Partiledere i folkehøring om EU: Skal stå skoleret for 200 almindelige danskere

EU er fjernt for mange, og der burde være flere arrangementer som weekendens folkehøring, mener deltager. Du kan følge debatten mellem partilederne og borgerne live på dr.dk fra 12:35.

Lone Yding og Nick Soltani er blandt de 200 danskere, som i denne weekend har deltaget i folkehøringen om EU. (© dr)

200 helt almindelige danskere er i denne weekend rykket ind i magtens centrum på Christiansborg.

Her har de weekenden igennem diskuteret EU spørgsmål i grupper, og hele arrangementet slutter ved middagstid i dag, hvor de 200 danskere har kogt deres tanker og bekymringer ned til blot tre spørgsmål, som partilederne i Folketinget skal forholde sig til.

Én af de danskere, som har brugt sin weekend på EU-debat er selvstændig kommunikationskonsulent Lone Yding fra Daugård, der ligger lige uden for Vejle. Hun er meget positiv over for arrangementet.

- Jeg synes helt ærligt, at der skulle være flere af den slags arrangementer. EU er en fjern ting for mange, og er det faktisk også lidt for mig, men jeg synes, jeg er kommet lidt tættere på nu, siger hun.

- Jeg kan godt lide, at vi bliver hørt. I og med at vi er 200, der slår stemmerne sammen, og vi får kondenseret meningerne ind til tre væsentlige fokuspunkter, så tror jeg på, at vi bliver hørt.

Ifølge Lone Yding er det særligt ting som økonomiske ydelser til østarbejdere, som er blevet diskuteret flittigt under gruppearbejdet. Samme vurdering har Nick Soltani, der til daglig arbejder som lærervikar og pædagogmedhjælper.

Hans egen bekymring handler dog mere om, hvorvidt EU kan holde sammen, eller det ender med, at flere lande gør som Storbritannien og melder sig ud.

- Jeg tænker faktisk meget på EU – specielt efter Donald Trump er blevet valgt. Jeg har både iransk og dansk statsborgerskab, så jeg er også ret bekymret for, hvad der skal ske i forhold til rejseregler og alt muligt, siger han.

- Sådan nogle ting er jeg bange for også skal komme til Europa, og det er derfor, at jeg også er glad for EU – at det ligesom er en større enhed, så ét land ikke lige pludselig kan tage sådan nogle beslutninger.

Folkehøringen finder sted netop som De Radikale, Alternativet og SF foreslår, at de EU-positive partier skal indgå en aftale om, at en afstemning om Danmarks medlemskab af EU ikke skal komme på tale - uanset, hvem der er statsminister.

Se hele debatten med partilederne på DR2 imorgen klokken 20.30.

Facebook
Twitter