Partifæller angriber regeringens grænseåbning: 'Trist og fuldstændig uforståeligt'

Socialdemokraterne i København forstår ikke, hvorfor turister ikke må overnatte på hoteller i byen.

Mette Frederiksen og Jeppe Kofod er ikke populære hos partifællerne på Københavns Rådhus. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Socialdemokraterne på rådhuset i København retter nu en hård kritik af den delvise grænseåbning, som partifællerne i regeringen præsenterede her til eftermiddag.

Planen betyder, at turister fra Tyskland, Norge og Island må komme til Danmark, hvis de kan dokumentere, at de har booket seks overnatninger på hotel, campingplads, i sommerhus eller lignende. Men overnatningerne må ikke være i København.

- Jeg synes, det er trist og fuldstændig uforståeligt, at man siger, de ikke må komme til at København og bo, siger politisk ordfører for Socialdemokratiet i København Jonas Bjørn Jensen.

- Danmark er for lille et land til at behandle dele af landet anderledes end andre. Det er enormt ærgerligt, at vi ender i den her situation.

Regeringens nej til turister i København hænger sammen med, at Region Hovedstaden er det område i Danmark, der er hårdest ramt af coronasmitte.

Enormt ærgerligt

Jonas Bjørn Jensen (S) forstår ikke, at smitten i Region Hovedstaden bliver omsat til et forbud mod turister i Københavns og Frederiksberg Kommune. For set i forhold til indbyggertal er de hårdest ramt kommuner faktisk Glostrup, Ishøj, Vallensbæk, Hvidovre og Albertslund. I de kommuner må turister gerne bo på hotel.

- Man kigger på Region Hovedstaden samlet og slår specifikt og alene ned på Københavns og Frederiksberg Kommune. Mit indtryk er, at københavnerne har været gode. Vi har passet på hinanden og fulgt de forskrifter, der er er kommet fra regeringen og myndighederne. Vi var sådan set klar til at åbne lige så forsigtigt op igen for restauranter og hoteller. De får nu en spand kold vand i hovedet, og det er brandærgerligt.

Men turister i København er vel tættere samlet på mindre steder end de eksempelvis er på Vestkysten. På den måde at risikoen for smittespredning større?

- Det er klart, at folk er tættere sammen i København end andre steder. Men vi snakker om at åbne begrænset for turismen fra få lande. Så det er ikke noget, man kan sammenligne med en almindelig sommer, hvor folk komme fra hele verden for at besøge København.

Det er vel et tiltag, der er lavet for at begrænse smittespredning og dermed også beskytte indbyggerne i København?

- Jeg ved ikke, hvad baggrunden for det er. Med til hele den her genåbning hører, at regeringen meget, meget fornuftigt gerne vil teste flere, både turister og dem, der arbejder i servicesektoren. Så man ville sagtens kunne følge med og hele tiden holde snor i, om det sker en uhensigtsmæssig smittespredning

Vil du tage fat i dine i partifæller i regeringen for at få dem til at gøre noget ved det her?

- Jeg vil gerne opfordre dem til at kigge på den her beslutning igen og lige overveje, om de her restriktioner ikke er for hårde.

Også Københavns overborgmester, partifællen Frank Jensen, er ærgerlig over regeringens beslutning.

- Det er for mig ærligt talt svært at forstå, at turisterne ikke må overnatte i København, og at vi som den eneste by i landet stadig er ramt af en form for indrejseforbud fra vores nabolande, skriver han i et opslag på Facebook.

Det har ikke været muligt at få et interview med overborgmesteren.

I Wonderful Copenhagen, der er den officielle turismeorganisation i hovedstadsområdet, er man bekymret for de konsekvenser, det kan have for hoteller, restauranter og andre virksomheder i København, der tjener penge på turister.

- Tabet i omsætningen fra alene de internationale gæster i Københavns Kommune udgør 4,25 milliarder kroner i perioden marts, april og maj. Så en fortsat nedlukning for internationale gæster til hovedstaden i hovedsæsonen kommer både til at få endnu større samfundsøkonomiske konsekvenser og et øget behov for det store genopretningsarbejde, vi står over for.

- Det er kort sagt en meget alvorlig situation, lyder det fra direktør Mikkel Aarø-Hansen i en skriftlig kommentar.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk