Partier: Vi kan ikke bede folk sortere al deres affald, hvis systemet ikke virker

Danmarks største affaldsselskab lover 75 procent genanvendelse, men kan kun dokumentere 31 procent.

Affaldssortering i køkken, fotograferet torsdag den 26. juli 2018. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

- Det er totalt absurd. Når vi beder folk om at stå og sortere affald og bruge energi på det i hverdagen, så skal man da også kunne regne med, at det rent faktisk også bliver genanvendt.

Så klar er meldingen fra SF's miljøordfører, Carl Valentin, efter at det i dag i Ingeniøren kom frem, at Vestforbrænding, det største affaldsselskab i landet, kun kan dokumentere, at de har genanvendt 31 procent af plastikaffaldet fra hovedstadsområdet.

Aftalen og løftet var nemlig, at de skulle genanvende 75 procent.

- Det kommer bag på mig, og jeg synes egentlig, det er ret overvældende, siger han videre.

SF'eren understreger, at det er vigtigt at komme til bunds i sagen og vil derfor ikke udelukke at tage det op med miljøminister Lea Wermelin (S), som han tvivler på vil være uenig.

Carl Valentin (SF) er lige blevet valgt til Folketinget, så han vil lige vende sine handlemuligheder med rådgivere. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Det strider jo fuldkommen mod vores målsætninger om at reducere CO2-udledningen i 2030. Så det tager vi meget alvorligt, siger det nyvalgte folketingsmedlem.

I en række interne mails, som Ingeniøren har fået indsigt i, skriver selskabets direktør, at Vestforbrænding kun med sikkerhed kan bekræfte, at 31 procent af københavnernes plastikaffald er blevet genanvendt.

Plastikaffaldet bliver sendt til Tyskland, og det er her, at 31 procent af affaldet bliver genanvendt. Derudover bliver 22 procent af affaldet omsat til energi til tyske virksomheder.

Hvad der sker med de resterende 47 procent af affaldet, kan Vestforbrænding ikke redegøre for.

DF: Vi skal have mere national koordinering

Dansk Folkeparti er heller ikke tilfreds med håndteringen. Klima- og energiordfører Morten Messerschmidt vil finde ud af, om det handler om sjusk, eller om der er nogle tekniske udfordringer. Og det afgør, hvordan nyheden skal tackles.

- Hvis det er tekniske udfordringer, må vi se, hvad vi kan gøre lovgivningsmæssigt for at øge genanvendelsen af plast. Hvis det er sjusk, må man simpelthen stille krav om, at løfter skal realiseres, siger han.

- Det duer selvfølgelig ikke, at man stiller nogle meget høje forventninger i udsigt og så overhovedet ikke kan levere dem eller kan dokumentere, at man har leveret dem. Det er da slet ikke tilfredsstillende.

- Det duer ikke, at folk bliver bedt om at sortere affald i uendelige skraldespande, og så kommer der alligevel ikke det ud af det, som man har lovet, siger Morten Messerschmidt. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Ifølge den tidligere EU-parlamentariker bør man overveje en mere national koordinering af affaldshåndteringen.

- Det skaber udfordringer, at vi har knap 100 forskellige måder at håndtere affaldet på på tværs af kommuner. Og hensynet til miljøet og ambitionen om at genanvende langt mere taler for, at man ikke kun sidder i kommunerne og har sit eget kongedømme.

Han forklarer, at Dansk Folkeparti for tiden arbejder på en relancering af hele partiets klima- og miljøpolitik.

- Og her spiller genanvendelse en stor rolle, forklarer han.

Og på spørgsmålet om, hvorvidt han vil forsøge at få ministeren i tale om problemet, svarer han bare:

- Det vil vi altid. Men spørgsmålet er, om hun kun vil snakke med socialister...

DR har forsøgt at få en kommentar fra miljøminister Lea Wermelin, men det har ikke været muligt.

Facebook
Twitter