Hvor stor en fejl mener du, at det her er?

- Alle fejl er alvorlige fejl. Man skal give fuldstændigt sandfærdige svar til Folketinget. Og derfor er der ikke andet for mig end at lægge mig fladt ned. Vi burde have gjort det bedre, siger Claus Hjort Frederiksen.

Forsvarsministeren vil nu undersøge muligheden for, at man kan placere F35-kampflyene andre steder i Skydstrup, end det hidtil har været planlagt.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra daværende forsvarsminister, Peter Christensen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter