Partier tordner mod digitale vælgererklæringer

Fejl i systemet med digitale vælgererklæringer er en stor, demokratisk skandale, siger partiformand.

Kristendemokraternes Stig Grenov var i dag på gaden i Lyngby for at overbevise vælgere om, de skal støtte partiet. (© DR Nyheder)

Siden indsamlingen af vælgererklæringer blev digitaliseret den 12. januar, har systemet været fyldt med flere fejl, der har gjort det svært og til tider umuligt at få indsamlet vælgernes underskrifter.

Det får nu igen flere af de nye partier til at tordne mod systemet. Partierne forsøger at nå de 20.260 underskrifter, der skal til for at opstille ved et folketingsvalg, men systemet har fortsat så mange fejl, at det er tæt på umuligt, hævder de.

- Vi har indtil dags dato ikke kunnet uploade vores allerede godkendte vælgererklæringer. Det mest skandaløse er, at vores vælgererklæringer begynder at udløbe på grund af, at systemet ikke fungerer. Vi har spurgt ministeriet, om vi kan få en dispensation, men det har de sagt nej til, siger Kashif Ahmad, der er formand for og en af stifterne af Nationalpartiet.

Vælgererklæringerne gælder i et halvt år, men flere af dem står altså til at udløbe, hvis problemerne ikke snart bliver løst.

Får kun hver tredje erklæring retur

Foruden problemerne med at uploade vælgererklæringerne, er de mails, der bliver sendt ud til vælgerne, også fyldte med fejl. Flere gange har siden, der skal håndtere erklæringerne, samtidig været nede, så vælgeren ikke har kunnet udfylde erklæringen.

Derfor oplever partierne en usædvanlig stor spildprocent, forklarer Kristendemokraternes formand, Stig Grenov, der mener, at systemet er fyldt med ”ufattelig mange fejl”.

- Vi kan mærke et markant dyk. Det øjeblik vi gik fra det gamle system til digitalt, gik vi fra omkring 100 erklæringer om dagen til 20 stykker, siger Grenov.

- Helt konkret betyder det, at op mod 70 procent af de erklæringer, vi sender ud, får vi aldrig tilbage igen. Det er en spildprocent så vanvittig, som vi aldrig har oplevet, og vi har erfaringer i at indsamle vælgererklæringer, uddyber han.

Vil have indenrigsminister ind i sagen

De to partiledere opfordrer nu social- og indenrigsminister Karen Ellemann til at gå ind i sagen for at løse problemerne. Indtil det nye, digitale system fungerer efter hensigten, ønsker de at få lov at indsamle vælgererklæringer på den gamle måde med brev igen.

- Det, vi oplever her, er et ministerium, der sender noget på gaden, der overhovedet ikke er klar til brug. Vi står som den lille i den her sag. Det er et magtfuldkomment ministerium, siger Stig Grenov og bliver suppleret af Kashif Ahmad:

- Jeg synes, det er den største demokratiske skandale, at vi og måske andre partier alene på grund af bureaukrati og it-problemer ikke kan komme til at deltage i vores demokrati og blive opstillingsberettiget.

Det er ikke første gang, det nye system modtager kritik for at indeholde mange fejl.

I et brev til de nye partier erkendte Social- og Indenrigsministeriet, at sidens stabilitet ”ikke har været tilfredsstillende,” men forsikrede om, at fejlene var i gang med at blive rettet.

DR Nyheder forventer at få en kommentar fra social- og indenrigsminister Karen Ellemann senere på eftermiddagen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter