Partier vil se handling: I dag skal sundhedsministeren i samråd om kræftbehandling og ventetidsgaranti

Flere fra Folketingets sundhedsudvalg vil have ministeren til at handle nu.

Sundhedsminister Sophie Løhde skal til eftermiddag til åbent samråd på Christiansborg om den voksende kræftsag. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Artiklen er opdateret kl. 11.33: Det fremgik fejlagtigt af teksten, at der var tale om op til fem ugers ventetid. Det er rettet til op til ti ugers ventetid. Der er samtidig tilføjet et afsnit samt et citat om sundhedsministerens genopretningsplan for kræftområdet.

Det har ikke skortet på kritiske historier om kræftbehandlingstiderne herhjemme, der lader meget tilbage at ønske.

Og i dag skal indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) stå skoleret i et samråd foran Folketingets sundhedsudvalg, der har indsendt en række spørgsmål til ministeren.

DR's afsløringer har blandt andet vist, at de maksimale ventetider for kræftbehandling er blevet overskredet hundredvis af gange på Aarhus Universitetshospital de seneste år. Et tal, der bliver ved med at vokse.

De overskredne ventetider er ikke blevet indrapporteret til Sundhedsstyrelsen, sådan som hospitalerne skal gøre. Faktisk har ingen af regionerne indrapporteret noget, hvis patienterne har accepteret, at deres lovbestemte ret til at blive opereret indenfor 14 dage er blevet overtrådt.

- Der er nogle patienter, der er kommet alvorligt i klemme, og jeg er optaget af, hvad vi gør for at holde på personalet og få skaffet personale til, at vi kan få behandlet de patienter, siger sundhedsordfører for SF Kirsten Normann Andersen, der sammen med Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, har kaldt ministeren i samråd.

Så sent som i fredags voksede kræftsagen fra Aarhus Universitetshospital med yderligere 20 patienter, der ikke fik tilbudt behandling i tide. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

Ingen tid at spilde

Der er mangel på ressourcer i det danske sundhedsvæsen, og der er i marts blevet nedsat en kommission, der over det næste år skal se på, hvordan sundhedsvæsnet skal indrettes i fremtiden, så man kommer alt fra lange ventetider til manglende hænder til livs.

Få dage forinden havde indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde ligeledes annonceret en ”genopretningsplan for kræftområdet” med i alt fem punkter, som konkret betyder, at Sundhedsstyrelsen inden udgangen af juni måned vil lave en grundig gennemgang af kræftområdet i alle fem regioner.

- Det er helt afgørende, at vi sikrer, at kræftpatienter får den behandling, de har krav på. Patienterne og deres pårørende skal selvfølgelig kunne have tillid til kræftbehandlingen i Danmark, har ministeren efterfølgende udtalt om genopretningsplanen.

Men spørger man flere fra sundhedsudvalget, så er der ikke tid til at vente.

- Jeg vil egentlig gerne have, at hun (sundhedsministeren, red.) indkalder til nogle forhandlinger om, hvad kan vi gøre her og nu, lyder det fra Jens Henrik Thulesen Dahl, der er sundhedsordfører for Danmarksdemokraterne.

- Jeg er bekymret for, at regeringen vil skubbe til de kommissioner, der kommer om et års tid, der selvfølgelig skal kigge på nogle mere gennemgribende løsningsmodeller, men jeg mener, vi er nødt til at sætte os ned og snakke om, hvordan vi sikrer de rigtige ressourcer.

Tilbage i februar præsenterede regeringen en akutplan, der blandt andet også handler om at nedsætte ventetiderne bredt set. Men de akutte patienter skal prioriteres, lyder det fra Kirsten Normann Andersen.

- Når vi kan se, at akutte patienter risikerer at dø, fordi de ikke får behandling i tide, så er det jo ikke proportionalt længere, siger hun.

På samrådet bliver der derfor sat spørgsmålstegn ved, hvorfor regeringen ikke "har haft særligt fokus på så alvorlige sygdomme" i planen.

SF-ordføreren vil derudover spørge ministeren ind til, om der kan skrues lidt ned på indsatsen for patienter, der ikke er akutte, for at få flere ressourcer til de akutte, som for eksempel kræftpatienter.

- Det betyder jo på dansk, at vi kan risikere at skulle vente en smule længere, hvis vi ikke har livstruende sygdomme, men hvor vi så til gengæld kan regne med, at vi kan blive behandlet med det samme, hvis vi kommer ind på en akutafdeling eller en kræftafdeling, hvor tiden er afgørende for, om vi kan blive helbredt, siger hun.

Samrådet begynder efter planen 14.30.

Du kan læse mere om kræftsagen fra Aarhus på temasiden her. Og her kan du lytte til nyhedspodcasten Genstart, der har haft sagen oppe at vende.