Når Udenrigspolitisk Nævn fredag formiddag sætter sig sammen, skal politikerne tage stilling til en udvidelse af den danske militære indsats mod Islamisk Stat.
Ifølge DR Nyheders oplysninger skal nævnet diskutere, om der skal udsendes F16-fly og specialstyrker, men det er fortsat uklart, hvad mandatet præcis vil indebære.
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har tidligere udtalt, at regeringen overvejer at udvide kampflyenes mandat til også at omfatte Syrien.
Også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har åbnet for, at indsatsen mod terrororganisationen kunne udvides, så ikke kun Irak er omfattet.
Danske kampfly opererede over Irak indtil oktober sidste år, men blev kaldt hjem på grund af nedslidte fly og materiel. I stedet for kampflyene besluttede et bredt flertal i Folketinget at sende en mobil radarstation til Irak.
I begyndelsen af december rettede USA henvendelse til Danmark og bad om mere militær støtte i kampen mod Islamisk Stat.
Dengang udtalte udenrigsminister Kristian Jensen:
- Vi kigger på hele værktøjskassen for at se, hvad der er af muligheder, og hvordan de passer ind i forhold til, hvad de andre lande i koalitionen bidrager med, lød det.
Sådan bidrager Danmark lige nu:
- •
Danmark er del af den amerikansk-ledede koalition af omkring 60 lande, der bekæmper Islamisk Stat (IS) i Irak og Syrien.
- •
120 danske soldater er udstationeret på den irakiske Al Asad Air Base 180 kilometer vest for Bagdad.
- •
Her udgør de en træningsenhed, hvor danskerne sammen med amerikansk forsvarspersonel uddanner irakiske soldater til kampen mod IS.
- •
Danmark har desuden sendt en radar og ti teknikere til Al Asad Air Base, hvorfra den sender oplysninger om luftrummet til en operationscentral på Al Dhafra Air Base i De Forenede Arabiske Emirater.
- •
Cirka 20 danske soldater er udstationeret i luftoperationscentret på Al Dhafra Air Base.
- •
Indtil oktober bidrog Danmark desuden med syv F-16 kampfly i Kuwait, hvor de med udgangspunkt i Al Jaber Air Base gennem et år fløj 547 missioner og smed 503 bomber over Irak.
- •
Regeringen har meldt ud, at den ønsker kampflyene udsendt igen, men der er foreløbigt ingen dato på, hvornår det i givet fald vil ske.