Partifælle modsiger Støjberg: God idé med nødudgang til ulykkelige sager om udviste børn

Jan E. Jørgensen så gerne, at børn, der bliver udvist af landet, kan søge om dispensation.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) afviser Venstres eget fire år gamle forlsag om at give mulighed for at dispensere fra loven i sager, hvor børn bliver udvist helt utilsigtet. Det ærgrer nogle af hendes partifæller på Christiansborg. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

I sager, hvor børn bliver udvist fra landet, selvom loven aldrig var møntet på dem, bør der være en mulighed for at søge om dispensation fra loven.

Sådan lød et Venstre-udspil i 2014, og det udspil var glimrende, mener folketingsmedlem Jan E. Jørgensen, der derfor ærgrer sig over, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i dag afviser selvsamme forslag.

- Jeg synes, at den politik, vi lavede i 2014, var gennemtænkt, god og fornuftig. Og derfor ærgrer det mig da, hvis det ikke længere er vores politik. Men det er jo noget, vi må drøfte i gruppen, siger Jan E. Jørgensen.

Venstres udspil gik konkret ud på, at den til enhver tid siddende minister skulle kunne anmode et særligt udvalg i Folketinget om at dispensere i sager, hvor loven har "utilsigtede konsekvenser".

Det handlede om at "få bragt noget fornuft og fleksibilitet ind", mente Venstres daværende politiske ordfører, Inger Støjberg. Siden er hun som bekendt blevet minister på området, og i dag afviser hun idéen med et argument om, at det vil give et uretfærdigt forspring til ressorucestærke familier, der vil kunne få deres sag i medierne - og dermed ind til politikerne på Christiansborg.

V-bagland efterlyser dispensationsmulighed

Loven blev i sin tid indført som et værn mod forældre, der lod deres børn blive i hjemlandet i årevis eller sendte dem på genopdragelsesrejser. Men den har i årenes løb også ramt en række børn, hvor det ikke var intentionen.

Senest har en 13-årig thailandsk pige ved navn Mint fået afslag med den begrundelse, at hun ikke er ”integrerbar”. Inden hun blev udvist, boede Mint i Køge med sin thailandske mor, danske stedfar og lillebror.

- Det ærgrer mig da, hvis ikke vi kan gå videre med den del af Venstres politik, fordi det var jo et svar på de her ulykkelige situationer, vi står med, hvor der er blevet lavet en lov, hvor man ikke helt på forhånd har kunnet gennemskue samtlige konsekvenser, siger Jan E. Jørgensen.

- Det kan man jo sjældent, så der skulle så være en nødudgang, hvor et folketingsudvalg skulle kunne give dispensationer i nogle særlige sager. Det syntes vi dengang var et godt forslag, og jeg synes stadigvæk, det er et godt forslag.

Samme toner kan man også finde i Venstres bagland. I sidste uge opfordrede en række af partiets hovedbestyrelsesmedlemmer direkte Støjberg til at finde sit gamle udspil frem fra skuffen og se på muligheden for at indføre en dispensationsordning. En af dem var Niels Bjarne Plum, der er formand for Venstre Bornholm:

- For mig at se er det helt tosset, at man ikke har den her dispensationsmulighed.

- Vi skal huske, at vi er mennesker – og vi skal også agere som mennesker, tilføjede han.

"Vi giver dispensationer på alle mulige andre områder"

Jan E. Jørgensen minder om, at der er dispensationsordninger på alle mulige andre områder i lovgivningen:

- Jeg sidder selv i en kommunalbestyrelse, hvor vi hver uge dispenserer fra lokalplaner, altanmanualer og hvad ved jeg. Når vi så har med noget så vigtigt at gøre som menneskeskæbner, så bør der da også være en dispensationsmulighed. Vi gør det i øvrigt også, når vi tildeler statsborgerskaber – der kan man jo også få dispensationer fra reglerne.

Er det ikke også lidt farligt at lade Folketinget sagsbehandle fra sag til sag?

- Det skulle være ministeriet, der foretog sagsbehandlingen og Folketinget, der skulle blåstemple det. Og vi gør det allerede i Indfødsretsudvalget i dag.

- Jeg kan ikke se, hvorfor man ikke skulle kunne have en dispensationsmulighed, hvor det er politikere, der i sidste ende træffer beslutningerne i den her type sager.

Støjberg mener, at man risikerer, at de ressourcestærke familier får et forspring i forhold til de ressourcesvage familier. Kan hun ikke have ret i, at man risikerer at få et skævt system?

- Det er selvfølgelig en risiko. Men omvendt må jeg bare sige, at de sager, man sidder og behandler i Indfødsretsudvalget, det er ikke sager, der har været i avisen. Det er jo ganske almindelige mennesker, der søger om dispensation – nogle får den, rigtig mange får den ikke, siger Jan E. Jørgensen.

Også regeringspartiet De Konservative og støttepartiet Dansk Folkeparti er åbne for at indføre en dispensationsordning.

Facebook
Twitter