Partier tager godt imod forslag om rugemødre: Men det er 'afgørende, at børnene ikke bliver en handelsvare'

Flere af folketingets partier støtter op om forslaget og ser gode muligheder i Etisk Råds anbefalinger.

Peter Kofod (DF) er blandt de politikere, der har udtalt sig varmt om Etisk Råds forslag efter møde i Folketingets Sundhedsudvalg i dag. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Det skal være lettere og mere trygt at skabe børn ved hjælp af rugemødre. Sådan lyder et forslag fra Etisk Råd, der i dag blev fremlagt for Folketingets sundhedsudvalg.

Forslaget fik en varm modtagelse blandt partiernes sundhedsordførere, og flere støtter Etisk Råds anbefalinger i forbindelse med præsentationen af udspillet.

I dag er det ulovligt at få hjælp til insemination for rugemødre, og flere rejser derfor til udlandet for at få lagt befrugtet æg op i en rugemors livmoder - oftest under dårlige forhold.

Derfor har Etisk Råd nu foreslået, at det skal være muligt for rugemødre at få fertilitetsbehandling og hjælp på danske hospitaler.

Og det er Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, positiv overfor.

- Hvis vi kan lave nye rammer, der tager forbehold for den svage part, uanset om det er barnet eller rugemoren, så tror jeg på, at der kan være nogle gode muligheder i det, siger han og tilføjer:

- Vi har jo længe talt om, at der manglede nogle klare juridiske rammer på området, og de anbefalinger Etisk Råd kommer med i dag, tager jeg med videre til grundig drøftelse i partiet.

Håber på nogle ordentlige forhold

Også Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, er, ligesom regeringen, imødekommende over for Etisk Råds forslag efter dagens møde i Folketingets Sundhedsudvalg.

- Ingen tvivl om at det er et dilemmafyldt området, men det er fornuftigt at se på, hvordan man kan sikre, at brugen af rugemødre sker under nogle ordentlige forhold, siger han og tilføjer:

- At nogen, der ikke kan blive forældre, får muligheden for det, er noget vi gerne vil sikre. Men det er afgørende, at børnene ikke bliver til en handelsvare.

Her referer Peder Hvelplund til de eksempler fra udlandet, hvor fattige kvinder under dårlige forhold betales for at være rugemor for folk fra velstående lande.

- Det er afgørende, at vi undgår, at det her bliver et spørgsmål om penge. Vi skal passe på moren og barnet og sikre, at parterne kan få tilbudt hjælp, råd og vejledning fra det offentlige, siger Peder Hvelplund.

Det skal håndteres ordenligt

Også Peter Kofod, sundhedsordfører fra Dansk Folkeparti, reagerer positiv over for forslaget og ligesom Peder Hvelplund, påpeger han, at det skal forhindres, at børnene bliver en handelsvare.

- Vi bryder os ikke om den rugemorsituation, hvor vi ser, at det er det vilde vesten i alle mulige fattige lande, hvor man både som et dansk par har meget dårlige retsforhold, men også hvor nogle fattige kvinder bliver udnyttet.

Derfor ser han, at man fra dansk side gør noget for at forhindre den udvikling.

- Der skal kontrol over situationen, og bliver det håndteret ordentligt her i Danmark, vil det også blive håndteret i ordentligt i andre lande, siger Peter Kofod.