Partier strides om økonomi: Enige om mål - men ikke om vejen dertil

Der er enighed om flere hænder til velfærd, men ikke om, hvor hænderne skal komme fra.

Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet forlader dagens regeringsforhandlinger i Landstingssalen på Christiansborg. (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

Dagens store emne var økonomien, da forhandlingerne om grundlaget for en ny regering fortsatte lørdag.

I syv timer forhandlede de fire partier i rød blok - Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, og det blev klart, at partierne var enige om målet, men ikke om vejen dertil.

De fire partier er enige i, at der skal flere hænder på det danske arbejdsmarked, for at indfri ambitionerne om flere sygeplejersker, hjemmehjælpere og pædagoger i de kommende år.

Men hvor skal hænderne komme fra, og hvor mange hænder skal der til at sikre fremtidens velfærd? Det var et af de områder, hvor partierne fortsat var uenige.

- Det, som er positivt, er, at der ikke er et ønske om status quo hos nogen af de fire partier, sagde Mette Frederiksen inden forhandlingerne.

- Der et bredt politisk ønske om både at gå forrest på klimaområdet og velfærdsområdet.

Radikale Venstres formand Morten Østergaard talte ved forhandlingerne lørdag for at øge arbejdsudbuddet ved at tiltrække mere udenlandsk arbejdskraft (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Enighed om flere hænder - men hvor skal de komme fra?

Hos det Radikale Venstre så de gerne, at man øgede beskæftigelsen ved at tiltrække mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark.

Derfor ønsker de også at sænke beløbsgrænsen for, hvad en borger uden for EU skal tjene for at kunne arbejde i Danmark fra 427.000 kroner til 325.000 kroner om året.

Men det forslag er både Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF imod.

- Vi har en fælles ambition om at få flere hænder ud på arbejdsmarkedet, sagde Mette Frederiksen og tilføjede, at hun i modsætning til Radikale Venstre ikke kigger mod udlandet for at finde flere hænder:

- Allerede i dag har vi meget udenlandsk arbejdskraft på det danske arbejdsmarked. Men som socialdemokrat vil jeg insistere på, at vi skal få dem med, som endnu ikke er på arbejdsmarkedet.

Den socialdemokratiske formand understregede også, at der blandt partierne i rød blok er en “fælles erkendelse” af, at der skal sikres flere offentligt ansatte på sygehuse og inden for børneområdet.

I forhold til arbejdsudbuddet har Enhedslisten foreslået, at man får flere danskere, der arbejder deltid, til at arbejde fuldtid.

SF ser ikke noget problem i at øge beskæftigelsen, "bare man gør det på den rigtige måde", sagde Pia Olsen Dyhr, da hun i går ankom til forhandlingerne.

Partiet gik desuden til forhandlingsbordet med et centralt krav om minimumsnormeringer i daginstitutioner, som formand Pia Olsen Dyhr kalder “et hjertebarn” for partiet.

SF gik til forhandlingsbordet med et centralt krav om minimumsnormeringer i daginstitutioner, som formand Pia Olsen Dyhr kaldte “et hjertebarn” for partiet. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Mere eller mindre skat

Et andet sted, hvor de fire forhandlingspartier fortsat er uenige om økonomien, handler om skat og pension.

Radikale Venstre har talt for at sænke skatten på arbejde og hæve pensionsalderen yderligere - men også disse to ting er de øvrige partier i rød blok imod.

Socialdemokratiet vil gerne have højere skat på store formueindkomster og afskaffe topskatterabatten for kapitalindkomst.

SF ønsker højere skat på aktieindkomst til topskatteydere og stop for rabat til rige virksomhedsarvinger.

- Vi har nok lidt uenighed, hvis vi skal være helt ærlige. Vi er kommet med forslag om, at de bredeste skuldre skal bære mest, men jeg håber, vi kan komme i mål, sagde SFs formand Pia Olsen Dyhr.

Enhedslisten vil have en millionærskat og en stærkere regulering af finanssektoren.

- Det er helt åbenlyst for enhver, at alt, vi gør, skal finansieres. Men vi har en diskussion om, hvordan vi gør det på en social retfærdig måde, sagde Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper inden forhandlingerne.

- Vi skal ud og finde pengene til at ansætte mange flere i vores daginstitutioner og på sygehusene, sagde Pernille Skipper.

Partiet vil finansiere det øgede antal offentligt ansatte ved blandt andet at øge beskatningen for aktieindehavere.

Foruden økonomien var også Uderejsecenter Sjælsmark og kvoteflygtninge på dagsordenen for Enhedslistens Pernille Skipper, Rune Lund og Jakob Sølvhøj. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Radikale Venstre har lagt vægt på, at de vil have et ærligt svar på, hvordan velfærdsløfterne skal finansieres - og hvordan man vil sikre, at der er hænder nok til at løfte opgaverne.

- Jeg tænker, det er lidt mærkeligt, at man med lethed kan blive enige om, at nu skal vi have et normeringsløft, eller nu er det på tide at stoppe besparelser og investere i uddannelse, hvis man ikke samtidig er klar til at være ærlig omkring, hvad der skal til, for at det kan blive til virkelighed, sagde Radikale Venstres formand Morten Østergaard.

Men trods uenigheder var det en optimistisk Morten Østergaard, der forlod forhandlingerne med en opfattelse af, at parterne “kan diskutere fælles løsninger på de sværeste områder”.

Partierne mødes til nye forhandlinger igen i dag. Det sker klokken 11:30.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk