Partiledere indkaldt til nye forhandlinger: Mulighed for at åbne endnu mere snart

Statsminister Mette Frederiksen indkalder partilederne til forhandlinger i næste uge.

Statsminister Mette Frederiksen (S) indkalder partilederne til forhandlinger om en hurtigere genåbning. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

En ny rapport fra Statens Serum Institut viser, at vi fortsat har corona-smitten under kontrol i Danmark. Derfor har statsminister Mette Frederiksen (S) nu indkaldt de øvrige partiledere til nye forhandlinger om en yderligere genåbning af samfundet.

Det skriver hun i et brev til partilederne.

På baggrund af de nyeste tal kan der samtidig være grundlag for at udvide fase 2 i genåbningen.

- Det er i sig selv glædeligt. Det kan fx betyde, at en stor del af dansk kulturliv kan åbne tidligere end først planlagt, skriver Mette Frederiksen i brevet til partilederne.

De ti partiledere blev i torsdags enige om fase 2 i genåbningen. Det betød, at blandt andet storcentre, restauranter og de ældste skoleelever gradvist vender tilbage i disse uger.

Men en række andre elever, virksomheder og institutioner måtte se langt efter grønt lys til genåbning.

Det gælder blandt andre museer, zoologiske haver og gymnasiernes 1. og 2. g'ere.

Nu går en ekspertgruppe under Statens Serum Institut i gang med at lave beregninger af, i hvilket omfang fase 2 kan udvides.

- På baggrund af arbejdet fra ekspertgruppen forventer jeg, at partilederne kan mødes onsdag og drøfte en mulig udvidelse, afslutter Mette Frederiksen brevet.

Støttepartier vil fokusere på unge og kultur

Det er kun en uge siden, partilederne blev enige om, at fase 3 først skal træde i kraft fra 8. juni. Men med de nye forhandlinger kan der altså komme en "fase 2,5 genåbning" inden da.

Og det glæder de øvrige partiledere.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, glæder sig over de opmuntrende tal fra ekspertgruppen.

- Jeg er hele tiden opmærksom på smittetrykket, men hvis det er muligt at åbne mere, så vil SF gerne åbne for kulturen og højskolerne allerede i fase 2. Og også gerne rykke 1. og 2. G’erne på gymnasierne frem i fase 3, så de lige kan nå tilbage og sige hej til deres kammerater inden sommerferien, siger hun.

De Radikales partileder, Morten Østergaard, kalder det også "fantastisk glædeligt". Og han er klar til at tage en hel del flere skridt mod noget, der ligner en hverdag for blandt andet kulturlivet og uddannelsessystemet:

- Tiden er kommet til, at vi i stedet for at se på, hvad der skal åbne - så skal vi se på, hvad skal forblive lukket? Hvorfor er det egentligt nødvendigt at have begrænsninger på, hvor stor en familiefødselsdag, man kan holde, når smitten vil forsvinde selv med en normal fysisk kontakt?

DF: Regeringen kører en frygtelig zigzag-kurs

I oppositionen har partierne i flere dage netop krævet forhandlinger om en hurtigere genåbning.

Få dage efter partilederne blev enige om fase 2, lempede sundhedsmyndighederne i søndags afstandskravet fra 2 til 1 meter. Det fik oppositionspartierne og De Radikale til at kræve en genforhandling af genåbningen.

For hvordan forklarer man danskerne logikken i, at de gerne må gå på bibliotek, men ikke på museum, når afstandskravet pludselig blev halveret, lød deres undren.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, kalder det "helt vildt", at statsministeren nu inviterer til forhandlinger.

- Her fire timer før, vi skal mødes til en partilederdebat, der trækker hun lige kortet op af tasken om, at vi da lige kan mødes igen på onsdag og snakke om tingene. Det er selvfølgelig glædeligt, hvis muligheden er for det, men det understreger jo, at det er enormt svært for os andre at finde ud af, hvad der egentlig er grundlaget for, hvad vi kan åbne, og hvad vi ikke kan åbne og hvor meget, siger han.

DF-formanden anklager regeringen for "en frygtelig zigzag-kurs":

- Den ene dag får man det ene at vide, den næste dag får man det modsatte at vide. Så det er svært at vide, hvad man baserer anbefalingerne på – andet end nogle mavefornemmelser. Og det er også derfor, jeg lidt drillende siger, at det er paradoksalt, at vi nu så kort tid efter, at vi har forhandlet genåbning over de kommende måneder, lige før en stor debat, hvor der begynder at være kritik af statsministeren, så kommer der lige en invitation til et møde om, at vi kan åbne en hel masse mere.

- Det kan jo lugte lidt af, at det her er mere politik, end det er sundhedsfagligt, siger han.

Venstre vil åbne grænsen for tyske turister

Hos det største oppositionsparti, Venstre, har partiformand Jakob Ellemann-Jensen en klar prioritet i forhandlingerne:

- Noget af det, der står meget højt på vores ønskeliste, det er grænsen. Særligt grænsen til Tyskland og muligheden for at sige til tyske turister, at de kan holde sommerferie i Danmark, siger han.

Statsministerkandidaten vil ikke som DF-formanden spekulere i, hvorvidt invitationen fra statsministeren er politisk drilleri op til tv-debatten:

- Det tror jeg, man skal lade politiske kommentatorer tage sig af. Men rapporten kommer jo fra en uafhængig myndighed, nemlig Statens Serum Institut, så det kan jeg da ikke forestille mig, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Herunder kan du få overblik over de forskellige faser i genåbningen, som politikerne blev enige om i sidste uge:

Fase 2

Fase 3

Fase 3 indledes efter planen den 8. juni:

Fase 4

Fase 4 iværksættes efter planen til august:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk