Partier vil stoppe 'sugardaddies' med grooming-paragraf: 'Står det til os, bliver det gjort ulovligt med det samme'

Børn helt ned til 12 år sælger seksuelle ydelser til gengæld for penge eller gaver. Flere partier vil se på lovgivningen.

Flere partier på Christiansborg vil have indført en groomingparagraf. Regeringen er ikke afvisende.

Det skal være nemmere at komme efter de voksne mænd, der blandt andet ved hjælp af såkaldt sugardating skaffer sig adgang til seksuelle ydelser hos helt unge piger.

Det mener flere partier, efter at DR i går kunne fortælle, at der i mindst 15 af landets kommuner er enten konkrete sager eller mistanke om, at piger helt ned til 12-årsalderen sælger sig selv til ældre mænd på op til 60 år.

- Børn skal være børn, og de skal ikke sugardate. Vi skal have en selvstændig grooming-paragraf, siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen, der bakkes op af Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.

- Man bliver meget forarget. Helt vildt faktisk. Vi skal særskilt gøre det strafbart at groome, som for eksempel når en meget ældre mand forsøger at få kontakt med en meget ung pige på 12 år. Står det til os, så bliver det gjort ulovligt med det samme. Det er nødvendigt, at vi skrider hårdt og hurtigt ind, siger Dansk Folkepartis retsordfører.

Her er der eksempler på de beskeder, en sugardater får:

I DR's rundspørge til landets kommuner, som 75 svarede på, kunne man i 15 af kommunerne berette om sager eller mistanke om sugardating blandt helt unge piger, der har solgt seksuelle ydelser og har fået telefoner, penge og andre gaver i modgift af langt ældre mænd.

I lande som Sverige og Norge har man allerede groomingparagraffer i lovgivningen, men selvom det ikke findes herhjemme, så betyder det ikke, at grooming er lovligt i Danmark.

Det siger Lotte Helms, ph.d.-stipendiat i strafferet ved Syddansk Universitet.

Man kan således godt straffes, hvis man som voksen kontakter et barn med hensigt om at udføre et seksuelt overgreb.

- Der er allerede muligheder for at straffe gerningsindholdet af ”grooming” i den nuværende straffelov, hvis man har haft til hensigt at udføre en sådan handling, siger Lotte Helms.

Hun vil dog ikke af den grund afvise, at der kan være behov for en groomingparagraf alligevel, hvis juraen ikke er fulgt med virkeligheden.

- Man må jo undersøge sagen nærmere for at se, om lovgivningen er mangelfuld. Løsningen er ikke altid en ny bestemmelse eller en højere straf, men det er tit en god ide at undersøge sagen nærmere, siger Lotte Helms.

Det er helt på linje med regeringens holdning. Det siger Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus.

- Det (grooming, red.) er allerede ulovligt, men vi er klar til at se på, om straffeloven er god nok. Og hvis der er behov for at skærpe den, så gør vi selvfølgelig det. Det er meget voldsomt, at voksne udnytter tjenester på nettet til at lokke børn ind i et seksuelt forhold.

De, der huser grooming, skal også straffes

Hos Enhedslisten mener man netop, at lovgivningen har brug for en modernisering.

- I dag er det strafbart at begå overgreb mod børn, og man kan også straffe folk, der har intentionen, men det er bare enormt svært at bevise. Det er groft sagt nemmere at komme efter dem, hvis der indføres en groomingparagraf, siger Pernille Skipper.

- Man kan ikke udrydde al såkaldt sugardating med en groomingparagraf. Begrebet bruges nemlig både om egentlige pædofile forhold og om gråzoneprostitution med unge voksne, der for eksempel mangler et sted at bo eller tøj. Men i forhold til de pædofile forhold, der kan en groomingparagraf være et vigtigt redskab.

Hos SF vil ikke man ikke bare indføre en groomingparagraf. Den allerede eksisterende rufferiparagraf skal også have en overhaling, da den ifølge retsordfører Karina Lorentzen ikke er tidssvarende.

Det er således ikke kun de groomende sugardaddies, der skal være lettere at straffe.

Men også de platforme, der fremmer ældre mænds udnyttelse af helt unge piger, skal der slås ned på.

- De platforme, hvor sugardating foregår, skal være omfattet af rufferiparagraffen, som jo betyder, at man ikke må tjene penge på andres menneskers prostitution. Det vil primært være egnet til at gå efter hjemmesider som SugarDaters, siger Karina Lorentzen.

SugarDaters.dk, der med omkring 10.000 aktive brugere hver måned er et af de helt store sugardatingsites, afviser dog, at man skulle falde i den kategori.

- SugarDaters er et datingsite som alle andre datingsites. Vi opfordrer IKKE til sex for penge, skriver PR & Digital Marketing Manager Alexandra Zanet i en mail til DR.

Tip os

  • Har du selv sugardatet eller solgt seksuelle ydelser, inden du blev 18 år? Så vil vi rigtig gerne høre fra dig. Send en mail til redaktør Lærke Lytken på llyt@dr.dk. Alle informationer vil blive behandlet fortroligt.

FacebookTwitter