Partier vil give forældre penge tilbage for institutionspladser

Forældrene skal kompenseres med tilbagevirkende kraft fra 1. april, foreslår flere partier.

Selvom daginstitutionerne nu så småt begynder at åbne igen, vil flere partier betale forældre penge tilbage for ubrugte institutionspladser (arkivfoto). (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det er ikke fair, at forældre betaler tusindvis af kroner for institutionspladser, når de ikke kan få passet deres børn. Med det argument går flere partier i morgen til forhandlinger om at give enten alle eller udvalgte forældre penge tilbage.

- Alle forældre med børn i vuggestuer, dagpleje og børnehaver – både i offentlige og private institutioner – skal have deres penge tilbage. De har ikke haft gavn af pasningstilbuddet i lang tid, og selv nu med åbningen kan man mange steder ikke åbne for alle børn, siger Venstres undervisningsordfører, Ellen Trane Nørby.

- Der er rigtig mange familier, der sidder hårdt i det lige nu, og de betaler flere tusinde kroner hver måned for et daginstitutionstilbud, som de ikke får. Det er kun fair, at de får de penge retur, istemmer De Konservatives undervisningsordfører, Mai Mercado.

Både Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti vil som udgangspunkt kompensere alle berørte forældre med tilbagevirkende kraft fra 1. april.

De forældre, der fortsat ikke kan få passet deres børn trods den gradvise åbning, skal også kompenseres fremadrettet, mener Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen:

- Der vil være nogle dage og uger, hvor pædagogerne skal finde ud af, hvordan de håndterer situationen. Og der vil det være en stor hjælp, at de forældre, der har mulighed for det, fortsat holder deres børn hjemme, siger han og tilføjer:

- Og hvis der er forældre, der har mulighed for at holde deres børn hjemme, skal de også fritages for forældrebetaling – uden at miste deres plads i institutionen.

Forhandlinger fredag

Partierne mødes i morgen formiddag til forhandlinger hos børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Da regeringen i midten af marts bebudede institionerne lukket de følgende to uger, sagde hun, at forældrene ikke skulle regne med at få tilbagebetaling. Siden er lukningen blevet forlænget, indtil institutionerne i denne uge er begyndt at åbne igen.

Men der er fortsat mange institutioner, der ikke er åbnet, eller kun delvist åbnet og med begrænsede åbningstider. Derfor vil Venstre refundere forældrebetalingen for hele april, siger Ellen Trane Nørby:

- For der er rigtig mange familier, hvor forældrene selv har taget sig af deres børn – og også kommer til det resten af måneden, fordi åbningstiderne er reducerede, eller der ikke er kapacitet til at åbne for alle børn.

Venstre vil lade kompensationen løbe så længe, der ikke er "et reelt og fuldt åbent pasningstilbud".

Flere kommuner har selv lavet ordninger, hvor forældre kompenseres. Eksempelvis får forældre, der selv passer deres børn, refunderet deres dagtilbudsbetaling i Københavns Kommune for at sikre plads til børn af forældre, der fortsat har behov for pasning under den gradvise åbning.

- Kommunerne skal ikke selv sidde med den regning, den skal staten dække, siger Ellen Trane Nørby.

Støttepartier vil fokusere på familier i knibe

Også blandt regeringens støttepartier er der vilje til at kompensere forældrene i en eller anden grad.

- Når institutionerne åbner, men alligevel ikke er åbne for alle, så skal man ikke betale, hvis man ikke har mulighed for at få sit barn passet, siger Enhedslistens børne- og undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj og tilføjer:

- Umiddelbart tænker jeg, at skæringsdatoen må være efter påske, men vi er selvfølgelig villige til at diskutere andre modeller.

SF's gruppeformand, Jacob Mark, er med egne ord mest optaget af de familier, som enten helt har mistet indkomsten eller er gået ned i indkomst under coronakrisen.

- Rigtig mange kommer i klemme, fordi de meget pludseligt har mistet jobbet. Så vi vil gerne sætte målrettet ind til de forældre, siger han.

Samme toner lyder fra Det Radikale Venstres børneordfører, Anne Sophie Callesen:

- Vi har ikke lagt os fast på en løsning, men vi vil fokusere på familier og skoleformer, der er i økonomisk knibe, siger hun med henvisning til efterskoler og højskoler, der fortsat er lukkede.

DR Nyheder ville gerne have spurgt ministeren for bordenden af forhandlingerne, Pernille Rosenkrantz-Theil, om regeringen vil kompensere børnefamilierne. Men ministeriet oplyser, at hun ikke har nogen kommentar, mens forhandlingerne står på.

Herunder kan du klikke dig gennem coronakrisen dag for dag og se, hvordan smitten har udviklet sig - og hvordan politikerne og myndighederne har håndteret det: