Partier vil have politihesten tilbage på gaden

Politiet fraråder selv genindførsel af hestene. Alligevel ser flere partier dem gerne tilbage, når der i dag er møde i politiforligskredsen.

"Vi skal have mest muligt politi for pengene. Det må være overskriften for morgendagens forhandlinger," siger retsordfører for Venstre, Preben Bang Henriksen, forud for dagens møde i politiforligskredsen, hvor partierne blandt andet skal diskutere, om politihestene skal genindføres. (Foto: MOGENS FLINDT © Scanpix)

Siden 1. december 2012 har politiheste ikke været en del af bybilledet i København. Her valgte Københavns Politi nemlig at nedlægge styrken på 12 heste grundet sparekrav.

Men nu kan de være på vej til at gøre comeback – i hvert fald skal partierne i politiforliget nemlig diskutere politihestene på et møde i dag klokken 13.

Og står det til Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, så er hestene snart tilbage.

- Vi ønsker det ridende politi genindført, fordi det er vores indtryk, at det gav et synligt politi og bidrog med tryghed rundt omkring i København, forklarer han.

Som udgangspunkt vil Dansk Folkeparti gerne have styrken tilbage på samme niveau som i 2012. Hos Konservative er retsordfører – og partiets formand – Søren Pape Poulsen også positivt indstillet over for betjente til hest:

- Umiddelbart er vi positive – det er tryghedsskabende, og man har det i andre storbyer i Europa, men nu skal vi selvfølgelig også lytte til, hvad politiet siger.

Københavns Politi: Ellers tak

Københavns Politi har udarbejdet et notat om, hvordan politihestene kan genindføres i styrken. Konkret peger de på to muligheder. Én model, hvor hestene bruges til honorære opgaver, og så en model med en reel operativ rytterisektion.

Står det til politiet selv, bør ingen af modellerne dog blive til virkelighed.

Politihestene er nemlig hverken fleksible eller mobile nok, beredskabet bruges ikke længere i så høj grad til fodboldkampe og demonstrationer, og politiheste kun til honorære formål vil ikke være en effektiv udnyttelse af ressourcerne, lyder det i konklusionen.

For Peter Kofod Poulsen kommer politiets anbefaling ikke som en overraskelse – det var nemlig de samme personer, der ”anbefalede at nedlægge det ridende politi”, forklarer han.

- Men det må under alle omstændigheder være et politisk hensyn, hvad vi skal prioritere – og i Dansk Folkeparti prioriterer vi at have et stærkere politi på alle fronter. Også når det kommer til det ridende politi, siger han.

Søren Pape Poulsen siger, at partiet fordomsfrit vil gå ind i debatten og lytte til politiets argumenter, men at han altså er positivt indstillet over for at genindføre politihestene.

V: Vi skal have mest politi for pengene

Hos regeringspartiet Venstre vil retsordfører Preben Bang Henriksen ikke tage stilling til, om hestene skal tilbage på gaden. Det må være et resultat af forhandlingerne.

Samtidig forklarer han dog, at politiets indstilling og anbefalinger spiller en stor rolle for, hvordan Venstres holdning ender med at være.

- Vi vil bestemt ikke lægge os fast på politihestene. Vi tager en forhandling om, hvor vi får mest politi og sikkerhed for pengene, forklarer han.

Det er ikke kun politiheste, som er på dagsordenen til mødet i dag. Hele politiforliget skal debatteres.

Foruden Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti er også Liberal Alliance og Socialdemokratiet med i politiforliget.

Facebook
Twitter