Partiledere efter imammøde: Løsning skal findes inden for grundlovens rammer

Alle partier er stadig med i forhandlingerne efter første møde om radikale imamer, som i dag blev afholdt i Statsministeriet.

Partilederne fra alle Folketingets partier var i dag samlet til møde i Statsministeriet om radikale imamer. (Foto: JENS ASTRUP © Scanpix)

Der er bred enighed om, at man skal slå hårdt ned på de radikale muslimske kræfter, der modarbejder det danske samfund, og at det umiddelbart kan ske inden for grundlovens rammer.

Det mener flere af Folketingets partiledere efter dagens møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), kirkeminister Bertel Haarder (V) og justitsminister Søren Pind (V).

- Jeg forestiller mig ikke, at vi skal udfordre vores grundlov. Vores grundlov er god og giver os, så vidt jeg kan se, muligheden for at gribe ind i højere grad, end tilfældet har været indtil nu, siger Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen.

På mødet fremlagde regeringen blandt andet forslag om at udarbejde en liste over såkaldte hadprædikanter, der skal nægtes indrejse i Danmark.

Og det er Socialdemokraterne åbne overfor.

- Lige så vigtigt det er at kunne udøve sin religion, hvis den er inden for demokratiets rammer, lige så vigtigt er det at slå ned på de imamer og de moskeer, som ikke vil det danske samfund, og med deres hadske toner holder ikke mindst kvinder og børn i en skruestik, siger Mette Frederiksen.

R: Brug for os i forhandlingerne

For De Radikale er det også vigtigt, at man holder sig inden for grundlovens rammer.

- Det er afgørende for mig at få sagt, at vi ikke vil gå på kompromis med de grundlæggende demokratiske værdier, siger politisk leder Morten Østergaard (R).

- Jeg ser frem til de videre drøftelser, men jeg tror, der er brug for, at sådan nogle som os står vagt om, at det bliver på frisindets og demokratiets præmisser.

DF vil lave tilføjelse til grundloven

I Dansk Folkeparti forholder man sig noget anderledes. Partiet foreslår nemlig, at man laver en følgelovgivning til grundlovens paragraf 67, der handler om religionsfrihed.

Den skal mere konkret definere, hvornår man overtræder loven, end tilfældet er i dag.

- Det er klart, at når vi oplever de her hadprædikanter, som ønsker sharialovgivning, accept af stening af kvinder, død over jøder, og hvad der ellers udtrykkes, så går det langt over stregen for, hvad vi skal acceptere, siger formand Kristian Thulesen Dahl (DF) og uddyber:

- Det mener vi, at vi kan regulere os ud af og dermed give nogle muligheder for, at vi kan straffe de mennesker, der forbryder sig mod det.

Men den løsning bliver næppe nødvendig, vurderer justitsminister Søren Pind.

- Grundlovens paragraf 67 giver sådan set en bred vifte af muligheder for at regulere det her, så jeg tror slet ikke, det bliver nødvendigt, men det er en af de ting, vi kigger nærmere på, siger han.

EL: Fint møde

Også længst ude på venstrefløjen var der positiv stemning efter mødet.

- Jeg synes, det var et fint møde med en yderst relevant problemstilling, men jeg savner fokus fra regeringens side på en række ting, siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

Og samme opfattelse har man hos SF, der på mødet foreslog en imamuddannelse.

- Jeg synes generelt, der var en åben stemning, men nu må vi se i de videre forhandlinger, siger formand Pia Olsen Dyhr.

Skepsis hos Alternativet

Kun Alternativet udtrykte skepsis efter mødet.

- Det er helt afgørende for os, at vi lever op til vores grundlovssikrede frihedsrettigheder, og at vi i høj grad prioriterer en socialt forebyggende indsats. Så der var nogle helt klare politiske uenigheder, siger politisk leder Uffe Elbæk.

Han skal nu vende mødet med sin gruppe.

- Vi er ikke sprunget helt fra, men vi er meget kritiske, siger han.