Partier vil endegyldigt forhindre dansk afstemning om EU-medlemskab

De Radikale, Alternativet og SF vil have fælles aftale om, at der ikke skal udskrives afstemning om dansk EU-medlemskab.

ARKIVFOTO. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Det danske EU-medlemskab skal ikke til en folkeafstemning. I hvert fald ikke, hvis det står til De Radikale, Alternativet og SF. Og nu vil de tre partier have en fælles aftale blandt de EU-positive partier, om at en afstemning ikke kan komme på tale, uanset hvem der måtte være statsminister.

- Vi foreslår, at de syv partier i Folketinget, der ønsker fortsat dansk medlemskab af EU, én gang for alle slår fast, at der ikke bliver nogen dansk afstemning om vores EU-medlemskab, siger De Radikales leder Morten Østergaard.

Sidste år stemte Storbritannien sig ud af EU i den såkaldte Brexit-afstemning, og det har givet EU-modstanderne herhjemme blod på tanden. Og alene usikkerheden om en eventuel lignende afstemning herhjemme kan have konsekvenser, mener Morten Østergaard.

- Hvis der er usikkerhed om vores fortsatte medlemskab af EU, så risikerer vi, at job bliver skabt andre steder, at virksomheder placerer deres aktiviteter i lande syd for os, siger han.

Bred aftale

De mest EU-kritiske partier i folketinget er Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Nu går De Radikale, Alternativet og SF efter en fælles aftale med både Venstre, Liberal Alliance, Konservative og Socialdemokratiet om, at der aldrig skal udskrives en dansk afstemning. Og ved at lave aftale hen over midten af den politiske skala, vil man kunne sikre et EU-positivt flertal.

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup er mildest talt ikke begejstret for ideen.

- Det kan ikke være i Danmarks interesse, at vi på forhånd fraskriver os retten til at kunne have frie hænder til at gøre, hvad vi vil i forskellige situationer, siger Peter Skaarup.

De Radikales motivation for forslaget er især en frygt for, at Dansk Folkeparti i fremtiden kan bruge det som et krav for at pege på en ny statsminister. Og den tankegang er Jan E. Jørgensen, EU-ordfører for Venstre, enig i:

- Tanken bag at Dansk Folkeparti ikke sådan skulle kunne presse en folkeafstemning igennem ved at sige, at de peget på den statsminister, der vil love dem en folkeafstemning, den synes rigtig godt om, siger Jan E. Jørgensen.

Ingen afstemning på vej

En dansk afstemning om EU er ikke på tegnebrættet lige nu. Men ifølge Dansk Folkeparti, så kan briternes udmeldelse af Unionen måske bruges som et skridt i retning af mindre EU:

- Der er ikke nogen, der taler om dansk udmeldelse af EU lige nu, men det kunne jo godt være, at der kunne findes en model, som er fornuftig i kølvandet på, at briterne opnår en aftale, som vi kunne have interesse i fra dansk side. Eventuelt sammen andre lande, som har samme tilgang til tingene, som vi har, siger Peter Skaarup.

I dag søndag bliver der på Christiansborg afholdt folkehøring om EU, hvor der blandt andet er debat mellem partiernes lederne. Den debat kan ses på DR2 mandag aften.