Partier uenige om Paludan: Nogle frygter 'freakshow'- andre siger velkommen

Ingen planer om at boykotte Stram Kurs i den kommende valgkamp.

Rasmus Paludan er berømt og berygtet for sine koranafbrændinger og sin racismedom, som han dog har anket. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Det er gået lynhurtigt for den racismedømte partistifter Rasmus Paludan.

På få uger er det lykkedes Stram Kurs-profilen at indsamle de 20.109 vælgererklæringer, der kræves for, at et parti kan stille op til et folketingsvalg.

Hvis de indsamlede underskrifter bliver godkendt, vil det betyde, at Rasmus Paludan skal optræde på tv og deltage i partilederrunderne på lige fod med de andre partier.

Lars Løkke Rasmussen (V) fortalte tidligere i dag, at nyheden om Stram Kurs indtog i valgkampen gør ham "lidt trist", og at statsministeren ikke regner med at "bruge meget tid på at diskutere med ham".

DR Nyheder har spurgt landets partier, hvordan de tror, at en valgkamp med Rasmus Paludan vil se ud. Og om, hvorvidt de kunne finde på at boykotte debatter med ham.

Læs svarene her:

DF: 'Man må sige, hvad man vil'

Søren Espersen er overrasket over, at Stram Kurs så hurtigt er blevet opstillingsparate. (Foto: henning Bagger © Henning Bagger)

Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, byder partileder Rasmus Paludan velkommen i debatterne:

- Vi må bare acceptere, at sådan er det. I vores optik må man sige, hvad man vil, så længe man ikke opfordrer til vold eller anvender vold. Jeg har ikke nogen fine fornemmelser.

Han frygter ikke, at Paludan vil provokere for meget med sine traditioner for at brænde koranen af.

- Om folk tager en bog med til et vælgermøde, som de gerne vil læse op af eller gøre noget andet ved, må de selv om.

Radikale: 'Vi er uenige om alt'

Partiformand Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen. (Foto: Joachim Adrian)

Radikale Venstres integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen, er også klar til at møde Rasmus Paludan i en politisk debat, men håber, at han pakker provokationerne lidt væk, når kameraerne ruller.

- Det er demokratiets vilkår, så vi må ud og argumentere alt, hvad vi kan. Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at han vil stille sig op og brænde bøger af i en valgdebat.

Kunne I samarbejde i Folketinget?

- Nej. Vi er uenige om alt.

Konservative: Frygter 'et freakshow'

Konservatives Rasmus Jarlov er "ikke umiddelbart super optimistisk" omkring den kommende valgkamp.

Erhvervsminister og konservative Rasmus Jarlov frygter, at Rasmus Paludan vil forvandle valgkampen til et cirkus.

- Jeg er bange for, at det bliver et freakshow og for rabiat, og at – måske fordi der kommer så mange partier – folk virkelig skal kæmpe om opmærksomheden og kommer til at gøre nogle meget ekstreme ting.

- Hvis vi får sådan en valgkamp, hvor alle skal stå og forholde sig til, hvor mange koraner, der er blevet brændt af i dag - det er ikke noget, jeg drømmer om, siger Jarlov i Det Politiske Talkshow.

Alternativet: Paludan er jo racist

På Alternativets landsmøde i dag kaldte partiets politiske leder, Uffe Elbæk, det for "paradoksalt," at Stram Kurs bliver opstillingsparate, på samme dag som Alternativet mødes.

Han er som partileder ikke klar til at boykotte debatter, hvor Rasmus Paludan deltager, men vil forsøge at ignorere ham:

- Sådan som min fornemmelse og mit humør er lige nu, så kommer jeg til at sige, at ok du har den holdning, jeg kommer ikke til at kommentere det, jeg vil simpelthen ikke give det opmærksomhed.

Mener du, at Paludan er racist?

- Ja, det synes jeg. Han siger, at alle muslimer skal ud af landet, så selvfølgelig synes jeg det.

Af samme årsag har Uffe Elbæk i dag i en email opfordret statsministeren til at indkalde samtlige partiers formænd til en snak om de "mange demokratiske paradokser og etiske dilemmaer," som han mener, at Stram Kurs' indtog i valgkampen medfører.

Øvrige partier

Klaus Riskær Pedersen, Trine Torp fra SF, udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og Stig Grenov (KD) i politisk debat på på Rungsted Gymnasium. (Foto: KELD NAVNTOFT © Keld Navntoft)

Både Enhedslistens Søren Søndergaard, Klaus Riskær Pedersen fra partiet af samme navn og Kristendemokraternes Stig Grenov fortæller, at de er uenige i Rasmus Paludans metoder og budskaber, men også er villige til at debattere mod ham som med alle andre partiledere.

- For hvis jeg går (fra debatten, red.), hvem skal så sige ham imod?, spørger Stig Grenov retorisk.

Nye Borgerliges Pernille Vermund "kan ikke se noget problem i, at Rasmus Paludan er opstillet, tværtimod," og ser frem til at høre hans politiske visioner.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiet, Liberal Alliance og SF.

Stram Kurs har frem til i dag indsamlet 21.339 vælgererklæringer.