Partier uden for minkaftale: Vi kunne ikke se skatteborgerne i øjnene

Minkavlerne får tre milliarder for meget, mener Enhedslisten

Normalt er der ikke meget, De Konservative og Enhedslisten kan blive enige om.

Men efter regeringen i går landede aftalen om kompensation til minkerhvervet for op til 18,8 milliarder kroner, var konklusionen den samme fra Victoria Velaquez (EL) og Rasmus Jarlov (K).

Ordningen er alt for dyr, lyder det fra de to erhvervsordførere.

- Den her aftale koster cirka 2.500 kroner per dansker. Det er utroligt mange penge, siger Rasmus Jarlov.

- Det beløb kunne have været langt mindre, hvis man havde lavet det mere attraktivt for avlerne at genoptage minkavlen efter corona, i stedet for at fokusere på at nu skal de have en kæmpeerstatning for at lukke ned permanent, siger han.

Enhedslisten: Det er overkompensation

Selvom Enhedslisten ikke går ind for fremtidig minkavl i Danmark, mener erhvervsordfører Victoria Velaquez også, at prisen for at lukke de godt 1.000 minkfarme i Danmark bliver for høj.

- Vi synes, at det er blevet for voldsomt med den overkompensation, som minkavlerne får, siger hun.

- De skal have en rimelig og en ordentlig erstatning, men når man ser på det, som de har ret til, så er der en overkompensation på over en tredjedel, altså knap tre milliarder kroner. Hvis vi skal se skatteborgerne i øjnene, så kan vi ikke være med til det, fastslår Victoria Velaquez.

Enhedslistens Victoria Velásquez forlod i går forhandlingerne om kompensation til minkerhvervet. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Regeringen indgik sent i går en aftale om kompensation til minkavlerne, der blev lukket ned, da statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde 4. november 2020 sagde, at alle mink i Danmark skulle aflives.

Begrundelsen var, at myndighederne frygtede en mutation af coronavirus, der var konstateret i minkbesætninger, skulle sprede sig. Kort efter kom det frem, at regeringen ikke havde lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet.

Nu er aftalen om erstatning så endelig på plads. Den indebærer blandt andet erstatning for de mink, der allerede er aflivet, kompensation for bygninger og produktionsanlæg samt erstatning for den indtægt, som avlerne går glip af i fremtiden.

Med i aftalen er Venstre, De Radikale, Liberal Alliance og SF.

Udenfor står De Konservative, Enhedslisten, Nye Borgerlige, Alternativet og Dansk Folkeparti.

DF's erhvervsordfører havde i lighed med De Konservative gerne set, at man havde lavet en bedre dvaleordning, der gjorde det mere attraktivt at fortsætte som minkavler efter coronaepidemien.

- Dvalemodellen var jo at foretrække, fordi den både var billigere for statsfinanserne, og fordi den også i fremtiden kan generere arbejdspladser og vareeksport. Det kan en definitiv lukning af hele minkerhvervet ikke, siger Hans Kristian Skibby (DF).

Få minkavlere vil fortsætte

Ministeren for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Rasmus Prehn (S), betoner, at man med aftalen sikrer en "fuld og hel erstatning" til de minkavlere, der har måtte lukke deres erhverv ned.

- Nogen har brugt flere generationer på at bygge det her erhverv op. Fordi der var stor risiko for smitte med covid-19, så var vi nødt til at slå de her mink ned, og derfor har de krav på fuld og hel erstatning, siger han og kalder ordningen "afbalanceret".

Aftalen indebærer ikke et reelt forbud mod minkavl i Danmark, men han erkender, at det for mange vil give bedst mening at sige farvel til erhvervet.

- Det er det valg, man må tage som minkavler: Om man vil satse på at fortsætte med den usikkerhed og de komplikationer, der er i det, eller om man vil tage imod den hele og fulde erstatning, siger han.

- Der er vores vurdering, og det er også det, vi hører fra Copenhagen Fur og andre, der repræsenterer minkerhvervet, at langt, langt de fleste ser det her som en regulær nedlukning af erhvervet, siger fødevareminister Rasmus Prehn.

Han mener, at mange avlere også er i stand til at tyde tendenserne, hvor flere lande helt forbyder minkavl, og hvor modebranchen finder alternativer til minkskind.

Minkavlerformand tror ikke på comeback

Han bakkes op af Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere, der mener, at det er godt, at dvaleordningen er der, men at den vil blive brugt i ganske få tilfælde, da hele følgeindustrien også lukker.

- Jeg synes slet ikke, at man skal have den diskussion, for erhvervet blev lukket ned 4. november, da statsministeren gik på pressemødet og sagde, at mink skulle fjernes fra Danmark i mindst et år eller to. Så er det en de facto nedlukning allerede fra den dag, og minkerhvervet kommer ikke til at genopstå på en måde, som vi har kendt det, siger Tage Pedersen.

Han mener, at ordningen umiddelbart ser "fornuftig ud", men at fremtiden for hans medlemmer nu afhænger af, hvordan den bliver udmøntet, og hvordan de enkelte minkfarme bliver vurderet.

Rettelse: I en tidligere udgave af artiklen stod Nye Borgerlige ikke på listen over partier, der valgt at stå udenfor aftalen. Det var en fejl, og de er nu tilføjet.