Partifælle om Sass-udmelding: Muligheden for loft over cheflønninger skal undersøges

Til gengæld er det helt klar S-politik, at der skal være et loft over topchefers bonusser.

- Vi er enige med Sass i, at i den bedste af alle verdener, så kunne man tydeligt se, at der var en bestemt ratio for, hvor mange medarbejdere, der går på én direktørløn, siger Peter Hummelgaard Thomsen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Står det til Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, skal der lægges et loft over, hvor mange gange en almindelig medarbejders løn en topchef kan tjene.

Det forklarer han i dagens udgave af Børsen.

Henrik Sass Larsen - som selv har meldt sig på banen som finansminister - har ikke ønsket at uddybe kommentaren, men hos Socialdemokratiet kalder man forslaget en spændende tanke.

Gruppeformandens forslag er ellers ikke en del af partiets ulighedsudspil "Danmark er for lille til store forskelle" fra december sidste år, men alligevel bliver det godt modtaget i partiet.

Det forklarer medlem af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget Peter Hummelgaard Thomsen (S).

- Det loft, som Sass taler om, er jo en balance, som vi gerne vil nå hen til. Det er et spændende forslag, som vi skal undersøge nærmere, også hvordan det eventuelt kan udformes.

- Jeg synes det er absurd, når man tænker på, at i 1983 – det år jeg selv blev født – gik der i gennemsnit syv LO-lønmodtagere på én topdirektørløn. I 2012 var det steget til 27, og i 2017 var vi oppe på 36, forklarer han med henvisning til tal fra LO, nu Fagbevægelsens Hovedorganisation.

S vil begrænse bonusordninger

I interviewet med Børsen peger Henrik Sass Larsen også på muligheden for at reducere topchefernes bonusordninger.

Den del flugter med Socialdemokratiets udspil "Danmark er for lille til store forskelle".

Heri fremgår det, at variabel løn - herunder bonusser - maksimalt må udgøre 20 procent af den samlede løn.

Derudover vil Socialdemokratiet fjerne muligheden for at trække lønninger over ti millioner kroner fra en virksomheds overskud og stille krav om mere åbenhed om brugen af bonusser.

- Alt det håber vi vil bringe lønningerne i større samklang med, hvad folk på gulvet tjener, siger Peter Hummelgaard Thomsen.

- Og så må vi jo selvfølgelig se på, om der er brug for en egentlig grænse.

Svært at pege på god ratio

Men selvom Socialdemokratiet gerne så en mindre forskel på lønsedlen hos medarbejderne og topcheferne, så har partiet ikke lagt sig fast på en bestemt ratio.

- Nej, det har vi egentligt ikke, og det er heller ikke sådan lige til at sætte sig ned og lave fra den ene dag til den anden, forklarer han.

- Vi har ikke noget problem med, at virksomheder lønner dygtige topchefer godt, men vi synes, at den eksplosive vækst, der er sket i bestemte dele i erhvervslivet for bestemte typer af topchefer vidner om en i nogen grad grådighed og mest af alt en uigennemsigtighed, som vi ikke er tjent med.

Rettet klokken 19.30: I første omgang lød det, at Socialdemokratiet ikke har umiddelbare planer om at sætte et loft over topchefers lønninger. Peter Hummelgaard Thomsen har sidenhen præciseret, at Sass Larsens forslag er spændende, og at det er noget, man skal se nærmere på.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter