Partifælle: Betalingsring kan koste Thorning jobbet

Vælgerne vil straffe Socialdemokraterne hårdt, hvis betalingsringen omkring København bliver en realitet, mener tidligere S-borgmester.

Helle Thorning-Schmidts regering (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Betalingsringen i København risikerer at koste Helle Thorning-Schmidt (S) statsministerposten ved næste folketingsvalg.

Det mener Herlevs tidligere bykonge og borgmester gennem 25 år, Kjeld Hansen (S).

Han forudser, at vælgerne i de socialdemokratiske højborge i hovedstadens forstæder vil straffe Socialdemokraterne hårdt, hvis bompengemaskinen som udmeldt skal placeres på kommunegrænsen til København med det resultat, at miljø- og trængselsproblemerne flyttes til omegnskommunerne.

Det skriver Berlingske.

- Det vil helt klart skade Socialdemokraternes vælgertilslutning. Ikke nødvendigvis ved kommunalvalget, men ved folketingsvalget. Man jokker på borgerne i de store socialdemokratiske bastioner, som har båret det her parti ressourcemæssigt og leveret varen den ene gang efter den anden, siger Kjeld Hansen og fortsætter:

- Det er klart, at det vil de ikke finde sig i, og det skal de heller ikke.

Krig mod kommuner

I et åbent brev til statsministeren skriver Kjeld Hansen, at Helle Thorning-Schmidt på et møde før valget lod borgmestrene forstå, at en betalingsring skulle placeres i Ring 2.

På den måde fik Københavns Kommune et stort ønske opfyldt, og samtidig ville hovedstaden selv stå tilbage med de negative konsekvenser. Men siden har regeringspartierne og Enhedslisten peget på placeringen på kommunegrænsen.

- Dermed er betalingsringen ikke længere et internt københavnsk anliggende. Partitoppen starter derimod en krig mellem København og omegnskommunerne, og det vil få konsekvenser, siger Kjeld Hansen.

Han har en pointe

Ifølge valgforsker og lektor i statskundskab på Københavns Universitet Lars Bille, har Kjeld Hansen en pointe - i hvert fald her og nu.

- Socialdemokraterne har nogle af de stærkeste kernevælgerne, dels i København, dels i omegnskommunerne. Og betalingsringen kan gå hen at blive en skidt sag for partiet, når valget kommer til sin tid. Men omvendt vil meget afhænge af, i hvilket omfang omegnskommunerne vil blive imødekommet, siger Lars Bille til Berlingske.

Det sker ikke

Christiansborg tror Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, ikke på, at betalingsringen vil få partiets kernevælgere til at svigte ved næste valg.

- Betalingsringen skal ikke stå alene. Der kommer et kæmpeprovenu, som skal give bedre trafikforbindelser. Og de socialdemokratiske vælgere i omegnskommunerne får stor gavn af, at vi løser en del af trængsproblemerne på vejene og får bedre kollektiv trafik, så hverdagen kan hænge bedre sammen, siger Magnus Heunicke.