Partier vil have undersøgt, om Alex Vanopslagh skal politianmeldes

Liberal Alliances formand har uberettiget fået en gratis lejlighed stillet til rådighed af Folketinget.

En række jurister mener, at Alex Vanopslaghs boligsag bør undersøges yderligere. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Det skal undersøges, om formand for Liberal Alliance Alex Vanopslagh skal anmeldes for bedrageri.

Det mener Enhedslisten og Alternativet, efter flere juridiske eksperter i en artikel i Information vurderer, at Vanopslaghs boligsag er så påfaldende, at den bør efterforskes af politiet.

- Det er en meget alvorlig og betændt sag. Der er jo meget, der tyder på, at det her er noget, der er sket med forsæt, siger Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund.

Derfor vil Enhedslisten bede Folketingets Præsidium om at undersøge, om Liberal Alliances formand skal retsforfølges.

- Præsidiet bør få Folketingets jurister til at se på, om der er noget, der giver anledning til, at det skal meldes til politiet, siger han.

Samme melding kommer fra Alternativet.

- Det er klart, hvis et folketingsmedlem har gjort noget, flere jurister vurderer er i strid med loven, så skal det undersøges, siger Helene Liliendahl Brydensholt, der er gruppeformand for partiet.

Gratis lejlighed og tilskud på 30.000 kroner

Sagen om Alex Vanopslagh begyndte sidste år, hvor Information kunne afdække, at Liberal Alliances formand har haft folkeregisteradresse i Struer, selv om han primært har opholdt sig i København.

På grund af adressen i Jylland fik han stillet en gratis folketingslejlighed til rådighed. Og han fik også et tilskud på 30.000 kroner årligt fra Folketinget for dobbelt husførelse.

Sidenhen har Struer Kommune slået fast, at Alex Vanopslagh brød reglerne. Derfor har Vanopslagh betalt de penge tilbage, han har fået i dobbelt husførelse fra Folketinget i den periode på knap 2,5 år.

Men en række jurister peger på, at sagen ikke bør stoppe der.

- Min umiddelbare vurdering er, at det her er en sag, der bør efterforskes af politiet. Der er så meget, der peger på, at der kan være foregået noget strafbart, siger juraprofessor Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universitet til Information.

Samme vurdering kommer fra Lotte Helms, der forsker i straffe- og kriminalret ved Syddansk Universitet og er tidligere anklagerfuldmægtig ved Bornholms Politi.

- Med de her beløb og med den adfærd er der mange ting, som peger på, at der har været et forsæt til unddragelse. Derfor er det en god idé at vurdere, om der er tale om bedrageri, siger Lotte Helms til avisen.

Alex Vanopslagh siger dog, at han betragter sagen som afsluttet.

- Det er den juridiske vurdering fra kommunen, at sagen er afsluttet, og der er draget de konsekvenser, der er, siger han.

Ifølge strafferetekspert Birgit Feldtmann fra Aalborg Universitet, kan man dog ikke sige, at sagen er afsluttet.

- Nej, ikke nødvendigvis. Det vil typisk ikke være kommuner, der vurderer de strafferetlige spørgsmål, men politi og anklagemyndighed, siger hun.

'Politikere skal ikke være hævet over loven'

Det er ikke første gang, at en politiker bliver taget i at bryde reglerne om Folketingets boliger.

Ekstra Bladet beskrev i 2015, hvordan det socialdemokratiske folketingsmedlem Simon Kollerup boede i en ejerlejlighed på Christianshavn sammen med sin kæreste og børn, selvom han havde sin folkeregisteradresse i Thy. Han havde udover lejligheden på Christianshavn samtidig en folketingslejlighed i København, der gjorde, at han fik 30.000 kroner årligt i tilskud til dobbelt husførelse.

Da Simon Kollerup blev konfronteret med sagen, opsagde han folketingslejligheden, rykkede folkeregisteradresse og betalte de 30.000 kroner tilbage.

Der kom ikke et retligt efterspil for Simon Kollerup.

Alligevel mener Peder Hvelplund, at Alex Vanopslaghs boligsag skal undersøges af Folketingets juridiske eksperter.

- Vi har sådan set hele tiden været meget opmærksomme på, at politikere ikke skal være hævet over loven. Og jeg synes i det her tilfælde, når der er tale om, at der er fire uafhængige juridiske eksperter, som mener, at den her sag bør undersøges af politiet, så skal det afdækkes.

Men Alex Vanopslagh siger jo selv, at han ikke har været vidende om, at han brød reglerne?

- Jeg vil bare sige, at når man får stillet en lejlighed til rådighed, så er man ikke i tvivl om, at det netop er en lejlighed, man får stillet til rådighed, fordi man bor vest for Storebælt.

- Derfor er der i hvert fald som minimum behov for, at Præsidiet vurderer, om der er baggrund for at bede politiet om at efterforske sagen, siger Peder Hvelplund.

Vil behandle det som tidliger sager

Folketingets formand - og formand for Folketingets Præsidium - Søren Gade (V) vil ikke stille op til interview om sagen.

I en skriftlig kommentar henviser Søren Gade dog til, hvordan Folketingets Præsidium håndterede Simon Kollerups boligsag i 2015.

- Jeg vil ikke kommentere på den konkrete sag. Men jeg kan oplyse, at et tidligere Præsidie har besluttet, at når en medlemsbolig tidligere ikke har været anvendt i overensstemmelse med reglerne, har medlemmet tilbagebetalt tilskuddet til dobbelt husførelse.

- Det tidligere Præsidie besluttede også, at der ikke skulle være krav om yderligere tilbagebetaling. Den beslutning holder jeg mig til, skriver Folketingets formand Søren Gade.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Alex Vanopslagh om Enhedslistens og Alternativets opfordring til yderligere undersøgelser af hans boligsag. Alex Vanopslagh har ikke yderligere kommentarer til sagen.