Partiledere kritiserer manglende inddragelse: 'Vi lever i et demokrati, ikke et etparti-styre'

Næsten alle partier føler sig kørt ud på et sidespor, mens regeringen gør, hvad den vil.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og regeringens fremgangsmåde får hård kritik af Folketingets partier. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Mens fokus er skiftet fra nedlukning til genåbning, er stemningen også skiftet på Christiansborg.

En utilfredshed har spredt sig blandt de politikere, der trofast har trykket på deres grønne knapper og stemt det ene efter det andet lovforslag igennem for at lukke landet ned.

Næsten samtlige partier føler sig forbigået af en regering, der lægger planer i enrum og forventer, at Folketinget bare bakker op.

- Regeringen skylder at spille med åbne kort, siger De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, der er på linje med Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

- Regeringen har på paradoksal vis valgt at lukke sig om sig selv og lige pludselig melde ud: Det er sådan her, vi gør! siger Kristian Thulesen Dahl.

En lignende frustration finder man hos formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen.

- Det er ren orientering, det, der er sket indtil nu, og det holder ikke i længden. Det er vores samfund, det handler om, siger han.

Jakob Ellemann-Jensen (V), Søren Pape Poulsen (K) og Kristian Thulesen Dahl (DF). Det er ikke kun fra den borgerlige lejr, der er kritik af den socialdemokratiske regering. Det er fra næsten hele Folketinget. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Utrygheden har slået rod hos partierne, efter at regeringen har annonceret første fase af genåbningen af Danmark uden at forklare, hvorfor den ser ud, som den gør.

- Om jeg er enig i den måde, regeringen gør det på, har jeg simpelthen ikke indsigten eller beslutningsgrundlaget til at vurdere, for det er en beslutning, regeringen har truffet uden at inddrage Folketingets partier, forklarer Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen.

Det rigtige snit

For hvorfor er det de yngste klasser, der skal begynde i skole som de første, mens ældre elever, som står overfor eksamener, skal blive hjemme?

Og hvorfor er det pædagogerne, der må åbne institutionerne for børnehavebørn, mens frisører må holde deres forretninger lukket?

- Sådan nogle ting spørger folk med rette ind til nu, og når regeringen har truffet en beslutning, må de også stille sig op og forsvare den – forklare, hvorfor det er præcis det, de har valgt, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Den slags valg er afgørende, mener også Pia Olsen Dyhr, formand for SF.

- Jeg håber, det er det rigtige snit, regeringen har lagt, men det ved vi ikke, siger hun.

- Vi har været godt orienterede. Men vi er jo ikke blevet inddraget i beslutningerne.

Og der mangler simpelthen svar, mener partielederne.

- Det er svært for os at vide, om det er det helt præcist rigtige, vi gør nu. Vi har ikke været nede i materien og alle tallene bag. Det er regeringens beslutning, siger Pernille Skipper, der er politisk ordfører for Enhedslisten.

Pernille Skipper (EL) finder det vanskeligt at vurdere regeringens tiltag, når hun ikke får lov at se beregningerne bag. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

- Vi ved, at sundhedsmyndighederne har en model for, hvor meget aktivitet, man kan tillade i samfundet og samtidig have kontrol med belastningen af vores sundhedsvæsen. Og jeg synes, det er relevant, at alle kan se, at det er den måde, det her er vurderet på, lyder det samstemmende fra De Radikales politiske leder, Morten Østergaard.

Den konservative formand Søren Pape Poulsen vil gerne se mere end bare regeringens beregninger - han vil se, hvad det ville betyde, hvis man valgte en anden måde at åbne samfundet på.

- Det er jo sundhedsmyndighederne, som skal regne på, hvor mange smittede der bliver som konsekvens af det, vi gør. Men forudsætningen for at få regnet på forskellige scenarier er, at man kommer ind i et forhandlingsrum, hvor man kan bede om at få regnet på den slags, siger Søren Pape Poulsen.

Og det forhandlingsrum eksisterer ikke, mener han. Det nærmeste er to en halv times orientering via Skype i går.

'Vi lever i et demokrati'

Ifølge Mette Frederiksen skal man forstå forsøget på at genåbne Danmark som en øvelse i at gå på line.

- Hvis vi står stille, kan vi falde, men går vi for hurtigt frem, kan det gå galt, og derfor må vi tage ét forsigtigt skridt ad gangen, sagde hun ved gårsdagens pressemøde.

Men er der overhovedet nogen, der her testet, at linen, vi går på, kan holde? Det er den diskussion, politikerne efterlyser.

- Vi lever i et demokrati, og der er brug for, at de politiske beslutninger, der bliver truffet, bliver udfordret – ikke bare for udfordringens skyld, men for at sikre, at det er de rigtige og de bedste. Fordi vi nu har folkestyre i Danmark – corona eller ej, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Men folkestyret fungerer ikke, sådan som regeringen håndterer tingene, mener han.

- Vores mulighed for at stille spørgsmål er sat ud af kraft, og vores mulighed for at blive inddraget hviler på, at regeringen ønsker at inddrage os. Det har man ikke haft mulighed for i den indledende fase – og det anerkender jeg. Nu virker det, som om man ikke har lyst til det, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Også i Liberal Alliance peger politisk leder Alex Vanopslagh på det problem:

- Vi har ikke mulighed for at se alternativerne til den strategi, som regeringen fører, siger han.

Tid til omtanke

Nye Borgerlige er tilfredse med blot at blive orienteret - og ikke inddraget - af regeringen.

- Vi mener, at det er rigtig vigtigt, at det kommer i gang nu, og at vi ikke forsinker processen. Det er afgørende, at der kommer en rolig hånd på denne første fase, siger formand Pernille Vermund.

De resterende partier mener, at netop fordi genåbningen bliver en langstrakt, trinvis proces, er der tid til at drøfte forskellige muligheder og i fællesskab finde den bedste løsning.

- Når vi har tid til at gennemgå beslutningerne, tid til at stille spørgsmål og tid til at blive klogere, så er der også tid til at involvere andre. Vi har en etparti-regering – ikke et etparti-system, lyder det fra Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen.

Morten Østergaard (R) vil have regeringen til at lægge kortene på bordet. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

En genåbningsplan er ifølge partierne en helt anden sag end en nedlukningsplan. Med mange flere muligheder - og risici, lyder det fra Morten Østergaard.

- Det er en særlig tid, og vi giver regeringen meget mere line, end vi normalt ville gøre.

- Men tilliden baserer sig på, at regeringen spiller med åbne kort, og det synes jeg ikke, de har gjort, siger han.

Søren Pape Poulsen er enig.

- Vi er ved at være der, hvor regeringen skal minde sig selv om, at den ikke alene har halvfems mandater, siger han og fortsætter:

- Det er ikke, fordi jeg skal gøre det her til noget Christiansborg-fnidder. Det er, fordi det er den måde, vi stærkest kommer igennem det her, når partier med forskellige udgangspunkter sidder med ved bordet.

Alternativets politiske leder, Josephine Fock, kalder det "afgørende," at partierne fremover bliver involveret i genåbningsplanerne, skriver hun i en mail til DR Nyheder.

Det bliver en meget langstrakt og svær proces og derfor er det afgørende at vi som partier kan stå sammen om det. Det kræver involvering af alle partier og det kræver forhandlinger, siger Josephine Fock.

Artiklen er rettet den 8. april klokken 6.54: I en tidligere version af artiklen fremstod det uklart, hvad Alternativet mente om genåbningsplanerne. Dette er nu præciseret.