Partier tæt på aftale om vinterhjælp til danskerne

Der er milliarder på vej til at hjælpe med høje energiregninger i vinterkulden.

Grafik: Søren Winther Nørbæk.

Lavere elafgift, mulighed for at udskyde høje energiregninger og ekstra penge til børnefamilierne.

Det er nogle af initiativerne i en aftale om at hjælpe danskerne med dyre varme- og elregninger til vinter. Det fremgår af et udkast til den energiaftale, som ifølge flere kilder er tæt på at være på plads.

Regeringen har foreslået, at der kommer en indefrysningsordning for privates udgifter til el, gas og fjernvarme, så man kan vente med at betale ekstraregninger til senere. Det er med i aftalen.

Samtidig er muligheden for at udsætte ekstraregninger udvidet til også at omfatte virksomheder, fremgår det af udkastet til aftaleteksten.

Statsminister Mette Frederiksen, klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen, finansminister Nicolai Wammen og erhvervsminister Simon Kollerup under pressemøde om energipriserne, som de holdt onsdag i sidste uge. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Lavere elafgift og højere børnecheck

Der er også udsigt til hjælp til vinterens energiregninger med lavere elafgift. Ifølge aftaleudkastet bliver elafgiften sænket fra 69,7 øre per kilowatt-time i 2023 til 0,8 øre, som er EU’s minimum.

Den lavere elafgift skal gælde de første seks måneder af 2023 og vil koste statskassen 3,5 milliarder kroner i 2023.

Børnefamilier vil ifølge udkastet få en ekstra hjælpende hånd med en midlertidig forhøjelse af børnechecken på 660 kroner i januar 2023. Noget af det, der stadig er uafklaret, er ifølge DR Nyheders kilder, om der skal være en indtægtsgrænse for at få den ekstra børnecheck.

Endelig er der lagt op til at bruge ekstra penge på hjælp til at udskifte gasfyr og til udrulning af fjernvarme.

Forventningen er, at der kan indgås en bred politisk aftale, og at aftalen kan vedtages i Folketinget allerede i næste uge.

Partierne har forhandlet siden midten af sidste uge, efter regeringen onsdag kom med et udspil, hvor de foreslog at lade danskerne udskyde at betale de høje energiregninger ved hjælp af en afdragsordning.